Osijek
POTRAGA U PETRIJEVCIMA

Nakon tri sata nestalog dječaka pronašli živog i zdravog
Objavljeno 20. svibnja, 2020.
U potrazi su sudjelovali policija, pripadnici DVD-a Petrijevci i HGSS Stanice Osijek
PETRIJEVCI - Dobar dio jedne od najkišnijih i zbog oluje i grmljavinskog nevremena najnepovoljnih noći u ovoj godini pripadnici Policijske postaje Belišće, HGSS-a Osijek te Dobrovoljnog vatrogasnog društva Petrijevci proveli su u potrazi za 11-godišnjim dječakom iz Petrijevaca koji je bez traga nestao iz obiteljske kuće. Zahvaljujući njihovoj upornosti i angažmanu, dječak je nakon tri sata potrage ipak pronađen živ i zdrav na radost tragača, ali i svoje obitelji.

Mrak i jaka kiša
Prema priopćenjima Službe 112 i Područnog ureda HGSS-a Osijek, u srijedu u noći, devet minuta nakon ponoći, po zaprimljenoj dojavi koja je stigla iz Centra 112, pokrenuta je potraga za dječakom rođenim 2008. iz Petrijevaca koji se udaljio od kuće dan prije u poslijepodnevnim satima. U potragu su odmah angažirani pripadnici HGSS-a Stanice Osijek, DVD-a Petrijevci i PP Belišće.

- Odmah nakon dojave, na osnovi koje je procijenjeno da zahtijeva najveći stupanj hitnosti potrage, na teren se zaputilo šest spašavatelja i potražni tim sa psom, a u pripravnost su stavljeni i ostali spašavatelji. Nakon dolaska na mjesto posljednjeg viđenja pristupilo se brzoj pretrazi terena i prikupljanju dodatnih informacija. Mrak i jaka kiša dodatno su otežavali posao spašavateljima koji su pretraživali napuštene objekte, sumnjiva mjesta i nepristupačne terene u blizini rijeke Karašice. U 2.50 jedan od spašavatelja pronalazi dječaka, a spašavatelji se unatoč neprospavanoj noći vraćaju svojim domovima s osmijehom. U

potrazi su sudjelovali djelatnici policije, sedam pripadnika DVD-a Petrijevci i šest spašavatelja HGSS-a Stanice Osijek s potražnim psom. U noćnoj potrazi dječak je pronađen živ i zdrav u 2.53 - doznajemo iz priopćenja HGSS-a Osijek koje nam je potvrdio i njihov čelnik što je i sam sudjelovao u potrazi Slobodan Soldo.

Soldo naglašava da za pripadnike HGSS-a ne postoji loše vrijeme, već samo loša oprema, te da se pripadnici te službe prilagođavaju svim vremenskim uvjetima, no dodaje i kako su nakon ovakvih potraga najzadovoljniji kada one završe onako kako je završila ova potraga - pronalaženjem žive i zdrave osobe.

Prvi put u takvu vrste intervencije traženja nestale osobe uključili su se i petrijevački vatrogasci. Njihov zapovjednik Tomislav Maltar otkriva nam da su se odmah nakon ponoći pripadnici DVD-a Petrijevci po primljenoj dojavi okupili u prostorima DVD-a u Petrijevcima gdje su ih već čekali pripadnici policije, kojima su se pridružili i HGSS-ovci, ali i majka nestalog dječaka koja im je detaljnim opisom djeteta i informacijama o njegovu kretanju dala prijeko potrebne smjernice za početak potrage.

Suh i zaštićen
- U traženju smo se raspodijelili u četiri grupe, obišli središte Petrijevaca, dječje igralište, predio uz Karašicu gdje su se djeca inače znala okupljati, prostore ispod mostova i druge lokacije na kojima smo pretpostavili da bi se nestalo dijete moglo nalaziti. No nakon višesatne potrage, posve slučajno, pripadnik HGSS-a dječaka je uočio u samom središtu Petrijevaca, na parkiralištu iza hotela u podnožju štanda koji se nalazi na prostoru buduće petrijevačke tržnice. Dječak je bio ispod štanda u njegovu limenom dijelu koji se može zatvoriti, tako da je bio suh i zaštićen od vremenskih nepogoda. Ono što nam je još važnije – pronašli smo ga zdravog i neozlijeđenog, što nas je beskrajno usrećilo! - priča zapovjednik Maltar o pronađenom djetetu.

Glasnogovornik Policijske uprave osječko-baranjske Zoran Kon jučer nam je u kratkoj izjavi potvrdio tek da se događaj na području Petrijevaca zbio te da je sretno završio, ali da zbog zaštite prava djeteta ne smije iznositi detalje o događaju.

Lidija Aničić
Posve slučajno, pripadnik HGSS-a dječaka je uočio na parkiralištu iza hotela u podnožju štanda
4

grupe vatrogasaca DVD Petrijevci su obišle središte i sva mjesta na kojima se znaju skupljati djeca
Možda ste propustili...

NATJEČAJ UPRAVNOG ODJELA ZA OBRAZOVANJE I MLADE OBŽ

Poslijediplomski studij uz potporu

PLANINARSKO DRUŠTVO ZANATLIJA

Ponovno na Podunavski pješački put u nedjelju

Najčitanije iz rubrike