Osijek
“DALMATINSKI” EKOTRG

Šipanski rogač ostat će na tržnici
Objavljeno 15. studenog, 2019.
Kolika je važnost Ekotrga na osječkoj glavnoj tržnici pokazuje i ovotjedno gostovanje Mate Goravice s otoka Šipana pokraj Dubrovnika. Taj uzgajivač rogača, zimzelene mediteranske biljke čiji su plodovi cijenjeni još u dalekoj prošlosti, rado se odazvao pozivu organizatorice Ekotrga Ljiljane Olujić ne samo da predstavi svoj proizvod posjetiteljima Ekotrga nego i da ga ovdje prodaje te na taj način proširi svijest Slavonaca o važnosti te biljke slatkastog okusa, bogate mineralima i prehrambenim vlaknima.

- Drugi put sam u Osijeku i drago mi je što sam ponovo pozvan prezentirati vam fino mljeveno brašno šipanskog rogača, ali i vina koje pravimo te maslinovo ulje. Inače, rogač je kod nas u Dalmaciji odlično prihvaćen i tamošnji su ga ljudi prepoznali kao dobru lokalnu biljku. Dosta ga traže, a veliku ulogu ima i kvaliteta – kaže Goravica pojašnjavajući da rogač nije "rezerviran" isključivo kao dodatak u kolačima. U literaturi stoji, kaže, da je žlica-dvije rogača ujutro dobra za regulaciju kolesterola, a moguće ga je staviti u mlijeko umjesto kakaa. Također je pogodan za čaj, ali u mahuni, a i za müslije te kao dodatak voćnim miksevima da ih dodatno začini svojim specifičnim okusom.

Građani Osijeka od sada Goravičin rogač mogu kupiti na osječkoj tržnici. Jučer su ga kušali u slasticama koje je pripremila Olujić, i to u energetskim pločicama s rogačem te kuglicama s rogačem i datuljama te u torti načinjenoj od bezglutenskoga brašna badema i naranči te rogača u bijeloj glazuri. Dalmatinski štih jučer je dodatno začinjen dalmatinskim pjesmama u izvedbi HOPGD-a Zrinski, s kojim su zapjevali ne samo posjetitelji nego i prodavači...
M. Mihelić
Najčitanije iz rubrike