Kultura
OSJEČANKA NA STUTTGART STATE ACADEMY OF ART AND DESIGN

Želi još puno istraživati marginalna umjetnička područja
Objavljeno 11. prosinca, 2019.

Vezani članci

NOVI CIKLUS EDUKATIVNIH RADIONICA OSJEČKOGA HDLU-A

Obrazuju publiku koja se ne zadovoljava veselicama

OSMISLILA I VODILA GRAFIČKE RADIONICE NA OLJK-U

Ivana Škvorčević: Neke grafičke tehnike možete raditi i doma

NA AKADEMIJI ZA UMJETNOST I KULTURU

Podržite mlade hrvatske studente umjetnosti

- Studirati izvan Hrvatske u umjetničkom miljeu doista me veseli i motivira da nastavim dalje istraživati i učiti. Želim još puno istraživati na marginalnim umjetničkim područjima kojima se i sama bavim - eksperimentalnim zvukom u vizualnoj umjetnosti, a to je sve povezano i s proširenim slikarstvom. Mislim da je ovo jedinstvena prilika da nadogradim svoja dosadašnja znanja, vještine i sposobnosti. Ono što Stuttgart State Academy of Art and Design program i kolegiji nude upravo je ono što doista želim maksimalno iskoristiti za svoju budućnost i umjetničko profiliranje - oduševljeno komentira mlada osječka umjetnica Ivana Škvorčević svoj skori odlazak. Prijavila se za ljetni semestar početkom travnja 2020., ali odlazi mjesec dana ranije radi pohađanja intenzivnog tečaja njemačkog jezika.


U svemu je motivira i sama činjenica da je upravo Akademija u Stuttgartu, osnovana 1761., bila polazišna točka za nekadašnje studente, svjetski poznate umjetnike koje izrazito cijeni, poput Oskara Schlemmera, Johanessa Ittena, Ludwiga Wildinga, Camila Graesera...


U dokumentaciju potrebnu za upis spada i portfolio radova, prema kojem se eliminiraju prijave. Na temelju dokumentacije i radova primljena je na slikarstvo u klasu profesora Reto Bollera. To je, otkriva, najviše željela i sretna je što joj se želja ostvarila.


- Ciljala sam na slikarstvo jer sam dobro proučila ranije kakav stil i način razmišljanja je u njegovoj klasi, a to je vrlo pročišćen vizualan jezik lišen suvišnih vizualnih informacija. Minimalizam, jezik kojim vizualno govorim, sada će, vjerujem, dobiti još viši stupanj promišljenosti i zrelosti, a to je upravo ono što doista trebam za buduće umjetničko profiliranje - ne krije sreću Ivana Škvorčević, koja osim boravka, pohađanja kolegija, želi ostvariti dobru suradnju sa stuttgartskim kulturno-umjetničkim institucijama s kojima bi mogla u budućnosti surađivati i raditi projekte.
- Studirati u Stuttgartu, općenito u Njemačkoj, odabrala sam zbog drukčijeg mentaliteta ljudi i razvijenog odnosa prema kulturi i umjetnosti. Odlazim u Stuttgart ponajprije zbog mentalnog i umjetničkog razvoja, a potom i zbog promjene životne sredine. Ne bojim se ni povratka u Osijek jer znam da ću biti bogatija za još jedno veliko iskustvo koje će mi itekako koristiti u budućnosti - zaključuje Ivana. N.Vekić
Erasmus koordinatori na fakultetima
- Prije prijave nekoliko sam mjeseci proučavala sve klase i profesore koji tamo rade, a imala sam priliku posjetiti akademiju na ljeto 2018., kada je prof. Vladimir Frelih imao predavanje i prezentaciju radova bivših studenata naše akademije - kaže Ivana Škvorčević. Osječka Akademija za umjetnost i kulturu potpisala je sporazum s ABK-om Stuttgart početkom ove godine. Nakon toga Ivana se počela raspitivati i pripremati oko prijave za Erasmus program. Za informacije o Erasmus exchange programu studenti se trebaju obratiti Erasmus koordinatorima na pojedinim fakultetima ili službi za međunarodnu i međusveučilišnu suradnju u rektoratu. Na mrežnoj stranici Sveučilište objavljuje natječaje i predavanja vezana uz infodan Erasmus+.
Možda ste propustili...

POD NAZIVOM “CRTAM. STVARI POSTAJU ČUDNE”

Izložba umjetnice Marije Ančić u Galeriji Kulturnog centra Osijek

SUĆUT MINISTRICE U POVODU SMRTI DAMIRA MATKOVIĆA

Mlađim je kolegama prenosio vrijednosti istraživačkog novinarstva

DRUŠTVO HRVATSKIH KNJIŽEVNIKA OBJAVILO REZULTATE NATJEČAJA

Poznati finalisti za nagradu “Anto Gardaš”

Najčitanije iz rubrike