Osijek
GRAD OSIJEK POTPISAO UGOVORE ZA DVIJE BICIKLISTIČKE STAZE

Za nekoliko dana počinje
obnova postojećih gradskih
dionica prema Tenji i Bilju
Objavljeno 27. studenog, 2019.

Počinje obnova dviju biciklističkih staza na području grada Osijeka - ona od Osijeka do ulaza u Tenju te osječki dio na dionici Osijek - Bilje. Najavljeno je to jučer u gradskoj upravi na konferenciji za novinare, gdje je pojašnjeno da to financira Europska unija s 3.271.042,58 kuna, a projekt je ukupno vrijedan 3.916.147,84 kune.

"Biciklističke staze grada Osijeka - Biljska cesta i Tenjska cesta", a prema pozivu "Biciklističke staze urbane aglomeracije Osijek", naziv je projekta kojem je nositelj Grad Osijek, koji je definirao cilj - povećanje broja putnika u javnom prijevozu. Riječ je o obnavljanju postojećih dionica staza ukupne dužine 3,61 kilometar.

Cilj je ovih građevinskih intervencija, pojašnjavaju projekt u Gradu Osijeku, prilagodba infrastrukture zakonskim zahtjevima kako bi se povećala sigurnost biciklista na tim dionicama te da se omogući fleksibilna veza prema linijama javnog prijevoza u Gradu Osijeku, što uključuje i korištenje sustava dijeljenih bicikala. Osnovni je cilj provedbe projekta "Biciklističke staze urbane aglomeracije Osijek", tumače u gradskoj upravi, povećati broj putovanja obavljenih u sustavu javnog prijevoza te su sukladno navedenom cilju u studiji izvodljivosti određeni ključni parametri svih projektnih aktivnosti i dane prateće preporuke. Dogradonačelnica Žana Gamoš potpisla je ugovor s izvođačima radova, a razdoblje provedbe projekta je od 3. rujna 2019. do 3. rujna 2021. godine. Radovi počinju početkom prosinca.

Kako se moglo čuti, na Biljskoj cesti postoji biciklistička staza u dužini od 1,61 kilometar, koja nije usklađena sa zahtjevima Pravilnika o biciklističkoj infrastrukturi. Dionica se na svom južnom kraju uklapa u postojeću biciklističku mrežu Grada Osijeka, a na sjevernom dijelu nastavlja se u općini Bilje, u okviru staze koja je također dio projekta "Biciklističke staze urbane aglomeracije Osijek". No zahvat ne obuhvaća dio koji ide uz nožicu nasipa cestovnog mosta na sjevernoj obali Drave.

Na dionici Tenjska cesta postoje dva kilometra izgrađene biciklističke staze koja također nije usklađena s Pravilnikom, pa će tu dionicu, kažu, rekonstrukcijom uskladiti sa zahtjevima navedenog pravilnika i osigurati kontinuitet mreže sigurnih biciklističkih staza Grada Osijeka.
D. Pejić
Obnavljaju se postojeće dionice ukupne dužine 3,61 kilometar, a EU to financira s 3.271.042,58 kuna
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike