Mozaik
POVIJEST SLAVONSKO-PODRAVSKE ŽELJEZNICE

Dubravko Maričić sjećanjima očuvao povijest Slavonije
Objavljeno 11. studenog, 2019.

U organizaciji Ogranka Matice hrvatske Orahovica i Srednje škola “Stjepan Ivšić” održan je i posljednji događaj obilježavanja Mjeseca hrvatske knjige. Učenicima, profesorima i građanima Orahovice svoj dugogodišnji rad u istraživanju povijesti Slavonsko-podravske željeznice predstavio je Belišćanin, profesor Dubravko Maričić svojom knjigom “Moja sjećanja na Slavonsko-podravsku željeznicu”.

Uz autora knjigu su predstavili i njezina promotorica Ana Vazdar te glavni urednik knjige Vladimir Vazdar, koji je u svom izlaganju pročitao i vrijednu recenziju, koju je napisao dr. sc. Dinko Župan. Autor, profesor Dubravko Maričić, istaknuo je kako je knjiga nastala iz njegovih obiteljskih sjećanja, kao što i sam naslov kaže, s obzirom na to da su većinu članova njegove obitelji činili djelatnici željeznice.

- Priča oko ove knjige krenula je s prikupljanjem starih fotografija željeznice, s kojima sam priredio nekoliko izložbi. Nakon toga su me ljudi zaustavljali i nudili nove fotografije, stare dokumente vezane uz željeznicu, razne podatke i tako, malo-pomalo, sve sam skupljao na jedno mjesto i počeo stvarati ovu knjigu. Važna stavka je bila i činjenica da sam naslijedio staru torbu u kojoj su bili dokumenti moga djeda i mojih stričeva, koji su bili željezničari. Tim sam dokumentima znatno popunio materiju i dodatno dobio želju za stvaranjem ove knjige. Moja cjelokupna obitelj bila je dio ove željeznice, od djeda Ivana, koji je bio djelatnik željeznica u orahovačkom Radlovcu, djedova brata i njegova sina do, na kraju, moje majke i oce te moja dva ujaka, tako da je obitelj i s majčine i s očeve strane živjela uz željeznicu - počeo je Maričić. Knjiga sadržava pregršt zanimljivih i vrijednih fotografija, kako iz Maričićeve obiteljske zbirke tako i iz mnogih drugih zbirki, a jedna od vrjednijih nalazi se i na unutrašnjim koricama knjige. Riječ je o fotografiji iz 1884., a predstavlja otvorenje ceste Sveti Rok - Lovinac na Velebitu u nazočnosti cara Franje Josipa.

- Ta fotografija je, naime, do mene došla slučajno. U Maslenici sam napravio kuću za ljetovanje i susjed je tamo čuo moje prezime i došao jedan dan do mene i rekao da ima jednu fotografiju i to je bila ta cesta koja čini poveznicu Dalmacije i unutrašnjosti Hrvatske, a bila je to najkraća veza između Zadra i Zagreba. Zanimljivost vezana uz tu izgradnju je da je kilometar gradnje koštao kilogram zlata, a cesta je ukupno bila duga 42 kilometra, pa, eto, koliko je to bilo zlata. Tu fotografiju sam koristio u ovoj knjizi jer su moji predci živjeli u Svetom Roku, upravo na tim lokacijama, a tek su nakon Prvog svjetskog rata došli u Slavoniju, odnosno baš u Orahovicu. Sve su to određene poveznice koje čine ovu knjigu posebnom - priča Maričić, koji je tom knjigom zabilježio važan dio povijesti Slavonije, jer željeznica je nekada bila glavni pokretač u svim granama života ovoga kraja. V.Grgurić
GUTMANNOVA ŽELJEZNICA
Učenicima je pričao posebno o željeznici poznatog vlasnika Gutmanna, ostatci čije su željeznice itekako vidljivi i u Orahovici.

- Diljem cijele Slavonije postoje ostatci te željeznice, u Orahovici, naprimjer, stara lokomotiva ahcigerka, ili kako su se u vrijeme postajanja Gutmannove željeznice zvale gotovo sve lokomotive - “Guco’’, upravo po Gutmannu. Zato pozivam i Orahovčane i sve ljude u Slavoniji koji imaju bilo kakav ostatak Slavonsko-podravske željeznice da mi se jave i da zajedno očuvamo povijest te željeznice - rekao je Maričić te se osvrnuo na reakcije onih koji su knjigu pročitali.

- Meni je najvažnije mišljenje mojih prijatelja, čitatelja kada uhvate ovu knjigu u ruke i najsretniji sam kada oni kažu da je dobra, a, evo, recimo, jedan od njih me susreo na ulici i rekao: Čuj pročitao sam tvoju knjigu istog dana kada sam ju dobio, čitajući je do 12 sati navečer, nisam išao spavati dok ju nisam pročitao. To je meni najveća nagrada.
Možda ste propustili...

KONCERT ZA NAŠIČKO SKLONIŠTE ŽIVOTINJA

Odlični Damir, Kristijan i Stela pjevali za Farmicu

NAJBOLJA ŠKOLA ANIMACIJE ANIMAFESTA 2024

Nagrada školi La Poudriere

Najčitanije iz rubrike