Regija
VRAĆAJU SE SVOME VODOCRPILIŠTU

Gunja će se "skinuti" s regionalnog vodovoda
Objavljeno 13. siječnja, 2020.
Općina je obnovila u poplavama uništenu crpnu stanicu i oživila lokalni zdenac, voda je kvalitetna i zdravstveno ispravna

GUNJA



I dok mještani općine Vrbanja i nekih sela u susjednoj Općini Drenovci nestrpljivo čekaju vodu iz regionalnog vodovoda istočne Slavonije, Gunjanci su odlučili “skinuti se” s regionalnog vodovoda i pitkom se vodom snabdijevati iz vlastitoga vodocrpilišta.


Općina Gunja proljetos je obnovila u poplavama uništenu crpnu stanicu i revitalizirala lokalni zdenac koji je sve do svibnja 2014. pitkom vodom opskrbljivao mještane toga sela. Vrijednost investicije bila je oko 470.000 kuna, od čega je Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU-a osiguralo 250.000 kuna, a ostatak Općina.

Gunjanska voda

- Nakon poplave crpna stanica je ostala devastirana i neupotrebljiva. Doista mi nije jasno zbog čega tada nije obnovljena, što je po meni bio veliki propust jer je i vodoopskrba trebala biti zahvaćena obnovom, i na tome se trebalo inzistirati. No lakše je bilo spojiti se na regionalni vodovod, ali to nije bilo rješenje koje je trebalo zadovoljiti tadašnju općinsku vlast - smatra načelnik Anto Gutić. Ističe veliko značenje njenog ponovnog stavljanja u funkciju jer je gunjanska voda, napominje, uvijek bila dobra i nikada nije bilo problema što se tiče njene kvalitete i zdravstvene ispravnosti.


- Prije poplave imali smo svoj vodovod, svoju vodu i crpnu stanicu, imali smo riješenu vodoopskrbu. Revitalizacijom zdenca i obnovom crpne stanice vraćamo situaciju koju smo imali prije poplave. Samo što je sada sve novo i obnovljeno – zaključuje.


Spajanje na novoobnovljeni zdenac, prema Gutićevoj najavi, može se očekivati možda već i ovoga tjedna, kada će mještani nakon gotovo šest godina početi ponovno koristiti gunjansku vodu.
Rezervna opcija

- Obnovili smo zdenac, uložili gotovo pola milijuna kuna u obnovu našeg vodocrpilišta, dobili smo vodopravnu dozvolu, napravili analizu vode prije tretiranja, dakle prije obrade, i svi parametri kvalitete i zdravstvene ispravnosti vode su zadovoljavajući. Jedino je bila nešto povećana količina mangana, a to će se manjom doradom riješiti prije puštanja vode u mrežu – kaže Gutić.


Gunja će se, kako je pojasnio, svojom vlastitom vodom snabdijevati sve dok se njihovo Komunalno trgovačko društvo (KTD) Gunja, koje je u 100-postotnom vlasništvu Općine, ne bude pripojilo ili županjskom Komunalcu ili Vinkovačkom vodovodu i kanalizaciji (VVK).


- Kad se pripojimo nekome, onda voda više neće biti u našoj nadležnosti nego u nadležnosti vodoopskrbljivača koji će odlučiti između regionalnog vodovoda i našeg vodorpilišta. To je u svakom slučaju dobro za budućeg distributera na ovom uslužnom području, koji će uvijek imati rezervnu opciju. Ako iz nekog razloga dođe do prekida u isporuci, Gunja nikada ne bi trebala ostati bez vode s obzirom na izdašnost našega zdenca - zaključuje načelnik.
Spajanje na novoobnovljeni zdenac značit će uštede za gunjanski KTD koji već nekoliko godina kupuje vodu iz regionalnog vodovoda, a on je u nadležnosti VVK-a.


Marija Lešić Omerović
ušteda
VODU PLAĆAJU

VVK-u, GUBICI

U MREŽI DO

50 POSTO
GUTIĆ: VODU NEĆEMO MORATI PLAĆATI
Načelnik Anto Gutić ističe da je računica ponovnog spajanja na vlastito vodocrpilište jasna. "Za kubik vode VVK-u plaćamo 1,10 kuna, a vodovodna mreža nam je neobnovljena i gubici su nažalost od 47 do 50 posto. Ako nam primjerice u mrežu uđe 20.000 kubika vode, VVK-u smo dužni 22.000 kuna i KTD Gunja mora toliko platiti. To nam je odmah 10.000 kuna gubitka jer vodu koja je iscurila mi ne možemo naplatiti. Na vlastitom vodocrpilištu nećemo imati bar taj trošak. Ostaje i dalje trošak struje, pogona, ljudi, ali nećemo plaćati vodu", zaključuje.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike