Mozaik
NOMINACIJA ZA ZAVRŠJE

Istarski gradić u top 10 najboljih filmskih lokacija
Objavljeno 15. studenog, 2019.

Istarski gradić Završje, u kojem se u proljeće 2017. snimao film "Robin Hood" redatelja Otta Bathursta, nominiran je za najbolju europsku filmsku lokaciju, u konkurenciji njih deset. European Film Commissions Network (EUFCN) u suradnji s filmskim portalom Cineuropa treći put organizira izbor za najbolju europsku filmsku lokaciju u filmskoj i TV industriji, koja ističe raznolikost i ljepotu Europe.

U prvom dijelu natječaja svaki član EUFCN-a nominirao je jednu lokaciju iz svoje regije, odnosno države korištenu u filmu, TV seriji ili dokumentarcu objavljenom između siječnja 2018. i srpnja 2019. Završje - Piemonte d‘Istria, kandidat je Istarske filmske komisije - Istria Film Commission, koji je u okviru Istarske kulturne agencije zadužen za promociju Istre kao filmske destinacije. U Hrvatskoj je u njemu radilo više od 670 filmskih djelatnika, od toga 273 hrvatskih, uz gotovo 1650 statista. Kako se ističe u obavijesti HAVC-a, u 15 dana snimanja ukupna lokalna potrošnja bila je na razini dotad najvećih projekata snimanih na lokacijama u Hrvatskoj. Prije Završja film je sniman u Dubrovniku, koji je "glumio" Nottingham. Potom se filmska ekipa preselila u Istru, u Završje, jedan od najbolje očuvanih primjera srednjovjekovne arhitekture u unutrašnjosti Istre. Završje, u općini Grožnjan, poslužilo je kao Loxley, Robinov rodni kraj, a most Parenzana u filmu povezuje Nottingham i Loxley. Robin Hood dolazi na zgarište rodnog grada, gdje na ruševinama svoga doma odlučuje povesti borbu protiv zloglasnog šerifa od Nottinghama. Na tom su se području snimile impresivne akcijske scene. U filmu "Robin Hood" glume Taron Egerton, Jamie Foxx, Eve Hewson, Jamie Dornan, Ben Mendelsohn, Paul Anderson i Tim Minchin.

U konkurenciji deset lokacija za nagradu još su Atena ("The Little Drummer Girl"), Vilnius ("Černobil"), Delphi Theatre u Njemačkoj ("Babylon Berlin"), tu su i Sjeverna Makedonija s naseljem Dorfulija ("Honeyland"), otok El Hierro u Španjolskoj ("Hierro") i planina Luggala u Irskoj ("Vikinzi"). Iz Ukrajine je nominiran Lavov ("Eva: Stories"), iz Italije lokacija tvrđave Rocca Guidonesca di Rocchettine ("Il Nome della Rosa"), a iz Belgije Royal Brussels ("Les Miserables"). Hina
U Završju se u proljeće 2017. godine snimao film “Robin Hood” redatelja Otta Bathursta
Možda ste propustili...

RUDARA U TALIJANSKOM RUDNIKU

Na bolovanju od starta do mirovine

U DUHU PROSLAVE DVADESETOG ROĐENDANA NA PETROVARADINSKOJ TVRĐAVI

Zagrijavanje za EXIT uz ARTBAT

TREBALE MU ČETIRI GODINE

Parfem koji kupcu daje miris svemira

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

PEDANTNI ZAPOSLENIK STARBUCKSA

Barista odbio poslužiti
gošću bez maske pa dobio
napojnicu od 100.000 dolara

2

15 GODINA BRAKA OBILJEŽILI SPOTOM

Novi hit Marka Pecotića idealan za ples

3

FRANCK REGIONALNO BARISTIČKO NATJECANJE

Vinkovčanin Dragan Hraško u finalu