Kultura
HRVATSKI PRIRODOSLOVNI MUZEJ ZATVOREN

Hitno moraju evakuirati silnu građu
Objavljeno 26. ožujka, 2020.
"Privremeno neuporabljivo" nalaz je statičara nakon izvršenog izvida štete gornjogradske palače Amadeo u kojoj je smješten Hrvatski prirodoslovni muzej. Hrvatski prirodoslovni muzej zatvoren je i hitno trebaju 600 četvornih metara za hitnu evakuaciju građe - apeliraju iz muzeja.


Vertikalna puknuća vidljiva su na vanjskim zidovima atrija Muzeja, a teška oštećenja na prvom i drugom katu zgrade trebat će učvrstiti potpornjima. Stalni postav teško je oštećen; polomljena su stakla na brojnim vitrinama iz kojih su ispali predmeti, mnogi eksponati su teško oštećeni, a brojni stakleni cilindri s beskralježnjacima nepovratno uništeni. Muzejska građa u pojedinim čuvaonicama teško je oštećena, a detaljan pregled više od milijun muzejskih predmeta trajat će mjesecima. Samo za najhitniju evakuaciju bit će potrebno 600 četvornih metara prostora izvan palače Amadeo.


U potkrovlju gdje su smješteni radni prostori došlo je do horizontalnog puknuća drvenih greda, a dio koji nije teže oštećen je podrum te njegov dio naslonjen na gornjogradski bedem.


U Muzej posljednjih dana stižu brojne poruke podrške i ponude pomoći umirovljenih djelatnika muzeja, građana i institucija.
Vjerujemo da će znatna šteta koja je nastala biti uspješno sanirana uz pomoć Grada Zagreba, Ministarstva kulture i fondova Europske unije u povodu skorašnje rekonstrukcije i dogradnje same palače. N.Vek.
Možda ste propustili...

U POVODU SVJETSKOG DANA KNJIGE I AUTORSKIH PRAVA

Krleža, Zagorka i Tolkien u Noći knjige u Arkadiji

SPOT “VOLJENO MOJE” ANTONIJE BUDANO

Težina i istinska ljepota majčinstva

Najčitanije iz rubrike