Mozaik
DORF GOSTUJE U KULTURNOM CENTRU MESNIČKA U ZAGREBU

Program počinje filmovima o vinkovačkom hip hopu, punkerima Satanu i Septici
Objavljeno 17. siječnja, 2020.

Ljubitelji glazbenih dokumentarnih filmova u Zagrebu, zahvaljujući suradnji s Kulturnim centrom Mesnička, imat će priliku pogledati u prvoj polovini godine DORF filmove, u tjednom ritmu, uz razgovore s gostima. Filmovi koji su dobili DORF priznanja u proteklih 13 godina, ponajbolji filmovi iz regionalne selekcije, ali i najzanimljiviji naslovi iz kultne selekcije Tajna povijest rocka, izabrani su za prikazivanje, uz slobodan ulaz. Nakon projekcija organizirani su razgovori o filmovima, a priprema se i popratni OFF DORF program. Početak je od 19 sati.

U prvom mjesecu organizirane su četiri projekcije, prva od njih zakazana je za 20. siječnja. Čast da otvore program imaju tri kratka filma s vinkovačke scene, kojoj DORF pripada svakim svojim najmanjim djelićem. "Hip hop u Vinkovcima" nastao je 2014. na filmskoj radionici u okviru projekta Film it LouD, pod vodstvom Darija Juričana i Igora Jelinovića. Jedini je filmski dokument vinkovačke hip hop scene. "Satan Panonski" jedini je film snimljen za života kultnog vinkovačkog punkera, nastao za vrijeme njegova nastupa u Beogradu 1990. godine, impresivan dokument izvođača u naponu snage. Autoru Miloradu Milinkoviću film je bio diplomski rad. "Di smo mi to?" prati odlazak sjajne Septice vlakom na koncert u Zagreb, zabavan i duhovit road movie koji će vas zaintrigirati da otkrijete nešto više o tom genijalnom sastavu, koji predvodi Dubravko Mataković.

Nakon toga 27. siječnja stiže dobitnik ovogodišnje nagrade za najbolji regionalni film, sjajnu priču autorice Tine Šimurine "Putnici" (Manevar, 2018) – uzbudljiv život Margarete Vidmar i Dražena Pavalića (aka Esox Lucius Ido), koji su 1980-ih godina bili dio zagrebačke punk scene. Ona je imala 15, a on 21 godinu. Obitelji se opiru njihovoj vezi i ona završava, a njihovi životni putevi se razdvajaju. Dvadeset pet godina poslije ponovo se susreću, njihova ljubav se nastavlja, a Dražen se priključuje radu na njezinu umjetničkom projektu Putnici. Tako nastaju skulpture ljudi i životinja u prirodnoj veličini koje gostuju u muzejima, klubovima, privatnim domovima, ulaze u kontakt s ljudima, "žive", mijenjaju se... U istom terminu gledamo norveški film Roger Sommersetha "Kike Turmix", koji je 2009. osvojio žiri svojom pričom o kultnom baskijskom punk rockeru, pjevaču i promotoru, Kike Turmixu, koji je sa svojim bendom Pleasure Fuckers svirao i u Hrvatskoj i Sloveniji.

U trećem terminu, 2. veljače stiže drugi redateljski uradak sjajnog montažera Vladimira Gojuna "Times of Great Depression" (Nukleus film, 2018) – u kojem predstavlja glazbenika Adama Semijalca, poznatijeg kao Bebe na vole. Radi li se o dječaku na kojeg je bačena vječna kletva ili o besposlenom i nenadahnutom umjetniku koji se neuspješno bori s vlastitim demonima? Skrivajući se po zamračenim kutcima zadimljenih klubova, on se ispovijeda objektivu i pritom niže mantrične misli o beskrajnoj tuzi i usamljenosti te nesigurnostima koje dostojanstveno dijeli sa svijetom.

Prvi set 11. veljače zaključuju filmovi nastali u DORF radionicama. Prvi film je "Tri boje revolucije", nastao 2008. pod vodstvom Silvija Mirošničenka – omnibus s pričama o slikaru iz Vinkovaca Marku Šošiću te sastavima Overflow i Punčke. Drugi film je još jedan omnibus "Crossovers", nastao suradnjom studenata iz Hrvatske i Srbije na radionici, na istoimenom projektu DORF-a i Palić film festivala, 2011. godine u Subotici uz pomoć veterana glazbenog filma Ulija M. Schuppela (redatelja koncerta Nicka Cavea & the Bad Seeds "The Road to God Knows Where" iz 1990.) i Davida Kleijwegta (dokumentarac "Low - You May Need a Murderer"). U filmu upoznajemo Micka Harveyja, Damo Suzukija, Jakija Liebezeita (s Burntom Friedmanom) i sastave Jarboli i Bilk. Autor designa je nagrađivani mladi autor Martin Peranović iz Otoka. T.Kvorka
Radi se o tri kratka filma s vinkovačke scene, kojoj DORF pripada svakim svojim najmanjim djelićem
4

projekcije održat će se od 20. siječnja do 11. veljače 2020.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike