Regija
GOSPODARSKO VIJEĆE ŽUPANIJSKE KOMORE:

Zlatne kune za COR, Lipik Glas i Plamen
Objavljeno 7. prosinca, 2019.
POŽEGA - Najuspješnije su u prošloj godini u Požeško-slavonskoj županiji poslovala trgovačka društva COR d.o.o Požega, Glas Lipik i Plamen d. o.o. Požega. Na svečanoj sjednici Gospodarskog vijeća Županijske komore Požega uručena su im priznanja Zlatna kuna, a čestitke su im uputili Darko Puljašić, gradonačelnik Požege, i župan Alojz Tomašević.
Tvrtka COR nastala je 2010. na temelju dugogodišnjeg iskustva u operativnom vođenju poslova razminiranja s pet zaposlenih. Bez kune subvencije i poticaja povećali su prihod za 54 posto, a dobit gotovo tri puta, danas s 22 zaposlenih. Zlatnu kunu dobila je u kategoriji malih trgovačkih društava.


Zlatnu kunu kao srednje veliko trgovačko društavo dobio je Lipik Glas, osnovan 1963. Njegova je najvažnija djelatnost proizvodnja automobilskih stakala visokih performansi za niskoserijska, visokobudžetna vozila kao što su Mclaren, Lamborghini, Bentley, Aston Martin i drugi, te proizvodnja stakala za vlakove, brodove i jahte. Zapošljavaju 274 djelatnika, oko stotinu više nego prije dvije godine, kada su također dobili Zlatnu kunu.


U kategoriji velikih trgovačkih društava Zlatnu kunu dobio je Plamen, ljevaonica s više od 90 godina tradicije i jedan od najvećih proizvođača kućanskih aparata, koji 86 posto proizvodnje izvozi. Posljednje tri godine uložili su 130 milijuna kuna. Zapošljava više od 400 djelatnika, 16 posto bruto-dobiti isplaćuje im u obliku 13. plaće. Dosad su primili 6 nagrada za najuspješnije trgovačko društvo u županiji. U ime Plamena i svih nagrađenih za priznanja je zahvalio Vinko Matijević.
Svečana sjednica bila je prigoda za rezimiranje gospodarskih rezultata. Županija je povećala udjel prerađivačke industrije i broj zaposlenih, a porasle su i plaće. Broj nezaposlenih smanjio se, u turizmu se bilježi veći broj posjeta i noćenja. Dio je to podataka koje je iznio Luka Balenović, predsjednik Gospodarskog vijeća ŽK-a. Zvonimir Savić, direktor Sektora za financijske institucije i ekonomske analize HGK i posebni savjetnik predsjednika Vlade za ekonomska pitanja, kazao je da su strani investitori u 2018. godini povećali izravna ulaganja u županiju 2,4 puta, i to mahom u prerađivačku industriju. B. Starčević Tesari
U usporedbi s prosjecima Hrvatske, Požeško-slavonska županija ima pozitivan pomak u posljednje dvije godine
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike