Mozaik
TKO ĆE NASTUPITI NA EUROSONGU 2021.?

Većina država neće birati svoje nove predstavnike
Objavljeno 1. travnja, 2020.
Šefovi pojedinih delegacija imaju odriješene ruke da se dogovore s natjecateljima

Odluka EBU-a da nacionalne televizije mogu odlučiti hoće li za iduću godinu zadržati predstavnika za Eurosong 2020. dala je praktički odriješene ruke šefovima delegacije da se dogovore s natjecateljima za mogućnost nastupa na Eurosongu 2021. Do jučerašnjeg zaključivanja naših stranica, mnoge su države već donijele odluku o tome, ali ne i Hrvatska.

Nema novog izbora
Nakon otkazivanja Eurosonga 2020. među prvima se javila jedna od televizija organizatorica AVROTROS. Kako su potvrdili, oni će za 2021. nastaviti suradnju s Jeanguom Macrooyem, koji je domaćine trebao predstaviti s pjesmom "Grow". Azerbajdžan je među prvima potvrdio kako neće mijenjati izvođača. Samira Efendi, koja je trebala nastupiti u Rotterdamu, objavila je na svojem Instagramu kako će ostati predstavnica svoje zemlje za iduću godinu. Iako je za 2021. predstavnika Belgije trebala poslati frankofonska televizija RTBF, drugu godinu zaredom svog će predstavnika poslati VRT, koji svoj program emitira na nizozemskom jeziku. Portal songfestival.be objavio je kako je postignut dogovor između te dvije televizije i da će grupa Hooverphonic ići za Belgiju 2021. I bugarska televizija BNT objavila je kako Victoria ostaje njihova predstavnica za 2021. Sa svojom pjesmom "Tears Getting Sober" Victoria je bila jedna od glavnih favorita za pobjedu.

Odluku grčke televizije ERT da nastave suradnju za 2021. na svojim je društvenim mrežama objavila i grčko-nizozemska pjevačica Stefania, koja je u Rotterdamu trebala izvesti pjesmu "Superg!rl". Kako je službeno potvrdila gruzijska televizija GPB, Tornike Kipiani bit će njihov predstavnik i iduće godine. Podsjetimo, on je u Rotterdamu trebao izvesti pjesmu "Take Me As I Am". Istog dana kad je otkazan Eurosong, španjolska televizija RTVE i njihov predstavnik Blas Cantó postigli su dogovor o suradnji za 2021. Svog je predstavnika potvrdila je i Švicarska. U videu objavljenom na društvenim mrežama televizije SRF publici se predstavio novi/stari predstavnik Gjon’s Tears, koji je u Rotterdamu trebao izvesti pjesmu "Répondez-moi". U trenutku otkazivanja Eurosonga 2020. švicarski predstavnik našao se među tri glavna kandidata za pobjedu, uz Litvu i Bugarsku.

Kako je potvrdila na svojim službenim stranicama, ukrajinska televizija UA:PBC iduće godine neće organizirati Vidbir, izbor za Eurosong, već će na natjecanje poslati duo Go_A, pobjednike Vidbira 2020. Članovi grupe Go_A, Katerina Pavlenko i Taras Ševčenko kažu kako će iduće godine ponovno izvesti pjesmu koja će u cijelosti biti na ukrajinskom jeziku. Drugu šansu za odlazak na Eurosong dobila je i izraelska predstavnica Eden Alene. Kako je potvrdila izraelska televizija KAN, odlučili su kako bi ona ipak trebala predstavljati Izraelce dogodine, uzimajući u obzir kako joj je ove godine ta šansa uskraćena.

Austrijska televizija ÖRF potvrdila je kako će Vincent Bueno ostati njihov predstavnik ako se Eurosong 2021. održi. ÖRF će 14., 16. i 18. travnja emitirati posebne emisije u kojima će žiri ocijeniti pjesme Eurosonga 2020. Latvijska televizija LTV potvrdila je kako će još pričekati na konačnu odluku o nastupu na Eurosongu 2021., jer žele vidjeti kako će se razvijati situacija s pandemijom. Još tijekom slanja preliminarnih prijava za Eurosong 2020., LTV je čekao nešto dulje na potvrdu nastupa zbog financijskih restrikcija.

Novi izvođači
Odmah pri otkazivanju Eurosonga 2020. javio se šef estonske delegacije i glazbeni producent izbora Eesti Laul Tomi Rahula. U svom prvom istupu nakon otkazivanja, Rahula je izjavio kako će Estoniju na Eurosongu 2021. predstavljati pobjednik Eesti Laul, čime je Uku Suviste izgubio pravo da ide na Eurosong. No da nije sve tako crno, ERR je Ukuu ponudio izravno mjesto u polufinalu, što je Uku rekao da će prihvatiti ako nađe pjesmu. Ista sudbina zadesila je i švedski trio The Mamas, koji je pobijedio na švedskom izboru Melodifestivalen. Šef švedske delegacije Christer Björkman izjavio je da su ovim činom sve pjesme diskvalificirane i da će Šveđani za Eurosong 2021. birati preko novog Melodifestivalena.

Eurosong 2021. najvjerojatnije neće vidjeti ni talijanski predstavnik Diodato, no kako su potvrdili s YLE-a, ni Aksel neće predstavljati Finsku na Eurosongu 2021. YLE će tijekom jeseni otvoriti natječaj za pjesme koje će se natjecati na UMK2021., a kao i ove godine, profesionalni žiri odabrat će zasad neodređen broj pjesama. Aksel može poslati novu pjesmu, no to ne znači kako će imati zagarantirano mjesto u UMK2021.

Preko poruke na društvenoj mreži Instagram ovogodišnja predstavnica Portugala Elisa potvrdila je kako ona i autorica njezine pjesme "Medo de sentir", Marta Carvalho, neće ići na Eurosong 2021. Umjesto njih, na idući Eurosong trebao bi otputovati pobjednik Festival da Canção 2021. Jedni od glavnih favorita prema izboru kladionica, litavska grupa The Roop, na Instagramu je objavila kako njihova televizija LRT još uvijek odlučuje hoće li njih zadržati kao predstavnike ili organizirati novi nacionalni izbor. Članovi grupe iskazali su spremnost da napišu pjesme za izbor i da "osjećaju moralno pravo da predstavljaju Litvu".

Što se tiče nastupa Damira Kedže na Eurosongu 2021., Hrvatska radiotelevizija objavila je na svojoj službenoj stranici da će o svojoj odluci pravovremeno obavijestiti javnost.

Tanja Kvorka
NORVEŽANKA SE NIJE DOGOVORILA
Na pregovore oko svoje eurovizijske budućnosti ovog je tjedna išla i nesuđena norveška predstavnica Ulrikke. No njezine želje nisu se poklapali sa željama norveške televizije NRK, koja će dogodine održati Melodi Grand Prix, i to s istim formatom kao i ove godine - pet polufinala čiji će se pobjednici priključiti pet izravno odabranim finalistima. Christina Rezk Resar, v.d. urednice zabavnog programa potvrdila je kako su ponudili Ulrikke da nastupa kao izravna finalistica u MGP2021., no ona je to odbila. Na svojem Instagramu pjevačica je priznala kako je očekivala kako će ju NRK interno izabrati, te da ju je ova odluka razočarala. Zasad je odbila ponudu o izravnom mjestu u finalu, no ako joj se dogodi bolja pjesma, razmislit će o promjeni odluke.
Glavni favoriti za Eurosong 2020. u Rotterdamu bile su pjesme Litve, Bugarske i Švicarske
Možda ste propustili...

DODIJELJENE NAGRADE JUBILARNOG, 20. IZDANJA FESTIVALA

Veliki pečat ZagrebDoxa ide u Tunis

KRATKI FILM REDATELJA NEBOJŠE SLIJEPČEVIĆA

Hrvatski film u selekciji Cannesa

Najčitanije iz rubrike