Ekonomija
POČELA JOŠ JEDNA BERBA BELJSKIH RAJČICA

Baranjci na tržište otpremili već 50 tona domaće rajčice
Objavljeno 9. travnja, 2020.
Belje godišnje u stakleniku ubere približno 2700 tona grapolo i beef rajčice

Još jedna berba rajčice počela je u stakleniku tvrtke Belje plus u Mitrovcu. Prve ovogodišnje rajčice ubrane su krajem proteklog tjedna.

- Ukupno 50 tona zrelih rajčica, odmah nakon branja, transportirano je prema distributivnim centrima i trgovinama kako bi se našlo u prodaji prije uskrsnih blagdana - kažu beljski ‘‘povrtlari‘‘, dodajući kako se proizvodnja rajčica u stakleniku u Mitrovcu odvija cijele godine, a svježe rajčice beru se od travnja do prosinca.

U stakleniku Belja uzgajaju se grapolo i beef rajčice, a za razliku od uvoznih rajčica, koje su prijašnjih godina dominirale na tržištu, domaće rajčice su zrele, ukusne i sočne. Koliko je svaki kilogram domaće rajčice važan, objašnjava Davor Bošnjaković, direktor Belja plus.

- Godišnje u našem stakleniku uberemo 2700 tona rajčica i zajedno s ostalim hrvatskim proizvođačima osiguravamo tek 30 posto godišnjih potreba za rajčicom - tvrdi Bošnjaković, dodajući kako su beljske rajčice posebno cijenjene zbog svog domaćeg okusa i mirisa, a najtraženije su u proljetnim mjesecima, kad Belje plus i počinje njihovu berbu. Objašnjava kako je proizvodnja rajčica dio kompleksa Mitrovac, u kojem se spajaju farma mliječnih krava, bioplinska elektrana i staklenik.

- Riječ je o ekološki osviještenoj i naprednoj stočarskoj i povrtlarskoj proizvodnji u sinergiji s obnovljivim izvorima energije - podvlači. A tijekom proteklih dana u beljskom je stakleniku sve podređeno berbi. Uz uobičajeno visoke higijensko-epidemiološke standarde, dodatno povećane pandemijom koronavirusom, u stakleniku, velikom otprilike kao osam nogometnih igrališta, radi se neprestano.

- U stakleniku trenutno rade 42 radnika. Rade u dvije smjene i svakodnevno brinu za biljke poštujući sve higijenske standarde. U stakleniku se koristi isključivo biološka zaštita bez ikakvog korištenja pesticida - ističu u Belju plus.

Važno je istaknuti kako je, kada se o beljskom stakleniku govori, važan ‘‘adut‘‘ vrlo kratak rok koji protekne od berbe do stola (dakako, uz kvalitetu proizvoda). Rajčica iz staklenika odlazi zrela, pa ne stoje priče kako dozrijeva u transportu ili na policama. Većinu ukupne stakleničke površine zauzima grapolo, a na nešto je manjim površinama beef rajčica. Grapolo se bere u grozdovima od po pet komada, a beef rajčica bere se pojedinačno. Sve se obavlja ručno, a svaki radnik ima svoja kolica i pečate kako bi se mogla pratiti sljedivost. Tijekom berbe radnici svakoga tjedna obave po dva kruga u stakleniku. U prosjeku dnevno oberu po 20 tona. Kada je vrijeme oblačno, urod je nešto manji. Poslovi u stakleniku su raznovrsni, od berbe pa sve do njege, motanja, kidanja zaperaka, pinciranja, postavljanja lukova i slično. Za grijanje staklenika koristi se bioplin s obližnje farme. On je, zapravo, nusproizvod stočarske proizvodnje, a upravo stoga je cijeli mitrovački kompleks tako i projektiran.

Ivica Getto
Biljke oplođivane uvođenjem bumbara
Podsjetimo, u gradnju i opremanje staklenika uloženo je 78 milijuna kuna, a podignut je u rekordnom roku od samo 6,5 mjeseci. Opremljen je najsuvremenijom tehnologijom tvrtke NETAFIM, jedne od vodećih u svijetu što se ove tehnologije tiče, dok su na izvođenju radova i montaži angažirane brojne hrvatske tvrtke. Cijeli kompleks Mitrovac primjer je održivog razvoja i ekološki napredne i sigurne proizvodnje, a sastoji se od farme, bioplinskog postrojenja, solarne elektrane i staklenika koji koristi dio energije proizvedene u bioplinskom postrojenju. Proizvodni proces je hidroponskog tipa, što podrazumijeva kontrolu klime, navodnjavanja i uvjeta u stakleniku. Biljke su oplođivane uvođenjem bumbara u staklenik. Staklenik je jedan od najvećih u Hrvatskoj.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike