Ekonomija
OBILJEŽAVAJU DESET GODINA POSTOJANJA

HPK će biti domaćin europskog  kongresa farmera, stići će više od 500 poljoprivrednika iz EU-a
Objavljeno 27. studenog, 2019.

Hrvatska poljoprivredna komora (HPK) ove godine obilježava deset godina postojanja.
- Sabor Republike Hrvatske je 2009. godine usvojio Zakon o HPK-u, što je bila odlična prilika da konsolidiramo naše poljoprivredne udruge i po uzoru na slične komore u Austriji, Mađarskoj, Francuskoj i drugim državama pripremimo naše poljoprivrednike za ulazak u Europsku uniju. Bila je to i prilika da budemo poveznica s našim institucijama koje su pregovarale oko ulaska i pristupa tržištu od 500 milijuna stanovnika, ali i da jače artikuliramo probleme koji su već tada postojali. Okupili smo proizvođače, znanost, savjetodavnu službu, medije i poslali oko 600 predstavnika poljoprivrednih udruga u države članice. Dio poljoprivrednika tako je mogao vidjeti kako funkcioniraju njihovi kolege vani i prenositi informacije o tomu ostalima - kaže Mladen Jakopović, predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore.


Jakopović nadalje ističe da su nakon pokretanja potrebnih zakonodavnih akata poljoprivrednici napokon bili udruženi, a HPK-u su plaćali članarinu od desetak kuna po hektaru.
Nakon nekoliko godina, za mandata ministra Tihomira Jakovine, članirana je ukinuta i HPK je funkcionirao od sredstava koja je za njezin rad osiguralo Ministarstvo poljoprivrede, a u mandatu ministra Tomislava Tolušića obvezna je članarina vraćena, ali je za sada to još uvijek samo na papiru.


- Mi smo unatoč "loptanju" preživjeli, jer su sve strukture bile svjesne da im je potreban organiziran sustav, ali ni jedna nije imala viziju što bi bilo najbolje. Pozicionirali smo proizvođače u 20 odbora Komisije, dobili europske projekte, okupili udruženja i nismo odustajali, zbog toga što smo vidjeli kako to funkcionira u Austriji, Mađarskoj i Francuskoj te kako njihovi poljoprivrednici mogu živjeti od svoje proizvodnje. Minimalno što smo mi tražili od Ministarstva je da osigura sredstva za međunarodne članarine kako bi naši proizvođači bili informirani te da nam pomogne oko troškova dolaska poljoprivrednika po sektorima. Ovaj novi zakon to još nije učinio. No, bez obzira na to, Komora se neće ugasiti jer se sve veći broj poljoprivrednika pridružuje i uključuje u rad odbora. Nastavit ćemo raditi i veseli nas što su oni koji trebaju prepoznati važnost Komore s nama, a to su poljoprivrednici i njihova udruženja. U ovih deset godina HPK je uspio okupiti vodeća udruženja u poljoprivredi, provoditi projekte financirane izravno iz Europske komisije te sudjelovati u radu europske udruge Copa-Cogeca, koja je jedno od najjačih lobističkih organizacija unutar EU-a, a koja se bori za interese poljoprivrednika. Ono što bismo posebno htjeli naglasiti i najaviti jest da će HPK iduće godine u listopadu biti domaćin kongresa EU farmera, koji organizira Copa - izjavio je Mladen Jakopović i dodao da to što je HPK izabran da bude domaćin kongresa govori o tomu da tu instituciju respektiraju iako je članica tek odnedavno.


U Hrvatsku će, dodaje on, stići više od 500 poljoprivrednika iz svih država Europske unije, kao i svi ključni dionici iz Europske komisije. "Prilika je to da pokažemo ono najbolje od hrvatske poljoprivrede i da svi zajedno imamo snage pokazati jedinstvo i iskoristiti ovaj kongresa da se čuje glas naših poljoprivrednika", kaže Jakopović. Z.Rupčić

Podrška HPK-u iz Ministarstva
- S obzirom na potrebe racionalizacije troškova državnog proračuna i maksimalno usmjeravanje tih sredstava hrvatskim poljoprivrednicima, Ministarstvo poljoprivrede smatra, kako navodi u priopćenju, da je navedenu aktivnost potrebno provesti unutar zakonski predviđenog okvira, prema kojemu su izvori financiranja HPK-a prije svega predviđeni plaćanjem članarina, sredstva ostvarena obavljanjem vlastitih djelatnosti te izvanredni prihodi sukladno s odredbama Zakona o Hrvatskoj poljoprivrednoj komori, a Ministarstvo poljoprivrede će, u okviru svojih mogućnosti, nastojati podržati rad HPK-a, navode iz Ministarstva.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike