Sport
EUROPSKO VATERPOLSKO PRVENSTVO

"Barakude" dominantno preko Grka do polufinala
Objavljeno 22. siječnja, 2020.
Hrvatska će za mjesto u finalu igrati u petak protiv Španjolske

Hrvatska vaterpolska reprezentacija plasirala se u polufinale Europskog prvenstva u Budimpešti u kojem će se u petak (19 sati), boriti sa Španjolskom za finale. Korak do medalje izabranici Ivice Tucka stigli su nakon odlične igre u četvrtfinalu protiv Grčke, u kojem su kontrolirali rezultat tijekom gotove sve četiri četvrtine te bez mnogo stresa slavili s 14:11.


U jubilarnom, 100. susretu, na europskim prvenstvima Barakude su nadigrale svoje suparnike u svim elementima, napad je tri četvrtine bio nezaustavljiv, uz ponovno sjajno izdanje Marka Bijača koji je skupio čak 14 obrana.


Odlično je Hrvatska odradila prvu četvrtinu, pogotovo napadački, o čemu svjedoči i šest pogodaka, uz besprijekornu realizaciju igrača više (3-3). Nakon što su Grci imali početnu prednost, vrlo brzo su najprije Vrlić s igračem više te potom Joković preokrenuli za naše vodstvo. Dobro je branio i Bijač, između dvije njegove obrane u nizu na suprotnoj je strani Bušlje zabio s brojčanom prednošću za 3:1. Iskoristili su potom Grci iz četvrtog pokušaja prvi put igrača više preko Vlachopoulosa, no nije ih to približilo željenom izjednačenju. Prvo je Joković sigurno realizirao peterac, a potom Miloš (7.) podigao našu prednost na tri razlike (5:2). S tih "plus tri" (6:3) se i otišlo na prvi odmor, zaslugom Garcije, koji je zabio 13 sekundi prije kraja.


Kako je protekao veći dio prve četvrtine, tako se nastavila i druga. Bijač je nastavio sjajno braniti, a u napadu smo klinički precizno rješavali svaku situaciju s igračem više. Tako je nakon golova Vrlića i Jokovića naše vodstvo naraslo na najvećih pet razlike (8:3) već u 11. minuti, što je bio rezultat kojeg je teško bilo predvidjeti, pogotovo u ovako ranoj fazi utakmice. Ipak, to nije obeshrabrilo Grke koji se nisu predavali, a nadu im je održavala i velika razlika u broju isključenja koje su u prve dvije četvrtine bile čak 11-5 u njihovu korist. Trošilo je to hrvatske vaterpoliste, a i opterećivalo u obrani, pa je i izbornik Tucak morao voditi računa da ne ostane prerano bez ponekog igrača zbog tri isključenja. No, sve to samo nakratko je smanjilo našu prednost (8:5), ali na više nego sigurnoj razlici održavali su je Vrlić i Vukičević, dok je Bijač nastavio "spuštati rampu" pred našim golom te je u prve dvije dionice skupio već devet obrana.
Početak treće četvrtine donio je i prve naznake male krize u našim redovima, nismo iskoristili dva igrača više, no sve što je Grčka uspjela napraviti bilo je smanjiti na 10:7 preko Vlachopoulosa. Ostalo im nije dopustio Bijač, koji kao da je obranama čekao da se napadački probude i njegovi suigrači. I dogodilo se, Joković je iskoristio novi peterac nakon kontre Fatovića, potom su igrače više realizirali Vukičević i Garcia, pa je Hrvatska u 23. minuti ponovno povela s pet razlike (13:8). Čak ni nova napadačka neučinkovitost početkom posljednje dionice nije poljuljala povjerenje u Barakude, kojima je ono "pomračenje" protiv Crne Gore bila dovoljna opomena. Iako smo dugo bili bez pogotka, kada je Garcia u 29. zabio naš prvi i jedini u ovoj četvrtini za 14:10 bilo je jasno kako je novo polufinale osigurano, a medalja nadohvat ruke. Petak i polufinale bit će prva prilika da je osvojimo.


Goran Roguljić
Hrvatska*14

Grčka*11

BUDIMPEŠTA - Duna Arena. Gledatelja: 1500. Suci: Boris Margeta (Slovenija) i Sebastien Dervieux (Francuska).

HRVATSKA: Bijač (14 obrana), Macan, Fatović, Lončar, Joković 4 (2), Bukić, Vukičević 2, Bušlje 1, Miloš 1, Vrlić 3, Benić, Garcia 3, Marcelić.

GRČKA: Zerdevas (3 obrane), Genidounias 2, Skoumpakis 2, Kapotsis 1, Fountoulis 1, Papanastasiou, Dervisis 1, Argyropoulos 1, Mourikis, Kolomvos, Gounas, Vlachopoulos 3, Galanidis (4 obrane).

PETERCI: Hrvatska 2-2, Grčka -

IGRAČ VIŠE: Hrvatska 7-11, Grčka 6-16

REZULTAT PO ČETVRTINAMA: 6:3, 4:3, 3:3, 1:2
Možda ste propustili...

IZBOR NAJBOLJIH SPORTAŠA ĐAKOVA ZA 2023. GODINU

Ispred svih su Ivana i Andrej

Najčitanije iz rubrike