Regija
DRUŠTVENI DOM U NOSKOVCIMA

Obnovom riješeni najveći problemi
Objavljeno 23. siječnja, 2020.
ČAĐAVICA


Nakon provedbe administrativnih i projektnih aktivnosti u Noskovcima je završen projekt Općine Čađavica "Energetska obnova društvenog doma u Noskovcima". Taj se projekt umnogome razlikuje od brojnih projekata energetske obnove po tome što je njime istovremeno riješeno nekoliko problema. Naime, u derutnoj zgradi nekadašnjeg ljetnikovca grofa Draškovića u Noskovcima bila je smještena Područja škola OŠ "Davorin Trstenjak" Čađavica, a nakon obnove zgrade u nju je smješteno sjedište županijske Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode i ekološkom mrežom. Proširenjem djelatnosti te ustanove i osnivanjem Informativno-edukativnog centra i hostela Dravska priča, prostor u zgradi pokazao se nedostatnim, pa je valjalo naći rješenje za drugi smještaj područne škole. Energetskom obnovom velikog i nedovoljno korištenog društvenog doma riješen je problem prostora za društvene potrebe mjesta, dio doma uređen je za potrebe škole, a Dravska priča dobila je prostor potreban za svoje djelatnosti.


Govoreći o tom vrijednom projektu na završnoj konferenciji, načelnik općine Mirko Rončević podsjetio je da je projektni prijedlog, koji je izradila županijska Agencija za regionalni razvoj VIDRA, prijavljen Ministarstvu graditeljstva i prostornog uređenja 4. rujna 2018., a od ukupno odobrenih troškova u iznosu od 487.325,25 kuna, iz EU fonda za regionalni razvoj odobreno je 307.963, 84 kune. Ugovor o dodjeli nepovratnih sredstava za projekte financirane iz EU strukturnih i investicijskih fondova potpisan je 18. veljače 2019., a nepunu godinu poslije projekt je realiziran.


Kompletno financijsko ulaganje u izvršenje projekta iznosilo je 782.766, 50 kuna, od čega je Općina izdvojila 331.313,53 kune, Fond za zaštitu okoliša izdvojio je 397.963,84 kune, a Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU-a 143.489,13 kuna. Dodatno preuređenje i prenamjenu dijela zgrade za školu u skladu s pedagoškim standardima iznosilo je 313.829,48 kuna, od čega je Općina uložila 189.829,48, a Virovitičko-podravska županija 124.000 kuna.
Osim što su riješeni najveći problemi u mjestu, Rončević je istaknuo da je energetskom obnovom društveni dom dobio novu vizualnu sliku, a energetska obnova donijela je očekivanu uštedu energije od približno 63 posto. P.Žarković
Možda ste propustili...

U BELIŠĆANSKOJ KNJIŽNICI

Nova kreativna radionica za djecu

POZVANI NA DOSTAVU PISMA NAMJERE

Štitar je poslovnu zonu ponudio poduzetnicima

PREDSTAVLJENA DRUGA PJESNIČKA ZBIRKA

’’Študiranja gospoje Šokice’’ Sandre Kopić

Najčitanije iz rubrike