Mozaik
DANI HRVATSKOG KUHARSTVA

Ana Maria Stanković s tri zlata postala je državna prvakinja
Objavljeno 2. prosinca, 2019.

Najznačajnija manifestacija kulinarske struke u Hrvatskoj Dani hrvatskog kulinarstva održana je u hotelu ‘‘Minerva u Varaždinskim Toplicama, a Srednja strukovna škola Vinkovci i Udruga kuhara Vukovarsko-srijemske županije ostvarile su značajan uspjeh.

Početak manifestacije obilježio je Kamelija kup, natjecanje za mlade buduće kuhare i slastičare, učenike završnih razreda kuharskih i slastičarskih smjerova srednjih škola. Srednja strukovna škola Vinkovci imala je svoje predstavnike na Kamelija kupu, te su tako učenici zanimanja kuhar 3.d razreda Mato Marušić i Karmela Vulić pod vodstvom mentora Ivice Ljubeka osvojili drugo mjesto u ukupnom poretku. Učenici su imali zadatak prigotoviti meni od tri slijeda na zadanu temu: hladno predjelo – (lignja, maslina), toplo glavno jelo (svinjski kare), desert (flambirane palačinke, Lino lada Gold).

Na državnom natjecanju slastičara učenica 3.d Valentina Kuveždić iz Srednje strukovne škole natjecala se u kategoriji D) Slastičarska umjetnost - Izrada stolne dekoracije/skulpture od jestivih namirnica. Valentina je izradila skulpturu od šećerne mase pod imenom "Growth" te je za svoj rad nagrađena srebrnom medaljom.

Marija Bošnjak iz Srednje strukovne škole natjecala se u tri kategorije: A) Umjetnost slastica – eksponati, B) Umjetnost slastica – desert, C) Umjetnost slastica – torta, zadana tema – Nautika, a za svoj rad nagrađena je trima srebrnim medaljama. Mladi kuhar Stjepan Franjić iz Bošnjaka predstavljao je obiteljski restoran, točnije bistro i pizzeriju Aquarius, a osvojio je bronce u dvjema disciplinama kulinarske umjetnosti - stolni aranžman od voća i povrća te carving uživo.

Svakako najveći uspjeh postigla je Ana Maria Stanković iz Udruge kuhara Vukovarsko-srijemske županije koja je osvojila tri zlatne medalje i titulu državne prvakinje. Ona se trenutno bavi pripremama za IKA Kulinarsku olimpijadu u veljači 2020. u Stuttgartu, a od ožujka 2020. raditi će kao šefica u novootvorenom "Restoranu Lu" u Vinkovcima tako da će građani Vinkovaca imati priliku kušati njezina jela.

- Ova pobjeda mi puno znači jer sam došla do jedne stepenice više u mome kulinarstvu, što mi puno znači - rekla je Ana Maria Stanković. M.Kokaj
POBJEDNIČKA JELA
- Na natjecanju sam napravila meni od pet sljedova i finger food. Prvo sam radila jelo ‘’Slatka Hrvatska’’ (bavarska krema s kestenom, biskvit s bademom, hrskavac od bijelog maka, topli kolač od čokolade, ganache krema s rogačem, hladna krema od mandarina, puslica, umak od karamele), ‘’Topla Slavonija’’ (svinjski file s korom od začinskog bilja i suncokreta, varenac s korabom i koprivom, krema od krumpira, konfitirani svinjski obrazi na podlozi od kinoje i tikvice, sotirana korabica, demiglace umak), ‘’Riječno blago’’ (panna cotta od dimljene deverike s pjenicom od šarana u slanoj palačinci, pjenica od graška, ‘’zemlja’’, ukiseljeno povrće, mlade lisnate salate, umak od kopra i meda. U nastavku sam pravila ‘’Zrcalo šume’’ (consomme sa šumskim gljivama, tačkama od špinata s rikotom, pralina, valjušak od mrkve, kuhani celer, gljiva), te jelo ‘’Kopunova igra’’ (kopun s bučinim sjemenkama i kokicama amaranta, pjenasti umak od hrena, sotirana šparoga, košarica punjena kremom pastrnjaka i šafrana). Hladni mali zalogaji bili su: pašteta od kunića punjena sirom od dunja, prah od šunke, krema od mrkve, biskvit od plavog maka, hladna pjenica od bijelog graha punjena povrtnom garniturom s ovojnicom od blitve, krema od češnjaka i kreker. Za topli mali zalogaj pripremila sam složenac od srnećeg filea, gljiva jablanovača i pirea od batata, kelja, preliveno s reduciranim jusom, glazirani dud, medenjak, pileći kroket punjen kremom od žumanjka u kukuruznim pahuljicama, vlasac majoneza, hrskavi celer - kaže Ana Maria.
Možda ste propustili...

2020. GODINA MNOGE JE NAVELA DA SE UHVATE SVIRANJA

Fender bilježi rekordnu prodaju

OD 17. DO 27. RUJNA TE OD 24. DO 27. RUJNA 2020.

Ekskluzivne premijere nastupa s Exitova Life Streama

Najčitanije iz rubrike