Regija
SURADNJA GOSPODARSTVA I ŠKOLSTVA

Zebra dala 3D printer, škola će joj educirati zaposlenike
Objavljeno 14. studenog, 2019.
Tehnička škola Ruđera Boškovića jedna od je rijetkih u državi s čak sedam 3D printera
VINKOVCI - Suradnja Tehničke škole Ruđera Boškovića i vinkovačke tvrtke Zebra počela je potpisom sporazuma o suradnji u primjeni i korištenju novih tehnologija u 3D printu. Naime, Zebra je dala na korištenje vinkovačkoj Tehničkoj školi 3D printer i 3D skener, a škola će zauzvrat educirati njihove zaposlenike u korištenju i primjeni novih digitalnih tehnologija vezanih uz njihovu grafičku djelatnost.Kako kaže ravnatelj Tehničke škole Mate Vukušić, ovo je u najistočnijoj županiji prvi slučaj partnerstva jedne tvrtke i odgojno-obrazovne ustanove oko educiranja njihovih zaposlenika tako da je tvrtka ustupila dio svoje opreme školi koja će zato educirati njihove zaposlenike, ali i učenike škole, koji bi se sa stečenim znanjem i vještinama nakon završetka školovanja mogli zaposliti u Zebri, osnovanoj 1987. godine.

- Osnovna je djelatnost našeg obrta tiskanje i s njim povezane srodne djelatnosti, grafička priprema, grafička dorada, digitalizacija i restauracija pisane građe te prodaja uredskog materijala - kaže vlasnica Silvija Benčević i dodaje kako se još od svojih početaka Zebra bavila restauracijom, popravkom i ručnim uvezivanjem uništenih djela visoke povijesne i kulturne važnosti. Zbog kvalitetnog rada na području knjigoveštva i restauracije, Zebri je dodijeljen znak Obrt s tradicijom.

- 3D tehnologije jako se brzo razvijaju i da bi se to moglo pratiti potrebne su kontinuirane edukacije osoba koje će koristiti ove tehnologije, a Tehnička škola ima kvalitetan tim inženjera koji su sposobni svoja znanja prenijeti svima koji žele naučiti više o primjeni i korištenju novih tehnologija. Naša je škola jedna od rijetkih u Hrvatskoj koja ima čak sedam 3D printera te je na samom vrhu što se tiče korištenja i primjene novih tehnologija. Mi zasad koristimo 3D printanje za svoje potrebe izradom pojedinih nastavnih pomagala i za izradu građevinskog 3D printera, koji planiramo sami napraviti. Trenutno je u printu dron čiji ćemo promotivni let prezentirati sljedeći tjedan na CARNetovoj manifestaciji CUC u Šibeniku - kaže ravnatelj Mate Vukušić, dodajući kako se 3D koristi u mnogim područjima, od medicine i arhitekture do mode i svemira, te da 3D ispis obuhvaća mnoge oblike tehnologija i materijala jer se 3D tisak koristi u gotovo svakoj industriji. Učenici printaju razne predmete u kabinetu za elektroničare i mehaničare pod paskom Zvonimira Međugorca i Danijela Pobija.

U medicini se već radi na 3D ispisu, pa se tako ispisuju aparatići za zube, dijelovi tijela (npr. kosti), napredni protetički dijelovi. U građevini se godinama radi na 3D tehnologiji kojom se ispisuju dijelovi ili pak cijele kuće. Ima stručnjaka koji tvrde da bi se na taj način mogle smanjiti cijene nekretnina. Primjena ove tehnologije u arhitekturi najočitija je na početku procesa projektiranja jer omogućuje arhitektima da brzo "ožive" model, testiraju ideju i prikažu je klijentima. Proizvođači automobila već dugo koriste 3D tisak tako što ispisuju rezervne dijelove, alate, šablone i pribor, ali i dijelove za krajnju upotrebu.

Miroslav Flego
Od mode do svemira
Moda je iskoristila snagu ove tehnologije tako da redefinira odjeću i dodatke koje svakodnevno nosimo, a modni dizajneri koriste ovu tehnologiju za testiranje i izradu kreacija. Iako riječ “hrana” u istoj rečenici s 3D ispisom ne zvuči baš ukusno, upravo se stvara trend ovakvog ispisa hrane. Primjena ove tehnologije mogla bi postati održiv način pripreme obroka ondje gdje hrana nije uvijek dostupna, primjerice u svemiru. 3D ispis promijenit će način na koji ljudi putuju, a mogao bi produžiti i trajanje misija na svemirskim postajama kada je, primjerice, komponenta na brodu oštećena tijekom misije ili je astronautu potreban novi alat. 3D ispisivanje objekta mnogo je lakše nego nositi sa sobom dodatni teret s dijelovima ili čekati dostavu alata s udaljenosti od tisuća kilometara.
Možda ste propustili...

ZA DJECU OD 3 DO 11 GODINA

Otvara se Šumski pedagoški centar

U UTORAK, 23. TRAVNJA

Babina Greda slavi Dan općine

Najčitanije iz rubrike