Osijek
EPIDEMIJA PRODUŽILA LISTE

Ako niste hitni, na fizikalnu
ćete stići tek za pet mjeseci
Objavljeno 4. lipnja, 2020.
Tijekom epidemije na fizikalnu su terapiju mogli samo hitni i netom operirani pacijenti. Ostali su čekali

Čekanje na terapiju, pa čak i na prvi ambulantni pregled, kada je u pitanju fizikalna terapija i rehabilitacija, nešto je što je već dugo uobičajeno, no situacija s epidemijom koronavirusa dodatno je produžila ionako (pre)duge liste.

No sve su zdravstvene ustanove još 16. ožujka dobile naputak Osječko-baranjske županije za obveznim radom kod hitnih i akutnih stanja u djelatnosti fizikalne medicine i rehabilitacije, što znači da su bile dužne primati pacijente i sve vrijeme epidemije.

- Mi smo sve vrijeme radili i bili puni s 50 posto kapaciteta. Kod nas je uvijek najveća gužva i čekanje jer radimo usluge koje nitko drugi u gradu ne radi, iako nama nije jasan razlog za to. Tako u slučaju da slomite ruku ili nogu na kinezioterapiju odnosno rehabilitaciju možete jedino kod nas. No, unatoč svim zaostatcima, mi ćemo do kraja lipnja obaviti sve zaostale preglede, a do kolovoza i sve zaostale terapije. Nove pacijente naručujemo normalno i zapravo radimo dvostruko. Kada bi svi radili trijažu kao mi, ne bi bilo lista čekanja! Odnosno, sve bi se uredno raspodijelilo na sve ambulante u gradu. No događa se da pacijentu koji je, primjerice, 27. svibnja došao s operacije endoproteze ramena kažu da može doći na terapiju tek 31. kolovoza. To je nedopustivo i to je pogreška u liječenju! Pacijenti ne smiju osjetiti da bilo što zaostaje zato što je bila epidemija koronavirusa, jer nisu oni krivi za to - rezolutna je dr. med. Đurđica Kesak Ursić, ravnateljica Poliklinike OTOS-Vita.

Inače, većina je ustanova s normalnim radom krenula tek početkom svibnja. Kako izgledaju liste čekanja, govore nam u Poliklinici Novoselec, u kojoj su s redovitim naručivanjima krenuli prije tri tjedna. U toj zdravstvenoj ustanovi kažu kako se kod njih na prvi pregled čeka tek oko tjedan, dva, ali je termin za fizikalnu terapiju moguće dobiti tek u rujnu ili listopadu. U toj zdravstvenoj ustanovi kažu kako dnevno kroz ambulantu i terapije prođe približno 80 pacijenata.

S redovitim radom u ordinaciji fizikalne medicine i rehabilitacije u Domu zdravlja Osijek krenuli su 4. svibnja, a kažu kako su i tijekom epidemije radili s hitnim pacijentima kao što su svježe operirani pacijenti, onima s, primjerice, facijalnom parezom ili blažim moždanim udarom.

– Od 4. svibnja osim s hitnima radimo i s redovitim pacijentima, a odmah smo ažurirali našu listu čekanja. Što se tiče naručivanja i prvih pregleda, tijekom epidemije pokušali smo dio posla odraditi telefonom, koliko je to bilo moguće, ili preko liječnika obiteljske medicine. Naravno, takvo nešto nije moguće kod neurorizične djece, a mi smo uz Zavod za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju Kliničkog bolničkog centra Osijek, poznatiji kao OFMIR, jedina ustanova u kojoj se obavljaju i fizikalni pregledi dojenčadi i djece. Čekanje na terapije sada je oko pet mjeseci, a na pregled između dva i tri mjeseca. Prioritetni pacijenti, naravno, imaju ulaz na terapiju i pregled znatno brže. No zanimljivo je i da je dio naručenih pacijenata odustao od terapija jer su to mahom stariji ljudi koji se boje zaraze i čuvaju se. Tako da će se zapravo lista čekanja vrlo brzo normalizirati - napominje dr. med. Ankica Firi, voditeljica tima Fizikalne medicine i rehabilitacije u Domu zdravlja Osijek.

Nefreteta Z. Eberhard
Od ponedjeljka opet radi i OFMIR
Dodatnu gužvu u fizikalnoj medicini zasigurno je prouzročila i činjenica što Zavod za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju (OFMIR) u KBC-u Osijek tijekom epidemije nije radio. Osječka je bolnica iskoristila vrijeme epidemije za renoviranje ovog prostora, koji je ponovno otvoren u ponedjeljak, 1. lipnja. Naime, potpuno su uređene bolesničke sobe na 2. i 3. katu stacionara, odjelne ambulante i terapijski prostori te dvije ambulante u prizemlju Zavoda.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike