Regija
UŽAS U ŠUMI KOD HARKANOVACA

Šokantne fotografije: Nepoznati ubojica vatrenim oružjem ustrijelio dva psića
Objavljeno 21. veljače, 2020.
Mještani Harkanovaca se s problemom brojnih napuštenih pasa i njihovih neodgovornih vlasnika bore već godinama
HARKANOVCI - Društvenim mrežama korisnika u Valpovštini, ali i šire, nezaustavljivo se širi objava s fotografijama o događaju koji se zbio proteklog vikenda na izlazu iz valpovačkog prigradskog naselja Harkanovaca, a gdje su u šumskom predjelu Štefkovica vatrenim oružjem ustrijeljena dva psa!Sve to se, prema priči Valpovčanke Tamare V., zbilo u subotu, 15. veljače, oko 15 sati. Tamara se istog dana s dečkom vozila automobilom i oko tri kilometra od naseljenog dijela Harkanovaca prema Marijancima na ulazu u šumu naišli su na dva vesela psića, od kojih je jedan još bio štene. Kako obožava životinje, djevojka se odmah zaustavila kako bi pomazila psiće. Budući da je jedan od njih imao i ogrlicu oko vrata, pretpostavila je da je riječ o psima koji zapravo imaju vlasnike, ali su ovdje ostavljeni. I ne sluteći što bi se moglo dogoditi, Valpovčanka je pse fotografirala te se odlučila vratiti u selo i u mjesnoj trgovini kupiti hranu za izgladnjele životinje.

- Moglo je proći najviše 15 minuta koliko smo ih ostavili same, a kada smo se vratili, dočekao nas je šokantan prizor: oba psića ležala su mrtva uz cestu, a na njima se jasno vidjelo da su ustrijeljeni iz vatrenog oružja! - ispričala je Tamara, koja je prvo obišla okolicu u nadi da će zateći počinitelja ovog zlodjela, no nije bilo nikoga. Ogorčena zbog svega, Tamara je nemili prizor fotodokumentirala te odlučila o svemu izvijestiti policiju i javnost preko društvenih mreža. U Policijskoj postaji Belišće prijavila je ubojstvo dvaju pasa za koje je kasnije doznala da nisu čipirani, a i dalje drži da je ubojstvo nedužnih životinja prije svega "djelo psihopata".

Na svojim službenim stranicama Policijska uprava osječko-baranjska oglasila se u srijedu, 19. veljače, navodeći da je u subotu, 15. veljače, oko 14.45 sati, u šumskom predjelu u blizini Harkanovaca nepoznati počinitelj pucanjem iz vatrenog oružja usmrtio dva psa mješanca nepoznatih vlasnika te da se još traga za počiniteljem.

Kako se cijela priča ubrzo neslužbeno povezala s lovcima, dopredsjednik Lovačkog društva Jelen Zelčin, koji gospodari lovištem u kojem su životinje ustrijeljene, a ujedno i predsjednik Vijeća Mjesnog odbora Harkanovci, Jozo Piškorjanac, odlučno je i s neskrivenom ljutnjom odbio insinuacije da je riječ o djelu nekog od lokalnih lovaca.

- Pravi lovac voli pse, svatko od njih i sam je vlasnik bar jednog psa, i držim da je neodgovorno za ovaj čin prozivati lovce - stajališta je Piškorjanac, koji upućuje na drugu dimenziju priče o psima lutalicama i višegodišnjim problemima koje s njima imaju mještani Harkanovaca tijekom cijele godine, a posebno u vrijeme cijepljenja.

- U ovo doba godina, kada je sezona cijepljenja, neodgovorni vlasnici pasa koji žele izbjeći ovu zakonsku obvezu za svoje ljubimce, godinama konstantno iskorištavaju položaj Harkanovaca koji su okruženi šumom i u našoj blizini ostavljaju svoje pse, zbog čega se s godinama to za sve nas koji ovdje živimo pretvorilo u nemali problem. Napuštene i gladne životinje, kojih bude toliko da se stvori i nekoliko čopora, lutaju po lovištima napadajući sitniju i krupniju divljač, ulaze u selo, trče ulicama i izlaze na cestu, zbog čega nisu rijetki ni naleti automobila na njih, pri čemu dolazi i do usmrćivanja životinja i velike materijalne štete na vozilima - upozorava Piškorjanac.

Lidija Aničić
Napušteni psi cjelogodišnji problem
Mjesni odbor Harkanovci, tražeći rješenja za ozbiljan višegodišnji problem napuštenih pasa koji za mještane traje tijekom cijele godine, redovito intervenira kod svih nadležnih službi Grada Valpova, ali i službe za zbrinjavanje pasa lutalica, nakon čega njezini djelatnici dolaze i odvoze pse. Tako je bilo i nedavno, kada se interveniralo nakon dojave o velikom broju napuštenih pasa koji se kreću harkanovačkim ulicama.
Možda ste propustili...

PROJEKT ZA RASTEREĆENJE RODITELJA

Traže 50.000 € za dječje aktivnosti

NADBISKUPIJSKA I FAKULTETSKA KNJIŽNICA

Simpozij Akvinski

Najčitanije iz rubrike