Osijek
LJUBAV U DOBA KORONE

Mirjana i Željko rekli su
“da” bez svadbene pompe
Objavljeno 26. travnja, 2020.
Vjenčanju u Matičnom uredu nazočile su samo kume. Za pravu feštu mladenci će morati pričekati

Nema dobrih vijesti u doba korone, što bi to bilo dobro? Upitala je to svog dugogodišnjeg partnera Željka Tomića Osječanka Mirjana Matić kad ju je nazvao i rekao joj da ima dobru vijest. Nije ni sanjala da će, bez njezina znanja, Željko organizirati vjenčanje, dakako, primjereno pravilima u doba epidemije.

- Željko mi je na brzinu ispričao što nam je sve potrebno za vjenčanje i ostavio me bez riječi. Inače, nismo oni koji se drže nekakvih tradicionalnih pravila, a o braku zapravo nismo baš mnogo niti razgovarali, posebno ne u posljednje vrijeme. No kad mi je to predložio, nisam mogla ništa drugo nego pristati, pa smo se brzo organizirali i 18. travnja izrekli ti sudbonosno "da”, koje sam sanjala. Moram priznati da mi nije ništa nedostajalo ni u suživotu sa Željkom bez papira i njegova prezimena, no ovo je najljepše iznenađenje koje mi je mogao prirediti. Uz samo dva svjedoka, točnije naše kumove - moju Sanju Cvijetić i njegovu Jasnu Miloš - vjenčali smo se u Matičnom uredu Osijek. Moram priznati da mi je improvizacija, kad je riječ o pripremama za vjenčanje, išla od ruke - kroz smijeh kaže ova osječka poduzetnica o kojoj je, podsjetimo, Glas Slavonije pisao kad je otvorila svoj obrt "Pčelica art”. Ubrzo ga je preselila u Split, gdje je otvorila istovjetnu prodavaonicu meda i pčelinjih proizvoda, pa je godinama živjela na dvjema lokacijama. Srce se naposljetku ipak odlučilo za Osijek, gdje za sada ostaje.

Inače, dok buduće mladenke pomno pripremaju frizuru, šminku, vjenčanicu i sve ostalo što uz to ide, Mirjana sve to, dakako zbog epidemije, nije mogla. Frizuru joj je tako napravila prijateljica, kuma ju je našminkala, našla je odgovarajuću haljinu i naposljetku rekla sama sebi kako joj višednevno, čak i višemjesečno planiranje vjenčanja nije potrebno za sreću. Udaja za Željka bila joj je dovoljna, a mala se skupina – mladenci i kumovi – nakon što je matičarka zaključila brak, uputila u "Pčelicu art", gdje su se počastili narescima i nazdravili! Sve na distanci i poštujući mjere.

- U nedjelju smo napravili svečani ručak, i to je bilo to od slavlja, za sada. Neki su se šokirali kad su čuli da sam se udala, a ni ja nisam bila daleko - u šali kaže Mirjana, preporučujući svima koji planiraju sklapanje građanskoga braka da ne dopuste da im korona pokvari planove. Mirjana i Željko nisu, samo će pravu feštu prirediti kad za to bude uvjeta.

Marija Mihelić
U OSIJEKU 13 BRAKOVA U MJESEC DANA
Čim je Nacionalni stožer donio odluku o zabranama okupljanja, bilo je jasno da će se mnoga već ranije dogovorena vjenčanja morati odgoditi za neko drugo vrijeme. Dakako, to ne znači da sklopljenih brakova u matičnim uredima diljem Hrvatske nije bilo. Štoviše, više nego što bismo i pomislili.

U najkritičnijih mjesec dana epidemije, od 20. ožujka do 20. travnja, na području matičnih ureda koje pokriva Upravni odjel za opću upravu Osječko-baranjske županije sklopljeno je 20 brakova. U Matičnom uredu Osijek bilo ih je 13, u Našicama četiri, u Donjem Miholjcu dva te u Belom Manastiru jedan brak, odgovorio je na naš upit Ivan Karalić, voditelj Pododsjeka za informiranje i tehničku pripremu Osječko-baranjske županije.
Možda ste propustili...

PROJEKT UDRUGE KREAKTIVA: UPOZNAJUĆI EUROPU UPOZNAJEM SEBE

Punoljetnost su obilježili putujući vlakom po Europi na trasi Orient Expressa

U OSIJEKU O GOSPODARENJU OTPADOM

Unikom osniva Centar za obradu glomaznog otpada

Najčitanije iz rubrike