Regija
ULAGANJE OD 5,5 MILIJUNA KUNA UZ POMOĆ EU-A

Na farmi obitelji Pranjić krave će musti robot
Objavljeno 19. studenog, 2019.
OPG iz Drenovaca proizvodit će još više, kvalitetno i na održiv način
DRENOVCI - U Drenovcima, na imanju poznatih mljekara i proizvođača sira Anje i Mije Pranjić, niče najsuvremenija farma muznih krava, prva farma s robotskom mužnjom na području županjske Posavine. Unatoč čestim krizama i oscilacijama u cijeni mlijeka, Pranjići su među rijetkim proizvođačima koji ne kukaju već rade i grade. Farma je kapaciteta 50 muznih krava i osigurat će im opstanak na sve zahtjevnijem tržištu i veću konkurentnost, proizvodit će više, kvalitetno i na održiv nači.Ukupna vrijednost projekta je 5,5 milijuna kuna. Na mjeri Ruralnog razvoja 4.1.1. dobili su 50 posto sufinanciranja, ostatak je vlastiti udio koji su Pranjići osigurali iz kreditnih sredstava. A 75 posto sufinanciranja odobreno im je i na mjeri 4.1.2., a riječ je o nitratnoj direktivi. Nova farma puno će im značiti, osigurati prostor, kapacitete i sve potrebne uvjete držanja krava, od osvijetljenosti, kapaciteta zraka, mjesta ležišta do same mužnje. Robot za mužnju znatno će im olakšati posao jer neće biti obvezni dolaziti na farmu u točno određeno vrijeme i sve će biti puno fleksibilnije. Krave će svojevoljno, prema potrebi, odlaziti na mužnju, robot ih privlači hranom i kada krava uđe u tunel, robot ga zatvori i kreće s mužnjom.

U siječnju useljavaju
Svaki robot ima svoje računalo, a umjesto zvonca, krave će oko vrata imati ogrlice sa senzorom koji će davati sve informacije o kravi, kada se koja muze, koliko mlijeka daje, kakve je kvalitete, ukazat će i na moguću upalu, tako da se odmah može reagirati.

- Ovih dana bit će postavljena krovna konstrukcija, potom kreće i montaža opreme, predviđeno je da će do kraja siječnja farma biti puštena u pogon. Krave će se useliti u nov, moderan prostor, na koji će se trebati prilagoditi - kaže Mijo. U sklopu projekta slijedi i uređenje kompletne infrastrukture oko farme, silosa za silažu, nadstrešnice za mehanizaciju, puteva, što im je vrlo važno.

- Robot-mužnja znatno će nam olakšati posao, neće više biti stresa da se ujutro u pet sati mora u štalu na mužnju, a potom i poslijepodne u 17 sati, no to ni u kojem slučaju ne znači da više ne moramo ići u štalu. Bit će nam puno jednostavnije, ali moram biti prisutan i nadzirati proces u slučaju bilo kakve potrebe za intervencijom - pojašnjava.

Za mužnju trenutačno imaju angažiranu jednu ženu, ranije je to obavljala supruga Anja, no zbog cjelodnevnog posla u sirani više ne stigne. I Mijo je također "uskakao", ali brojne ga obveze sprečavaju da po dva sata ujutro i dva poslijepodne bude na mužnji, ne stigne na sve strane, a posla je, kaže, toliko da bude dana kada "puca po šavovima". Trenutačno su u mužnji 32 krave, koje dnevno daju oko 650 litara mlijeka, o čijoj kvaliteti svjedoči oznaka "Mlijeko hrvatskih farmi". Uskoro će se neke teliti, tako da će ih do kraja prosinca u mužnji biti 39. Nova farma prostirat će se na površini od približno 600 četvornih metara.

Zatrpani poslom
Cijela investicija, koja će kravama omogućiti dovoljno prostora i kvalitetnije uvjete za boravak, te robotizacija trebale bi u konačnici povećati proizvodnju mlijeka za najmanje 20 posto, što će Pranjićima biti od velikog značenja.

- Trenutno smo u deficitu i s mlijekom i sa sirom i nismo u mogućnosti udovoljiti svim zahtjevima kupaca. Uoči blagdana uvijek je povećana potražnja. Već su pristigle narudžbe i za Božić, sirana radi punom parom i opet nema dovoljno sira. A ne volimo doći u situaciju kada moramo nekoga odbiti - priča Mijo. Kupci su, kaže, iz cijele Hrvatske, određene količine plasiraju i na more preko Agro-klastera, ali redovito šalju i pojedincima koji su na sajmovima prepoznali kvalitetu njihovih sireva. Mjesečno prerađuju do 8000 litara mlijeka i proizvedu oko 1000 kilograma sira, a tu je i jogurt, vrhnje…

Uz svježe meke i podljevane, proizvode i druge vrste sireva, polutvrde, tvrde, kuhane, dimljene i s raznim dodatcima - paprikom, vlascem, bučinim sjemenkama, vrganjima, češnjakom, koprom, biberom, peršinom, koprivom, a počeli su raditi i trapist. Pranjići su vlastitim sredstvima izgradili i opremili minisiranu.Čine sve kako bi opstali i u svome dvorištu i dalje zarađivali za sebe i svojih petero djece, koja im pomažu u svakodnevnim poslovima.

Uređenje, opremanje i legalizacija sirane omogućili su im uspješnu prijavu na još jedan natječaj. Išli su i na mjeru 6.2. za nepoljoprivredne djelatnosti za opremanje kušaonice i kupnju dostavnog vozila s rashladnim uređajem i odobreno im je 372.000 nepovratnih kuna.
Marija Lešić Omerović
1000

kilograma raznih vrsta sira mjesečno proizvedu u sirani, no ne mogu udovoljiti svim narudžbama kupaca
SEOSKI TURIZAM
Pranjići sir prodaju na kućnome pragu, sajmovima, na vinkovačkoj tržnici. Uređenje kušaonice bit će im temelj za razvoj seoskog turizma. Registrirat će se pri Turističkoj zajednici i na svome imanju primati goste. Razmišljaju i o uređenju prenoćišta, čime bi zatvorili cijeli krug ponude i turistički se otvorili prema posjetiteljima. Drže da je izravan kontakt s kupcima bitan jer oni trebaju znati priču o proizvodu koji kupuju, tko ga i kako proizvodi.
Možda ste propustili...

U UTORAK OD 16 DO 18 SATI

Darivanje krvi u OŠ Petrijevci

RUKOMETAŠI SŠ I. KRŠNJAVOGA

Treći u državi

Najčitanije iz rubrike