Sport
PROLJETNA PREMIJERA U GRADSKOM VRTU BEZ RADOSTI

Ne treba sad plakati, nego se zbiti jer stižu derbiji i opakiji suparnici
Objavljeno 10. veljače, 2020.
Osijek je čak 75 minuta imao igrača manje, ali i previše nedorečenih igrača u svojim redovima

Nogometaši Osijeka nisu proljetni dio sezone otvorili prema planu. Nakon startnog remija u Velikoj Gorici isto im se dogodilo na domaćoj proljetnoj premijeri, u susretu s Inter Zaprešićem. Osječani su u toj utakmici računali na sva tri boda, ali razvoj događaja na terenu vrlo brzo pošao je po zlu.

Već nakon 15 minuta u svlačionicu je prijevremeno morao Dmitro Lopa zbog dva ekspresna ali vrlo glupo zarađena žuta kartona, a nakon pola sata igre ostali su bijelo-plavi i bez Petra Bočkaja, koji je igru bio prisiljen napustiti zbog ozljede. I kao da to nije bilo dovoljno nevolja, gosti su u trenutku kada je Osijek ima devet igrača u polju došli i u vodstvo.

Teško s čovjekom manje
Šok za šokom pogađao je osječku momčad, ali ju to nije slomilo. Srećom, darežljivi su bili gosti, točnije, njihov stoper Savić, koji je doslovce poklonio Osijeku pogodak za izjednačenje. I na kraju je ostao taj remi, koji nikoga nije usrećio. Osijek je ostao bez dva važna boda, premda je imao prilika u završnici susreta i za pobjedu, a gosti su, pak, nesretni jer nisu do kraja iskoristili priliku za pobjedu u Gradskom vrtu nakon sedam godina. Ne pruža se baš često prilika imati čak 75 minuta igrača više na gostovanju.

- Utakmica je rano otišla u krivom smjeru za nas. Brzo isključenje Lope, pa ozljeda Bočkaja, i sve to u prvih pola sata, imali su golem utjecaj na našu igru. Prosuli smo važne bodove, ali, u okolnostima koje su nas pogodile, igračima nemam što previše zamjeriti. Istrčali su utakmicu do kraja, a imali smo dovoljno prilika i za pobjedu. Nije lako igrati 75 minuta s čovjekom manje. Inače, ne komentiram suđenje, ali neke odluke koje je donosio Vidulin meni su, blago rečeno, bile čudne. Unio je nervozu u obje momčadi - rekao je Ivica Kulešević, trener nogometaša Osijeka.

Ostat će pitanje je li Vidulin baš morao Lopu opomenuti odmah u prvoj minuti, je li mu mogao progledati kroz prste kod pada u kaznenom prostoru. Međutim, u obje je situacije postupio prema pravilima igre. Morao je Lopa biti odgovorniji, posebno pri onom "ronjenju" ispred Interovih vrata. Nije morao pasti, to više što je imao kontrolu lopte. Međutim, to je bilo jače od njega, a nije mu prvi put. I zato ne treba samo pucati po sucu, nego jezikovu juhu zaslužuje i Ukrajinac. Ta njegova neopreznost ozbiljno je urušila Osijekove pobjedničke ambicije. Međutim, sve to spada u nepredvidljivost nogometa, o kojoj je trener Ivica Kulešević govorio na presici uoči susreta, ali vjerojatno nije ni sanjao kako će se ona, za njega i njegovu momčad, pokazati u najgorem mogućem obliku. Nije Osječanima uopće bilo lako s čovjekom manje, pokušavali su, to im se ne može osporiti, ali nisu mogli uspostaviti željeni pritisak, što i nije čudno.

Nedorečenost kao pravilo
Nakon kiksa krivac se traži ispod svakog kamena, ali Osječani dio razloga zbog tog podbačaja trebaju potražiti u svojim redovima. U momčadi je previše igrača koji nit‘ smrde, nit‘ mirišu. I to nije iznimka, nego pravilo koje se nabolje očituje u broju remija ove sezone. Osam ih je nakupio Osijek, najviše u HNL-u (isti broj ima još samo Inter). Nedorečenost ostaje glavno obilježje igre bijelo-plavih. U susretu s Interom imali su samo dva igrača koja su bila na razini koju traži borba za sam vrh HNL-a. Laszla Kleinheislera i Mirka Marića, svi ostali bili su tek prosječni ili ispod toga. I to je istina kojoj u Gradskom vrtu trebaju pogledati u oči. Teško je igrati nogomet sa samo jednim ozbiljnim veznim igračem. Kleinheisler je pokazao kako izgleda ozbiljan veznjak. Doslovce je "pojeo" svoje suparnike. Pilj nije taj i njemu bi trebalo potražiti drugu poziciju u momčadi, jer u njezinu srcu on se muči, a pati i momčad. Previše je kod njega bilo pogrešaka u predaji lopte, premalo čvrstoće i dobivenih dvoboja, što je ključno za veznog igrača. Istina, za susret s Interom Kulešević nije imao kvalitetnijih rješenja, pa zato možemo samo upaliti svijeću i pomoliti se za što brži povratak Mihaela Žapera i Vedrana Jugovića.

- Slažem se kako neki igrači, poput Pilja, nisu bili na potrebnoj razini. Nismo otvorili proljeće na planirani način, jer smo od šest osvojili samo dva boda. Ne trebamo sad plakati zbog toga, nego zbiti redove i u tri derbija koja nam dolaze pokazati koliko vrijedimo. Imamo momčad koja je sposobna nositi se sa svakim suparnikom u našoj ligi, a u Osijeku nikome ne priznajem da je favorit, pa ni našem sljedećem suparniku - Dinamu. Puno je još bodova u igri, a kada su ambicije u pitanju, bit ćemo pametniji kada odigramo tri derbija koja nas čekaju - zaključio je trener bijelo-plavih.

Stalno se priča o snazi momčadi, međutim, ona se do kraja pokaže dosta rijetko. Spomenuli smo već te remije, a još jedan pokazatelj Osijekove nestabilnosti je i način na koji je načešće pobjeđivao ove sezone. Vječno neke drame i preokreti, što ne odaje baš priču o nadmoći u kvaliteti u odnosu prema suparnicima.

S obzirom na raspored koji ih čeka, neizvjesni su dani pred bijelo-plavima. Propustili su priliku ozbiljnije se bodovno udaljiti od pete i šeste pozicije, a slijede okršaji s tri najjača moguća suparnika u HNL-u. Nije ugodno, ali nije ni dramatično. Osječani su upravo u takvim susretima znali pokazati zube...

Dalibor Keler
Lopa
OSTAVIO SUIGRAČE NA CJEDILU NAKON SAMO 15 MINUTA
OSIJEK – Stadion u Gradskom vrtu. Vrijeme: sunčano. Teren: dobar. Gledatelja: 2120. Sudac: Marin Vidulin (Kanfanar) - 6. Strijelci: 0:1 Conev (32), 1:1 Marić (37). Žuti karton: Lopa, Kleinheisler, Lončar (Osijek), Savić, Serderov, Zamouri, Haas (Inter Zaprešić). Crveni karton: Lopa (Osijek)

IGRAČ UTAKMICE: LASZLO KLEINHEISLER (OSIJEK)

OSIJEK

1 (1)

Ivušić 6, Majstorović 6,5, Guti 6,5, Lončar 6,5, Todoroski 6 (od 60. Ndockyt 6), Kleinheisler 7, Pilj 5,5, Bočkaj 6 (od 34. Talys 6), Grezda 6 (od 88. Špoljarić -), Lopa 5, Marić 7

INTER ZAPREŠIĆ

1 (1)

Frelih 6,5, Rom 5,5, Savić 5,5, Van Bruggen 6, Haas 6, Mlinar 6, Postonjski 6, Mitrović 6,5, Conev 6,5 (od 81. Zamouri -), Serderov 6,5 (od 85. Bosec -), Mamut 5,5 (od 60. Bilobrk 6)
BOČKAJU STRADAO GLEŽANJ
Petar Bočkaj jedan je od onih koji ove sezone nikako ne mogu na zelenu granu kada su ozljede u pitanju. Zbog mišića je propustio velik dio jeseni, a sada je opet morao napustiti teren, već nakon pola sata igre. Ovaj put dobio je jak udarac u gležanj. Zasad je još uvijek upitno kolika ga stanka čeka, a situacija bi trebala biti jasnija danas nakon što se obave detaljniji liječnički pregledi.
0:1

Srederov je ubacio slijeva, a Conev je utrčao između stopera bijelo-plavih i glavom pogodio pokraj nemoćnog Ivušića
1:1

Savić je poklonio loptu Pilju, a on je odmah poslužio Marića, koji je odmah iz prve s desetak metara pogodio mrežu
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike