Mozaik
MARIJA ĆURIĆ, SLAVONKA U NEW YORKU

Osječka dizajnerica u finalu za nagradu
Objavljeno 21. svibnja, 2020.
Dodjela 14. Independent Handbag Designer Awards, održava se 10. lipnja, i to prvi puta uživo na internetu

Prošle smo godine pisali o Ivani i Mariji Ćurić, dvije sestre iz Osijeka koje su uspješne dizajnerice u New Yorku i imaju modnu liniju Curic&Curic s ekološki prihvatljivom modom.

Ovih je dana Marija dobila sretnu vijest da je izabrana među finaliste za međunarodnu nagradu, 14. Independent Handbag Designer Awards za dizajn eko-torbice. "Handbag Designer 101" objavio je imena finalista za godišnje nagrade, koje će biti prvi put dodijeljene online uživo na streamu i svim društvenim mrežama 10. lipnja. Četrdeset je finalista odabrano od 1000 prijavljenih iz 28 država s pet kontinenata. Marija Ćurić jedna je od finalistica u kategoriji za najbolju ekotorbu, a nagradu sponzorira The K. Carroll Accessories.

- Moja je torba izrađena od prenamijenjenog jeansa. Ti komadi materijala trebali su postati smeće. Odabrala sam tri različito isprana komada jeansa od različitih traperica. Morala sa izrezati puno malih traka od svake vrste, potom ih zasebno plesti i šivati. Cijela torba izrađena je ručno i nije korišten nikakav stroj na struju - opisala je Marija svoju torbu. Naravno, ova je nagrada velika potvrda za mladu dizajnericu, koja je modnu liniju Curic&Curic osnovala 2016.

- Uvijek sam bila natjecateljskog duha. I sestra i ja uvijek smo gledale kako možemo svoje snove pretvoriti u stvarnost. Dok sam pohađala poznati fakultet Parsons The New School of Design, išla sam na školska natjecanja i pobjeđivala. Ovo natjecanje je preveliko da bih ga mogla s bilo čime usporediti. Ipak je svjetskih razmjera. Jako sam sretna i zadovoljna. Još uvijek ne mogu vjerovati - kaže Marija.

- Nagrade poput ove za mene i našu kompaniju znače otvaranje svjetskih vrata u svijetu dizajna accessoryja. Dizajn torbi i modnih dodataka zatvorena je industrija u koju uđe posebna grupa dizajnera. Sami kontakti koje ću dobiti kroz to natjecanje važni su za mene jer živim i radim u New Yorku. Nagrada za moju kategoriju je suradnja s ekološki osviještenom kompanijom K. Carroll i otvaranje vrata svijeta dizajna torbica. Ovo natjecanja je prije 14 godina osnovala Emily Blumemthal, autorica knjige "Handbag Designer 101", lovac na talente i veteranka u svijetu dizajna. Dodjela nagrada je velik događaj u New Yorku, ali ove će godine prvi put biti virtualna - dodaje Marija, koja sa sestrom Ivanom iza sebe ima naporne mjesece u pandemijom poharanom New Yorku, gdje je dugo bilo žarište zaraze koronavirusom.

- U New Yorku je stanje prilično nepromijenjeno. Radimo svi od kuće i ne izlazimo prečesto van. Ako se malo i prošetamo, uvijek nosimo masku i gel za dezinfekciju ruku. Ljudi poštuju distancu i sve djeluje jako organizirano. Malo je teško ostati unutra, kad je lijepo vrijeme vani, ali naša zgrada ima privatan golemi balkon s ležaljkama i stolovima gdje možemo uživati u kavi i suncu - ispričale su nam sestre Ćurić i dodale kako im je plan dovršiti kolekciju torbica do kraja. Budući da se sve radi ručno i precizno, to zahtijeva puno vremena, a koje sada imaju zbog karantene.

- Voljela bih da karantena završi i da mogu s obitelji otputovati u Lijepu Našu, vidjeti roditelje i otputovati na more s njima. Naravno, rad, rad i samo rad vidim u budućnosti jer sam tako naučena od roditelja. Za mene rad nije napor, nego uspjeh, jer svaki završen dnevni zadatak meni daje veliku motivaciju za dalje. Po prirodi ne volim mirovati i stalno radim na novim projektima sa sestrom Ivanom. Ona je zadužena za sve pravne i menadžerske radnje u kompaniji i takva dinamika nam odlično odgovara. U svakom odnosu bitno je imati poštovanje, a nas dvije imamo i više od toga jedna prema drugoj - ispričala nam je Marija.

Tanja Kvorka
Možda ste propustili...

KRATKI FILM REDATELJA NEBOJŠE SLIJEPČEVIĆA

Hrvatski film u selekciji Cannesa

DODIJELJENE NAGRADE JUBILARNOG, 20. IZDANJA FESTIVALA

Veliki pečat ZagrebDoxa ide u Tunis

NOVI SPIN NA HOROR PROŽET CRNIM HUMOROM

“Abigail” u kinima: Otkačena zabava puna krvave akcije

Najčitanije iz rubrike