Učionica
ODRŽANA MREŽNA KONFERENCIJA MEĐUNARODNOGA CENTRA ZA PODUZETNIČKE STUDIJE (ICES), CENTRA ZA POLITIKU RAZVOJA MALIH I SREDNJIH PODUZEĆA I PODUZETNIŠTVA (CEPOR) I EKONOMSKOGA FAKULTETA U OSIJEKU (EFOS)

Poslovanje u doba korone
Objavljeno 26. svibnja, 2020.
Dugoročno gledajući, imat ćemo problema s nezaposlenošću i padom bruto domaćega proizvoda za 10-ak posto

Pandemija virusa COVID-19 nametnula nam je svima brojna pitanja i nedoumice, posebice kada je budućnost u pitanju. Kako krizu koja nam slijedi, upozoravaju svi ekonomski analitičari, nipošto nije dobro uspoređivati s onom prošlom (premda će nam rezultat biti isti – nezaposlenost, problemi sa solventnošću i likvidnošću), dobro je „recept“ potražiti u okruženju, među onima koji su poduzeli prve korake i donijeli strateške odluke. Ova je konferencija bila ponajprije namijenjena vlasnicima malih i srednjih poduzeća, no velik je interes izazvala i u korporativnom svijetu i među studentima koji su mogli čuti izazove i probleme na koji su naišli poduzetnici iz okruženja. Konferenciju je otvorio ekonomski analitičar Velimir Šonje, vlasnik poslovnoga subjekta Arhivanalitika d. o. o. koji je s makroekonomskoga aspekta uveo slušatelje u „koronaekonomiku“, kako sam naziva razdoblje poslovanja tijekom i nakon pandemije. Šonje naglašava kako je ova kriza nastala izvan ekonomskoga sustava, ne znamo koliko će trajati i nemamo nikakvih modela u kojima možemo potražiti moguća rješenja. U ovom trenutku, prema njegovim riječima, države srednje Europe „stoje“ bolje u odnosu na „staru“ Europu. Nekoliko je razloga tomu, počevši od hipoteze kako su zemlje srednje Europe imale više vremena za pripremu na pandemiju (virus se prvo pojavio u tzv. „staroj“ Europi) i manja je gustoća stanovnika. Sve su to elementi koji su pomogli nacionalnim stožerima civilne zaštite za pravovremen (što se u ovom trenutku čini najvažnijim korakom) odgovor na opasnost od nekontrolirane pandemije. To nam, nažalost, pomaže kratkoročno. Dugoročno gledajući, imat ćemo problema s nezaposlenošću i padom bruto domaćega proizvoda za 10-ak posto.

Vlasnici malih i srednjih poduzeća također su se po prvi put u životu susreli s takvom krizom i takvim izazovima. Panelisti, koji su na mrežnoj konferenciji iznijeli svoja iskustva, bili su: Maja Diklić Dačić, vlasnica Eccentric studija za dijagnostiku, terapiju i trening iz Osijeka, Goran Đanić, vlasnik obrta Đanić koji se bavi proizvodnjom šljivovice, voćnih likera i rakija, Ferdo Kraljević iz Ferivi Co. Osijek, Ivan Matejašić, suvlasnik poslovnoga subjekta SPIN Informatica d. o. o., Sabina Škrtić, predstavnica ENA grupe iz Vukovara, i Gordan Šestić, vlasnik poslovnog subjekta Intuit d. o. o.

Na ovoj konferenciji predstavljene su odluke koje su pomogle poslovnim subjektima lakše prebroditi prethodno vrijeme. Kao zaključak nameće se činjenica da poslovne subjekte čine ljudi, znanja, ali i kupci. Za održavanje poslovanja, osim solventnosti i likvidnosti, ključnim su se pokazali mreža kontakata, kreativnost, inovativnost, spremnost na promjene i donošenje ključnih odluka. U nadi kako ćemo ovu krizu iskoristiti za donošenje boljih odluka i prilagodbe postojećih ili stvaranje novih poslovnih modela, organizatori se nadaju kako su ovakve konferencije prvi koraci na tom putu.

Za sve one koji žele naknadno poslušati paneliste i zaključke konferencije, snimak konferencije dostupan je na sljedećim poveznicama: https://youtu.be/DhgGsDE0FA8 i https://youtu.be/H3YCsXt_yRk.

Anamarija DELIĆ

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike