Crna kronika
GRANIČNI PRIJELAZ TOVARNIK

Šverc 585 litara maslinova ulja
Objavljeno 18. veljače, 2020.
TOVARNIK


Krijumčarenje više od 500 litara maslinova ulja iz Srbije u Hrvatsku spriječili su prošlog tjedna carinici na graničnom prijelazu Tovarnik. "Carinici Službe za mobilne jedinice Vukovar, provodeći pojačane mjere nadzora s ciljem suzbijanja i sprječavanja nezakonitosti pri unosu robe u Hrvatsku, pronašli su veću količinu neprijavljenog maslinova ulja. Neprijavljena roba pronađena je u teretnom prostoru vozila stranih registracija, a bila je zajedno s prijavljenom carinskom robom. Pronađeno je ukupno 585 litara maslinova ulja u metalnim spremnicima, 27 spremnika od 15 litara i 36 spremnika od 5 litara. Prekršitelju je izrečena novčana kazna od 100.000 kuna i 100 kuna na ime troškova postupka. Roba je oduzeta potvrdom o privremenom oduzimanju", doznajemo iz hrvatske carine.


Za sada nije poznato radi li se o pravom ili patvorenom maslinovu ulju. U svibnju prošle godine Eurojust, tijelo Europske unije za pravosudnu suradnju, izvijestilo je javnost kako je razbijena skupina, u kojoj su bile 24 osobe, koja je proizvodila patvoreno ulje i prodavala ga u Njemačkoj i Italiji. Istraga je bila pokrenua još 2015., no tek je lani istražiteljima pošlo za rukom pohvatati članove skupine. U maslinovo ulje s juga Italije dodavali su svašta čega u ulju ne bi trebalo biti, poput klorofila, beta-karotena i sojina ulja.


Takvo ulje u Njemačkoj se prodavalo kao ekstra djevičansko maslinovo ulje, a šteta nanesena potrošačima procijenjena je na osam milijna kuna. Iz Italije u Njemačku slalli su svaka dva tjedna 23 tisuće litara patvorenog maslinova ulja. Nakon što je policijska akcija privedena kraju, kod njih je bilo još 150 litara takvog ulja spremnog za prodaju, a godišnje su kupovali nevjerojatnih više od milijun litara ulja, koje su poslije patvorili. Ulje su kupovali za 1,20 eura po litri, a nakon što bi u njega dodali razne dodatke, prodavali su ga za 10 do 12 eura po litri.
U 2017. grčka je policija uhitila sedam osoba koje su suncokretovo ulje prodavale kao maslinovo. Četveročlana obitelj i njezino troje rođaka dodavali su suncokretovu ulju boju kako bi dobilo zelenkastu boju maslinova ulja. U Grčkoj su takvo lažno maslinovo ulje prodavali u limenkama od pet litara, a izvozili su ga u ambalaži od jedne tone. To su suncokretovo ulje prodavali kao ekstra djevičansko maslinovo ulje direktno od proizvođača, a cijena mu je bila 50 posto niža od cijene originala.


Sandra Lacić
Za sada nije poznato radi li se o pravom ili patvorenom maslinovu ulju
100.000

kuna kazne određeno je prekršitelju koji je zaustavljen na graničnom prijelazu Tovarnik
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike