Osijek
HDZ NEĆE PODRŽATI PRORAČUN ZA 2020.

Naknadu za novorođene povećati na 5000 kuna
Objavljeno 29. studenog, 2019.
Grad je od države još prije dvije godine dobio 250 milijuna kuna za obnovu tramvajske pruge, a do danas nema ni izvođača

HDZ neće i ne može podržati prijedlog proračuna za sljedeću godinu jer bi prema ovim projekcijama Grad Osijek do kraja sljedeće godine bio zadužen 249 milijuna kuna, što je, kako smatraju, preveliko kreditno zaduženje.

- Prijedlog proračuna nije dobar, nije razvojan, u njemu nema razvoja gospodarstva i pronatalitetne politike i opet se najveći dio svodi na subvencije gradskim poduzećima. Grad bi se uza sve još trebao zadužiti za novih 91 milijun kuna. To znači da bismo do kraja 2020. bili zaduženi 249 milijuna kuna, što je previše. Nama je podizanje kredita opcija koju ćemo podržati jedino kada se sufinanciraju projekti iz fondova Europske unije. No mi imamo situaciju gdje se Grad planira zadužiti 12 milijuna kuna za završetak Kulturnog centra kod Eurodoma ili 10 milijuna kuna za rješavanje oborinske odvodnje u poslovnoj zoni Nemetin, što se moglo riješiti sredstvima Ministarstva gospodarstva na koja se Grad propustio prijaviti. Naš prijedlog je da sada pričekaju s dizanjem kredita za Kulturni centar i pokušaju se povezati s nacionalnim manjinama i invalidima i novac uzmu kroz projekt već 2020. iz Socijalnog fonda - poručio je jučer na konferenciji za novinare predsjednik osječkog HDZ-a Ivan Radić.

Stižu tramvaji, a pruga?
No osječki HDZ jučer je upozorio na znatno širu problematiku upravljanja i promišljanja o gradskoj infrastrukturi, za koju se u ovom trenutku, prema njihovu mišljenju, brine samo država i Županija. - Župan Ivan Anušić je u utorak s predstavnicima Vlade dogovorio izgradnju podvožnjaka u Ulici svetog Bogdana Leopolda Mandića, poznatijoj kao Čepinska. No u ovom projektu nema Grada, tu sudjeluje samo država, i to na inicijativu Županije osječko-baranjske. Grad je 2017. na sjednici Vlade Republike Hrvatske u Osijeku dobio 250 milijuna kuna za obnovu tramvajske infrastrukture, no do danas, točnije dvije godine poslije, nije raspisao natječaj za izvodača radova. Nama stižu 24 tramvaja vrijedna 360 milijuna kuna, koja neće moći voziti po Osijeku jer tramvajska pruga nije prilagođena. Znači, riječ je o projektu od 600 milijuna kuna koji stoji. Ovim putem apeliramo na Grad da raspiše natječaj. Na sjednici Gradskog vijeća u petak ćemo dati nekoliko prijedloga jer uistinu želimo biti konstruktivna oporba. Prvi će biti da Grad u proračun za sljedeću godinu uvrsti izdatak od 3,7 milijuna kuna za izradu projektne dokumentacije za čak četiri prometna projekta u Osijeku. Riječ je o projektu izgradnje rotora na križanju Trpimirove i Vukovarske, podvožnjaka ispod pruge na Vukovarskoj, rotora na križanju Vukovarske i Svačićeve i gradnje nove remize. Naime, doći će 2021. kada ćemo se moći prijaviti na europska sredstva za ove projekte, ali samo ako imamo projektnu dokumentaciju. Znači, idemo sada uložiti 3,7 milijuna kuna da bismo dobili 155 milijuna kuna za ova četiri projekta. HDZ će se sigurno boriti da dobijemo taj novac za ove projekte, ali ne možemo ako Grad ne uloži u projektnu dokumentaciju - naglašava Radić.

Smanjiti subvencije
Da ima napretek inicijativa osječki HDZ potvrđuje i svojom željom da se poveća naknada za svakog novorođenog Osječanina, i to kao dio pronatalitetne politike. - Naknade za novorođene treba povećati na 5000 kuna, i to na način da se smanje dotacije tvrtkama kao što je GPP. Smatramo da je naš prijedlog realan i zanima nas tko bi digao ruku protiv toga. Subvencije treba smanjiti s 22 na 20 milijuna kuna, te ne financirati otplatu cash pulla Ukopu i Sportskim objektima. Riječ je o tvrtkama koje imaju menadžere i oni moraju znati reducirati troškove, a ne svako malo tražiti pomoć u vidu subvencija od Grada. Također ćemo na Gradskom vijeću tražiti i plan za komarce u 2020. godini, a ne da u lipnju Osijek opet mora spašavati premijer Plenković i župan Anušić - naglasio je Radić.

Nefreteta Z. Eberhard
Advent mora preuzeti TZ Osijek
Osječki HDZ je i mišljenja da manifestacija Advent u Osijeku mora prestati biti događaj koji se daje u koncesiju privatnicima, već njegovu organizaciju mora preuzeti TZ grada Osijeka. - Riječ je o događanju koje mora postati prepoznatljivo za grad veličine Osijeka, te se sredstva za ovu manifestaciju treba podići za još pola milijuna kuna. Osijek kao centar Slavonije i Baranje mora mjesecima unaprijed najaviti i ovo događanje i proslavu Nove godine, a ne da 10 dana prije početka adventa mi ne znamo ni lokaciju događanja, mišljenja je Radić.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike