Ekonomija
HGK ŽK OSIJEK ORGANIZIRA RADIONICE

Od 83 polaznika, 23 su pokrenula vlastiti posao
Objavljeno 16. studenog, 2019.
Javljaju se osobe s različitim obrazovanjem, one koje nisu bile nikada u svijetu rada, ali i one osobe koje su već radile

U proteklih godinu dana savjetovanja ili radionice o pokretanju poduzetničkih aktivnosti u organizaciji Hrvatske gospodarske komore Županijske komore Osijek prošle su 83 osobe od kojih su 23 nakon toga pokrenule vlastiti posao, odnosno otvorile obrt ili tvrtku, a jedna je dobila pozitivnu ocjenu poslovnog plana i sljedeći joj je korak pokretanje obrta.Također su 23 osobe prošle edukaciju iz web-developmenta za nezaposlene osobe koje je za Komoru provodila tvrtka Inchoo nakon čega su tri polaznika u njoj dobili priliku za ostanak i zaposlenje.
Zadovoljstvo ovim rezultatima izrazila nam je viša stručna suradnica HGK Županijska komora Osijek Snježana Babić napominjući da će rezultati biti i bolji, odnosno da će zasigurno i veći broj polaznika krenuti u poduzetništvo, jer im je za prikupljanje dokumentacije i izradu poslovnog plana te za prikupljanje ponuda i pisama namjere o suradnji, ili pak pronalaženje poslovnog prostora potrebno i više od dva mjeseca.


- Sa savjetovanjima počeli smo u kolovozu prošle godine i radit ćemo do listopada 2020. godine. Dolaze nam osobe s različitim obrazovanjem, osobe koje nisu bile nikada u svijetu rada, ali i osobe koje su već negdje i radile. Takvi znaju što žele raditi, znaju definirati djelatnosti u kojima bi se željeli okušati, ali ipak znaju zapeti na nekim pitanjima. A onda smo tu mi – kaže Babić.


Polaznike najčešće zanima koji oblik poduzetništva mogu otvoriti s obzirom na pravilnik o vezanim povlaštenim obrtima kojima je za određenu stručnu spremu propisano obrazovanje koje mora imati obrtnik. Velika su zanimanja i za obrte, jer njih smatraju jednostavnijim oblikom poduzetništva, a potpuno razumljivo je da ih zanima koliki će im biti doprinosi, zatim obvezno osiguranje koje moraju plaćati te kakve su porezne obveze, odnosno isplati li se ili ne ulaziti u sustav PDV-a.


- Mi smo u redovitom kontaktu s polaznicima naših savjetovanja. Provjeravamo ih kroz obrtni registar ili digitalnu komoru, dali su u međuvremenu otvorili tvrtku ili obrt, kao i bazu podataka o tvrtkama, odnosno jesu li to završili – objašnjava viša stručna suradnica Babić.
Inače, ovdje je riječ o partnerstvu osječke Županijske komore u projektu "Partnerstvom i podrškom do zapošljavanja – PARTNER NET 2“, koji se financira iz Europskog socijalnog fonda, Operativni program Učinkoviti ljudski potencijali 2014./2020./Lokalne inicijative za poticanje zapošljavanja.


Nositelj projekta je Javna ustanova Županijska razvojna agencija Osječko-baranjske županije, a uz osječki HGK partneri na projektu su Centar za poduzetništvo Osijek, i Zavod za zapošljavanje Regionalni ured Osijek. Vrijednost projekta je 1.967.509,56 HRK kojega u stopostotnom iznosu sufinancira Europska unija, a traje 30 mjeseci, i to od 14. svibnja 2018. do 13. studenoga 2020. godine. Tomislav Prusina

Propalo 35 % trgovačkih društava
Poticaji za samozapošljavanje osim novca na računu vlastite tvrtke donose određene obveze i rizik od troškova koji se treba podmiriti prihodima iz obavljanja djelatnosti, odnosno poslovanja. Dio osoba koje su koristile sredstva HZZ-a za samozapošljavanje nije uspio preživjeti ni prvu godinu te su bili primorani raskinuti s njima ugovor. Dio poduzetnika imao je teškoća oko samog pokretanja posla te su tvrtke ugasili u prvim godinama poslovanja, a 35 posto trgovačkih društava, otvorenih korištenjem mjera za samozapošljavanje, nije uspjelo opstati na tržištu.
Snježana Babić

viša stručna suradnica HGK ŽK Osijek

Polaznike najčešće zanima koji oblik poduzetništva mogu otvoriti, s obzirom na pravilnik kojim je za određenu stručnu spremu propisano obrazovanje koje mora imati obrtnik
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike