Crna kronika
ŠVERCER ILEGALACA DAO OBJAŠNJENJE

Krijumčario Sirijce zbog nadgrobnog spomenika
Objavljeno 22. travnja, 2024.
Optužena su dva strana državljanina, Mađar te osoba s dvojnim državljanstvom Italije i Rumunjske. Oba su “pala” na autocesti
Protiv 37-godišnjeg Mađara i 41-godišnjaka s dvojnim državljanstvom Italije i Rumunjske Općinsko državno odvjetništvo u Slavonskom Brodu podignulo je optužnice zbog krijumčarenja ljudi. Obojica se terete da su iz koristoljublja omogućila drugim osobama nedopušteno kretati se u Hrvatskoj, a doveli su i u opasnost ilegalne migrante.

Mađar, po zanimanju vozač, tereti se da se 22. siječnja ove godine oko 11.05, u Slavonskom Brodu, po prethodnom dogovoru o podjeli rada sa za sada nepoznatom osobom, namjeravao okoristiti s 200 eura i dodatnom novčanom naknadom nedopuštenim prevoženjem osoba za koje je znao da ne ispunjavaju uvjete za zakonit boravak u Hrvatskoj, a koje su prethodno ilegalno ušle u našu zemlju.

Sastanak u Budimpešti


U automobilu Opel Zafira, mađarskih registracija, prevozio je 13 državljana Sirije. Zafira nije namijenjena prijevozu tolikog broja osoba i unutar nje ne postoje sjedala i sigurnosni pojasi za zaštitu svih putnika, te je s ograničenim dotokom zraka. Time je svjesno ugrozio Sirijce.

Mađar je ispitan prije podizanja optužnice i rekao je istražiteljima kako mu je trebao novac za nadgrobni spomenik koji je htio napraviti, ali to nije mogao zbog neredovitih prihoda. Iznajmio je automobil da ode na tu adresu i da pokupi ljude, a za što je trebao dobiti novac. Nije bilo riječi o broju osoba, već je dogovor bio da će ih prevesti u broju koliko ima mjesta u automobilu. Kad je stao na lokaciju, veliki broj osoba ušao je u auto, pa je krenuo, ali nije daleko stigao. S tom osobom koja mu je predložila prijevoz sastao se u Budimpešti na parkiralištu. Tog čovjeka je sreo ranije na tržnici i kako je on vozač, ponudio mu je posao. Dobio je oko 200 eura za troškove i još je trebao dobiti, ali ne zna koliko. Sirijce je trebao odvesti do granice sa Slovenijom.

U drugom slučaju nezaposleni kuhar s dvojnim državljanstvom Italije i Rumunjske optužuje se da je krijumčario ljude 23. prosinca 2023. Trebao je dobiti 100 eura po ilegalcu, ukupno 1900 eura. Prije polaska dobio je 200 eura za eventualne troškove.

“Pao" na autocesti


U kombi Fiat Ducato, francuskih registracija, na neutvrđenoj lokaciji, u tovarni prostor vozila kombija u kojem nema sjedala, ventilacije, sigurnosnih pojasa te s ograničenim dotokom zraka, preuzeo je 19 osoba za koje je znao da ne ispunjavaju uvjete za zakonit boravak u RH. Uputio se potom autocestom A3 u smjeru Zagreba, a zatim ga je na 238. kilometru autoceste, na sjevernom kolničkom traku, zaustavila policija.

Istražiteljima je rekao kako je došao u Zagreb i nazvao jednu osobu koja mu je dala lokaciju. Došao je jedan dečko koji nije ništa govorio, ali mu je dao 200 eura te ključeve i dokumente od auta. Poslije mu je on dao lokaciju gdje će preuzeti migrante te kamo ih mora odvesti, a trebao mu je nakon toga dati lokaciju gdje mora doći po novac. U Hrvatsku je došao sa znancem koji ga je primio. Prijevoz osoba dogovarao je preko Whatsappa i Google mapsa, a preko istih aplikacija dobio je lokaciju gdje će preuzeti migrante. Nije mu poznata osoba s kojom je dogovarao, čuli su se samo preko telefona, ali ga osobno ne poznaje. Pričali su prije tri godine i on mu je tada obećao da ako bude trebao novca, da ga može nazvati i on ga je sad zvao. Zvao ga je i rekao je da mu treba posao. Osoba koja mu je donijela ključ od auta bila je punoljetna i nije ništa govorila. Preuzeo je migrante na autocesti, desetak kilometara unatrag gdje je zaustavljen. Osobe je trebao prevesti na mjesto 240 kilometara udaljeno od mjesta gdje je uhićen, blizu Zagreba. Za prijevoz do tog mjesta trebao je dobiti po 100 eura za svaku osobu, 1900 eura jer je bilo 19 osoba.

Sandra Lacić
POTRAGA ZA PRAVIM ŠVERCERIMA LJUDI
Ove dvije optužnice dokaz su kako u švercu ilegalnih migranata, koji se događa preko hrvatskog teritorija, prednjače državljani Mađarske i Rumunjske. Kako smo u nekoliko navrata izvještavali, vozači ilegalaca na dnu su švercerskog lanca, svojevrsna potrošna roba, osobe koje su prve na udaru policije. I dok su ih naši zatvori puni, pravi organizatori šverca ljudi rijetko dođu pod pasku policije i pravosuđa, jer se oni gotovo nikada ne susreću oči u oči s vozačima, već kontaktiraju s njima preko posrednika.

Možda ste propustili...

NA ŠIREM PODRUČJU NAŠICA

Pronašao je tri bombe u kući

TIJEKOM VOŽNJE AUTOMOBILA

Kombinirao je kokain i alkohol

Najčitanije iz rubrike