Novosti
MINISTAR FINANCIJA

Marić: 8800 zahtjeva za odgodu poreznih davanja
Objavljeno 26. ožujka, 2020.
Ministar financija Zdravko Marić izjavio je da je u četvrtak zaprimljeno oko 8800 zahtjeva za odgodu plaćanja poreznih davanja, kao i da oni s poreznim dugom većim od 200 kuna nisu automatski diskvalificirani od primjene te mjere.
Jedan dio zahtjeva već je implementiran, to jest odobren, a Porezna uprava maksimalno predano radi na zahtjevima, rekao je potpredsjednik Vlade i ministar financija u izjavi za novinare nakon sjednice Vlade. Napominje da uvjete za korištenje mjere ispunjavaju uredni porezni platiše, kojih je vjerojatno tek nešto manje od 90 posto. Ako netko u ovom trenutno ima porezni dug veći od 200 kuna, on nije automatski diskvalificiran, rekao je Marić objašnjavajući da takvi, prema postojećem zakonodavstvu, imaju na raspolaganju upravni ugovor, nevezano za situaciju oko koronavirusa. "Dakle, obročna otplata do 24 mjeseca kao upravni ugovor, uredni platiše i po upravnom ugovoru, uredni platiše i po predstečajnim nagodbama i nekim drugim stvarima se kvalificiraju", naglašava Marić. Napominje da je Porezna uprava formirala posebnu stranicu na svom sučelju upravo s uputama o mjeri odgode poreznih davanja. Dopune Pravilnika o provedbi Općeg poreznog zakona, kojima je regulirana i mjera odgode plaćanja poreznih davanja, stupile su na snagu prekjučer, a Marić kaže kako su u prvom danu zaprimili oko 200 pitanja o toj mjeri. Najbolje adrese za porezna pitanja su sustav eGrađani, podstranica Porezne uprave "Covid.-19", a tu je i segment "pišite nam", rekao je dodajući kako će nastojati što prije odgovoriti na pitanja. H


Dijana Pavlović
"Na istom brodu"
Upitan o traženjima niza udruga i inicijativa da se poduzetnici, umjesto odgode, oslobode plaćanja poreza i doprinosa za trajanja krize, Marić je kazao da je spreman na dijalog, da donesene gospodarske mjere Vlade predstavljaju prvi set te da su "duboko svjesni" da te mjere neće biti u cijelosti dovoljne. Poručuje da nije vrijeme za disonantne tonove te kako se svi moramo nalaziti na "istom brodu", što ne znači da se svi moraju sa svima u svemu slagati.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike