Mozaik
PROSLAVA GLAZBENE UMJETNOSTI POPRIMA SNAŽNIJE ZNAČENJE

Hrvatski glazbenici i ove se godine pridružili obilježavanju Svjetskoga dana glazbe
Objavljeno 23. lipnja, 2020.

Ovogodišnja zajednička proslava glazbene umjetnosti zbog okolnosti izazvanih pandemijom COVID-19 poprima novo snažnije značenje, ruši sve konvencionalne barijere i zbližava društvo jer - Glazba je zvonka radost, poručilo je Ministarstvo kulture za Svjetski dan glazbe.


Hrvatski su se glazbenici i ove godine pridružili obilježavanju Svjetskoga dana glazbe - manifestacije koja svakoga 21. lipnja okuplja glazbene izvođače svih žanrova, profesionalce i amatere kao i ljubitelje glazbene umjetnosti svih generacija diljem svijeta u zajedničkoj proslavi kojom slave glazbu. U ovim posebnim kriznim vremenima obilježenim epidemijom bolesti COVID-19, kada je veliki dio glazbenih manifestacija bio odgođen ili otkazan, a društvo bilo prisiljeno držati se na distanci, ovogodišnja zajednička proslava glazbene umjetnosti poprima novo snažnije značenje, ruši sve konvencionalne barijere, zbližava društvo te slavi ponovno pokretanje kulturnog života. Ministarstvo kulture zahvalilo je svim glazbenicima čiji kreativni duh stvaranja uvijek pronalazi put do svoje publike, za sve održane koncerte u improviziranim uvjetima iz vlastitih domova, online i uživo sa svojih balkona, na ulicama i parkovima, kojima su dijelili radost muziciranja tijekom najtežeg razdoblja koronavirusa želimo da nastave uspješno interpretirati i stvarati glazbena djela.


Prva proslava Svjetskoga dana glazbe održana je u Parizu na ljetni solsticij, 21. lipnja 1982. Ideja o Svjetskome danu glazbe začeta je pak 1976. u Francuskoj kada je američki glazbenik Joel Cohen, tada zaposlenik jedne francuske radijske postaje, predložio cjelonoćnu glazbenu proslavu prvoga dana ljetnoga suncostaja. Glazbeni su se susreti i besplatni nastupi amaterskih i profesionalnih glazbenika u povodu Svjetskoga dana glazbe i prvoga dana ljeta počeli organizirati u više od 460 gradova u 110 zemalja na svim kontinentima. U mnogim afričkim zemljama taj je dan proglašen i nacionalnim praznikom.


Hrvatska glazbena unija odlučila je napraviti dodatni korak prema normalizaciji stanja u glazbenoj industriji. U gradovima diljem Hrvatske održali su se koncerti u organizaciji podružnica udruge. Svjetski dan glazbe ove se godine obilježio u šest gradova gdje HGU ima svoje podružnice: u Osijeku, Rijeci, Splitu, Šibeniku, Puli i Zagrebu, a pridružio se i Slunj i Sisak. Na osječkoj su promenadi nastupili HPD Lipa, The Morenosi, Mia Dimšić, Sing Song Swing i Fluentes. J.Kn./H
Na osječkoj su promenadi nastupili HPD Lipa, The Morenosi, Mia Dimšić, Sing Song Swing i Fluentes
Možda ste propustili...

DANAS ISPRED PRODAVAONICE GRAMOFONSKIH PLOČA VINYLMANIA

Record Store Day 2024. u Osijeku

Najčitanije iz rubrike