Ekonomija
INDIJSKI VELEPOSLANIK U TVRTKI KANAAN

U miholjačkoj tvornici čipsa indijska oprema
Objavljeno 12. prosinca, 2019.
Veleposlanik Arindam Bagchi, nakon obilaska pogona i skladišta, istaknuo je kako je impresioniran viđenim u miholjačkoj tvrtki
Veleposlanik Indije u Republici Hrvatskoj Arindam Bagchi posjetio je tvrtku Kanaan d.o.o. u Donjem Miholjcu, gdje ga je zadivila velika proizvodnja, proizvodni asortiman i nove investicije.
Indijskog veleposlanika Arindama Bagchija primio je direktor Kanaana Zvonko Popović sa suradnicima, a koji je gostu predstavio tvrtku od njezina osnutka, poslovanje te investicijske planove. Indijski veleposlanik, nakon obilaska proizvodnih pogona i skladišta, istaknuo je kako je imresioniran viđenim u tvrtki Kanaan.
- Drago mi je da sam mogao vidjeti kako funkcionira ova tvrtka. Vrlo sam impresioniran stanjem tvrtke. Koriste se visoke tehnologije za proizvodnju i pakiranje hrane, i upravo na tom području vidim mogućnost daljnje gospodarske i trgovinske suradnje s Indijom jer postoji dobra podloga. Naime, već je uspostavljena uspješna poslovna suradnja između ove tvrtke i jedne indijske tvrtke te bismo voljeli da se produbi – poručio je veleposlanik Bagchi.
Strateška suradnja

Dodao je da je Indija vrlo jaka u području proizvodnje, ali i pakiranja hrane te jedno od najbrže rastućih svjetskih tržišta.
Indijski veleposlanik naglasio je da je zbog veličine tržišta Indije potrebno razmišljati o strateškoj suradnji za budućnost. Pritom je osobito važna suradnja u području prehrambene industrije, tehnologije, IT sektora te istraživanja.
Vlasnik i direktor Kanaana Zvonko Popović kazao je kako se dolaskom u tvrtku indijski gost htio pobliže upoznati s obavljenim ulaganjima u tvrtku.
- Prije dvije godine smo na sajmu u Dubaiju vidjeli, a onda ubrzo i ugovorili isporuku njihove opreme za pročišćavanje otpadnih voda. Pročišćavanje otpadnih voda inače je dosta velik problem unutar čips industrije. Njihovu proizvodnu opremu smo prepoznali ne kao tehnološki najvrjedniju, nego u smislu odnosa cijene i kvalitete, a koji je jako dobar. Iako nam se čini da Indija u pročišćavanju otpadnih voda zaostaje, ona je, usudio bih se reći, uz bok najrazvijenijim zemljama. Raduje me što je našeg gosta iznenadila tehnološka razina na kojoj je tvrtka Kanaan te intenzivna suradnja s Indijom koju njegujemo posljednjih nekoliko godina – istaknuo je Popović.
Nove linije

Tvrtka Kanaan iz Donjeg Miholjca jedan je od najvećih regionalnih proizvođača čipsa. Tvrtka je najveći proizvođač slanih grickalica u Hrvatskoj, a svoje proizvode izvozi u Srbiju, Mađarsku, BiH, Makedoniju, Sloveniju, Slovačku, Crnu Goru i Albaniju. Godine 2013. tvrtka je uložila oko 1,5 milijuna eura u gradnju novog skladišta krumpira kapaciteta 8000 tona, a lani je isto toliko investirano u nabavu i instaliranje nove proizvodne linije za proizvodnju čipsa.
- Unatrag pet godina investiramo između 2 i 3 milijuna eura godišnje. U ovom trenutku tehnološki smo uz bok najboljim tvrtkama u svijetu - naglasio je direktora Kanaana Zvonko Popović. Kanaan iduće godine planira investiranje novih 3,5 milijuna eura. Snježana Fridl
Uložili više od deset milijuna eura
Iz tvornice čipsa ističu da su u posljednjih pet godina investirali više od 10 milijuna eura u gradnju novog skladišta krumpira kapaciteta 8000 tona, robotizaciju pogona i nove proizvodnje linije. Njihov pogon u Industrijskoj zoni Janjevci prostire se na 30 tisuća četvornih metara, gdje su instalirane dvije linije za proizvodnju čipsa te dvije za proizvodnju flipsa. Tu se nalaze i linije za proizvodnju kokica, Hand cooked chipsa, zdravog snacka te suho prženog kikirikija. Ukupni kapacitet tvornice je više od 6000 tona gotovih proizvoda godišnje.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike