Osijek
DESETLJEĆE ENERGETSKE OBNOVE

Veliki val obnove pročelja promijenio vizure Juga 2
Objavljeno 11. siječnja, 2020.
Jug 2 profilirao se kao najaktivnija četvrt u obnovi pročelja i krovova

Prošetati osječkim stambenim naseljem Jug 2 danas, u usporedbi sa situacijom prije samo desetak godina, posve je drukčiji vizualni doživljaj. Na krilima energetske obnove ondje sada većina zgrada ima novouređena pročelja - vidljive ratne rane dio su prošlosti, a stanari ostvaraju bitnu uštedu na energentima.

Iz Zavoda za stanovanje, koji upravlja najvećim brojem stambenih zgrada na Jugu 2, kažu kako je ondje obnova počela odmah 2006. godine, kada je Zavod Osječanima osigurao subvencioniranu kreditnu liniju uz pomoć Osječko-baranjske županije i Grada Osijeka.

“Kreditnom linijom Zavoda za stanovanje koja je pokrenuta 2006. godine, a čije su kamate suvlasnicima subvencionirali Grad Osijek i Osječko-baranjska županija, obnovljena su pročelja, krovovi i dizala na području Osijeka u iznosu od 50 milijuna kuna. Velik je dio tog iznosa utrošen na obnovu stambenih zgrada na Jugu 2, koji se u proteklom desetljeću profilirao kao najaktivnija gradska četvrt u obnovi pročelja i korovova. Na Jugu se dosta ulagalo u pročelja, krovove i stolariju i preko javnog poziva Fonda za zaštitu okoliša i energetske učinkovitost,i preko kojega su ukupno pokrenuta 22 projektna prijedloga energetske obnove zgrada na upravljanju kod Zavoda. Kada je Jug 2 u pitanju, tu moramo istaknuti projekte obnove nekoliko ulaza u Opatijskoj ulici, kao i posljednji završeni projekt, u Lošinjskoj 45 i 47, financiran iz posljednjeg natječaja Fonda. Proći danas, primjerice, Srijemskom ulicom, u kojoj su sve zgrade pod upravljanjem Zavoda obnovlje, odličan je osjećaj ako se sjećamo kako je sve to nekada izgledalo. Slično je i u spomenutoj Lošinjskoj, pa i u Opatijskoj, Medulinskoj i drugim ulicama”, kaže Bojan Bodražić, direktor Zavoda za stanovanje, te dodaje kako konkretni primjeri najbolje kazuju o kakvim je ozbiljnim ulaganjima i uštedama ovdje riječ.

“Suvlasnici u Srijemskoj 151 obnovili su pročelje i za to utrošili 205 tisuća kuna s pomoću subvencioniranog kredita. U Srijemskoj 132 suvlasnici su za približno 280 tisuća kuna obnovili pročelje, a za 135 tisuća kuna krov svoje zgrade, također preko subvencioniranog kredita. U Lošinjskoj 45 i 47 energetska je obnova pročelja, krova i stolarije obavljena u vrijednosti od 935 tisuća kuna, od čega je Fonda za zaštitu okoliša subvencionirao 60 posto”, objašnjava Bodražić.

Iako je vizualni dojam onaj koji impresionira, valja napomenuti kako se sav uloženi novac u obnovu pročelja suvlasnicma već vraća kroz uštedu energije, prije svega toplinske. Naime, riječ je o zgradama koje su mahom građene prije 1987. godine te kao takve prije ulaganja nisu imale odgovarajuću toplinsku zaštitu. Njih oko 80 posto nije nikada ispunjavalo ni Tehničke propise iz 1987. godine, te su bilježile velike gubitke topline, a uz prosječnu potrošnju energije za grijanje od 150 do 200 kWh/m2 bile su svrstavane u energetski razred E. Poboljšanjem toplinsko-izolacijskih karakteristika zgrada postignuto je bitno smanjenje ukupnih gubitaka topline građevine, i to od 30 do 60 posto, a cijele su zgrade preskočile nekoliko energetskih razreda nabolje, ističe Bodražić.

Ivana Solar
Novi natječaj Fonda za zaštitu okoliša
Ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar u prosincu 2019. najavio je za siječanj otvaranje novih poziva za energetsku obnovu višestambenih zgrada. Prilika je to za brojne Osječane koji čekaju gotovo tri godine da apliciraju za subvencije i prema uzoru na Jugovce urede svoje nekretnine. “S obzirom na dosadašnja iskustva u provedbi javnog poziva, možemo reći da smo kao upravitelj stručni i ekipirani za nove izazove koji su pred nama u vezi s energetskom obnovom. No važno je istaknuti da su novim natječajem osigurana znatno manja sredstva u odnosu prema prethodnom natječaju te da je najavljena velika promjena u prijavi potrebne dokumentacije. Riječ je o elektronskim prijavama preko aplikacije po principu ‘’najbrži prst’’, što bi značilo da, bez obzira na kvalitetu projektne dokumentacije, suvlasnici nemaju zajamčeno da će u konačnici projekt biti prihvaćen”, kaže Bojan Bodražić te ističe kako su dosadašnja iskustva s povlačenjem sredstava iz Fonda pozitivna.
Srijemska, Lošinjska, Opatijska i Medulinska neke su od ulica u kojima se nižu energetski obnovljene zgrade
Najčitanije iz rubrike