Osijek
REKORDAN TURISTIČKI RAST

U 2019. zabilježeno čak 234.112 noćenja
Objavljeno 20. siječnja, 2020.
OBŽ je prestigla Zagrebačku županiju i trenutačno se od 13 kontinentalnih županija nalazi na visokom četvrtom mjestu

Kontinuirana ulaganja u turizam u Osječko-baranjskoj županiji putem Upravnog odjela za turizam, kulturu i sport te Turističkih zajednica na području županije u 2019. dala su izvrsne rezultate. Porast dolazaka i noćenja govori u prilog tome da se sustavno i s kvalitetnom vizijom razvija turistička ponuda naše županije.

U 2019. u Osječko-baranjskoj županiji bilježimo rekordnih 234.112 noćenja, čime je u odnosu na 2018. ostvaren rast od 15,7 %. Broj dolazaka u odnosu na 2018. porastao je za 10,7 %, a našu je županiju u prošloj godini posjetilo 111.196 turista.

Zahvaljujući porastu od 15,7 % noćenja, OBŽ je prestigao Zagrebačku županiju i trenutačno se od 13 kontinentalnih županija nalazi na 4. mjestu iza Grada Zagreba, Karlovačke i Krapinsko-zagorske županije.

Posebno veseli činjenica da rastu noćenja na području gotovo cijele županije. Osijek i Baranja najatraktivniji su posjetiteljima istoka Hrvatske, pa zajedno čine više od tri četvrtine noćenja na području županije. TZ Osijek kao najveća turistička zajednica s 132.000 noćenja bilježi rast od 18 %, Đakovo 9 %, Bilje 14 %, Našice 20 %, Erdut 18 %, Draž 35 %, a Bizovac čak 247 %.

U dolascima i noćenjima prevladavaju domaći gosti sa 63 % noćenja, dok se nešto više od trećine odnosi na strane goste. Najvažnije strano tržište nam je Njemačka s 13.200 noćenja, zatim slijede susjedne zemlje: Srbija, BiH i Slovenija. Veliki porast broja noćenja bilježe gosti iz Bosne i Hercegovine (41 %) i Srbije (18 %).

Od hrvatskih gostiju najčešće Slavoniju i Baranju posjećuju Zagrepčani (42.000) i gosti iz Zagrebačke županije (11.800), zatim slijede posjetitelji iz Splitsko-dalmatinske, Primorsko-goranske i Istarske županije. Posebno nas veseli što posljednje dvije rastu 53 %, odnosno 44 % u odnosu na prošlu godinu.

Ovi rezultati potvrđuju važnost promocije Slavonije i Baranje u Zagrebu, Dalmaciji, Istri i Kvarneru te susjednim zemljama kao našim najvažnijim tržištima. Upravo iz tog razloga tijekom 2019. krenula je i HeadOnEast promotivna kampanja prema navedenim hrvatskim regijama, ali i Mađarskoj i Vojvodini.

Kruzing turizam u 2019. također bilježi rast. Na pristaništima Osijek, Batina i Aljmaš pristalo je 167 kruzera, što je čak 73 % više nego prošle godine. Na kruzerima je Slavoniju i Baranju posjetilo više od 20.000 gostiju.

Najviše noćenja ostvareno je u listopadu, zatim slijedi rujan, svibanj, lipanj i studeni. Sezona traje cijele godine, s maksimumima u proljeće i jesen.

- Upravo je cjelogodišnja turistička sezona cilj Osječko-baranjske županije. Posjetitelji u Slavoniji i Baranji uistinu imaju što vidjeti u svako godišnje doba. Ulaganje putem potpora u kontinentalni turizam te ciljana promocija pokazuju da idemo u dobrom smjeru. Pred nama su znatna ulaganja u turističku infrastrukturu, obnovu kulturne baštine i promociju destinacije dijelom iz europskih, a dijelom i iz vlastitih sredstava - rekao je župan Ivan Anušić.

Ivica Korman
POLOVINA NOĆENJA OSTVARI SE U HOTELIMA
Prosječno trajanje boravka turista povećalo se s 2,01 na 2,11 dana, za pet posto povećan je i broj kreveta u 474 objekta. Polovina noćenja ostvari se u hotelima, zatim slijede objekti u domaćinstvu (20 %) i ostalo (18 %). Rast noćenja u objektima u domaćinstvima porastao je čak 40 %. Autohtoni ambijent seoskih domaćinstava uz domaću hranu i vrhunsku vinsku kapljicu nude jedinstveni doživljaj kontinentalnog turizma.
Ivan Anušić

župan osječko-baranjski

Upravo je cjelogodišnja turistička sezona cilj Osječko-baranjske županije. Posjetitelji u Slavoniji i Baranji uistinu imaju što vidjeti u svako godišnje doba
Možda ste propustili...

PETAK I SUBOTA

Pomozite, darujte krv

DUBRAVKA BIUK. V.D. PREDSTOJNICE KLINIKE ZA OČNE BOLESTI KBC-A OSIJEK

Uložili smo puno truda kako bismo čekanje na operaciju mrene skratili na 180 dana

DANAS U POLJOPRIVREDNOJ I VETERINARSKOJ ŠKOLI

Prodaja prijesadnica i panel “Od škole do doktorata”

Najčitanije iz rubrike