Kultura
25. SA(N)JAM KNJIGE

Nagrada "Velika knjiga" Jahini i Vodolazkinu
Objavljeno 6. prosinca, 2019.
U Moskvi su predstavljeni dobitnici ovogodišnje književne nagrade u Rusiji Velika knjiga ((Big Book, Большая книга). Romani Guzel Jahine Volgina djeca i Jevgenija Vodolazkina Brisben osvojili su prvo i treće mjesto u poretku ove prestižne nagrade. Nagrađeni autori stižu u Pulu na ovogodišnji 25. a(n)jam knjige u Istri.


Riječ je o jednoj od najznačajnih i novčano najizdašnijih ruskih književnih nagrada koja se dodjeljuje od 2006. Guzel Jahini, najčitanijoj književnici u Rusiji, ovo je drugi put da osvaja Veliku knjigu nakon što je prije četiri godine nagradu osvojio njezin roman Zulejha otvara oči. Prvonagrađena književnica na Sajam knjiga stiže u četvrtak, 12. prosinca s hrvatskim prijevodom romana “Volgina djeca”, otisnutim “ispod čekića” nakladničke kuće Hena com.


S druge strane, Jevgeniju Vodolazkinu je ovo treći put da se nalazi među tri odabrana autora. S romanom Avijatičar, 2016. osvaja drugo mjesto, dok je tri godine ranije nagradu osvojio njegov roman Lavr, koji će se premijerno u hrvatskom prijevodu Naklade Ljevak predstaviti na pulskom Sajmu u petak, 13. prosinca.


Guzel Jahina, književnica iz Kazanja svojim debitantskim romanom Zulejha otvara oči (2015.) osvojila je svjetsku književnu pozornost i danas se smatra najprodavanijom književnicom u Rusiji. Fabula Volgine djece, drugoga romana Guzel Jahine, koji je odmah nakon što se (2018.) pojavio postao najčitanija, domaća nova knjiga u Rusiji, raspačan u više stotina tisuća primjeraka, zasniva se na poveznicama iz života Jacoba Ivanoviča Bacha, učitelja iz Gnadenthala, njemačke zajednice na lijevoj obali velike rijeke. Predložak je i ovdje iz obiteljske baštine, autorica se drži biografskoga supstrata svoga djeda. Šulmajstera Bacha zatiče se u ratno, predrevolucionarno doba, kada se prilike počinju komplicirati, a u njegov život ulazi i Klara Grimm, djevojka s kojom će, kako to biva u velikim pričama, upoznati strast i bol. Bach će na svom životnom putu iskusiti ne samo mijene društvenih i političkih pojava, već i gubitke koji će mu usaditi strah.


Jevgenij Vodolazkin, stručnjak za srednjovjekovnu povijest u književnost ulazi romanom Solovjev i Larionov, dok ga je hrvatska publika upoznala prvo preko njegova trećeg romana Avijatičar. Roman Lavr zasnovan je na „fantastičnoj zamisli da se čovjeka jednog vremena transponira u drugo vrijeme, što piscu omogućava da na začudan način prikaže to novo, naše vrijeme“. Pripovjedač gradi uvjerljivu panoramu Europe XV. stoljeća, u kojoj je od straha od bolesti i oskudice jedino veći strah od Boga. Na distinkciji duše i historije poentira i kada uzmiče od dojma da je ruska kultura u njemu dobila svoga Umberta Eca.


Oba autora nastupaju u sklopu novog sajamskog programa Slavenski đardin, nastalog u suradnji s Forumom slavenskih kultura i usmjerenog na slavenske književnosti i kulture. Na Sajmu će s njima razgovarati rusistica i selektorica ovog programa, Ivana Peruško Vindakijević. N.Vek.
Možda ste propustili...

ILIJANA LONČAR PLESAČICA, KOREOGRAF, PEDAGOGINJA

Ples oplemenjuje, zato bi trebao biti bar djelić života svakog pojedinca

NOVO IZDANJE ŠKOLSKE KNJIGE "QUINCY JONES: 12 NOTA – O ŽIVOTU I KREATIVNOSTI"

Mudre lekcije velikoga Quincyja Jonesa

Najčitanije iz rubrike