Crna kronika
NEPRAVOMOĆNA PRESUDA OPĆINSKOG SUDA U OSIJEKU

Osuđeni 15-erostruki provalnici koji su harali Osijekom i okolicom 2016.
Objavljeno 9. studenog, 2019.
OSIJEK


Osječani Marijo B. (36) i Damir Z. (38) nepravomoćno su osuđeni zbog 15 provala u kuće na području Osijeka i okolice. Marija B. Općinski sud u Osijeku osudio je na dvije i pol godine zatvora, a u kaznu se uračunava gotovo deset mjeseci provedenih u istražnom zatvoru. Damir Z. osuđen je na godinu dana zatvora, u koji neće ići. Naime, kazna zatvora zamjenjuje se radom za opće dobro na slobodi tako da se jedan dan zatvora zamjenjuje dvama satima rada.


Obojica su na sudu priznala krivnju. Radi se o provalnicima koji su 2016. podigli veliku buku u javnosti, a njihova meta najviše su bile kuće u osječkoj Retfali. Optužnicom ih se teretilo da su između 2. siječnja i 20. prosinca 2016. u Osijeku i okolici provaljivali u obiteljske kuće, iz kojih su zatim krali tehničke uređaje, alat i druge vrjednije stvari.


U Psunjskoj ulici u Osijeku provalili su u dvorište pa u kuću, iz koje su ukrali akustičnu gitaru. Na Lugarskom putu u Višnjevcu ušli su u dvorište, popeli se na terasu u visokom prizemlju sa stražnje strane kuće te zavlačenjem poluge između okvira i krila stražnjih ulaznih vrata provalili unutra. Ukrali su LCD TV, mobitel Motorola Defy Mini, LCD monitor, dvije tipkovnice, dva zvučnika i grafičku karticu. U osječkoj Ulici svetog Leopolda Bogdana Mandića ukrali su TV dijagonale od 99 centimetara, plinsku bocu, tri vodovodne slavine i električni produžni kabel. U Ulici kneza Borne iz kuće su ukrali TV Samsung, jedan TV manjih dimenzija, više raznog električnog i mehaničarskog alata te više električnih kabela odrezanih s električnih uređaja. U Ulici Šandora Petefija prišli su stražnjoj strani vrta, gdje su pokidali žičanu ogradu te tako došli do zaključanih ulaznih vrata kuće, koja su provalili polugom. Ukrali su 16 aluminijskih radijatora te s vodovodnih instalacija skinuli i uzeli slavinu, a zatim su na prvom katu provalili vrata prostorije iz koje su uzeli i za sebe zadržali veću vibracijsku bušilicu, 12 novih mjedenih kupaoničkih slavina, tri nove posteljine, pet deka te električne kabale, koje su odrezali sa sušila za kosu, glačala i nareznice za navoje.
Iz kuće u Kolodvorskoj ulici u Osijeku ukrali su 6000 kuna i TV. U Kalničkoj ulici su demontiranjem ukrali oko 20 metara instaliranih bakrenih cijevi centralnog grijanja iz sobe, kuhinje i kupaonice, dvije ugradbene ručice za otvaranje vrata s rozetama u sobi i kupaonici, električni kabel s usisavača i stariju putnu torbu. U Ulici kestenova preskočili su ogradu i provalili balkonska vrata sa stražnje strane kuće. Ondje su ukrali televizor, cafe-aparat, bušilicu, brusilicu i akumulatorsku bušilicu, manju glazbenu liniju i mikrovalnu pećnicu.S.Lacić
LOPOVI REZALI KABELE S UREĐAJA
U Ulici braće Radića u Samatovcima provalii su u kuću iz koje su odnijeli šest radijatora, fleksericu, komplet više vrsta ključeva, dva produžna kabela i više električnih kabelova koje su odrezali s kućanskih uređaja. U Mostarskoj ulici u Osijeku iz kuće su odvrnuli i prerezali cijevi centralnog grijanja u šest prostorija te skinuli šest aluminijskih radijatora. Iz blagovaonice su uzeli manji televizor. Krađa iz kuće u Podgoračkoj ulici im je propala jer su nakon provale vidjeli da ondje nema ni namještaja ni drugih vrjednijih stvari. Iz kuće u Gundulićevoj ulici u Čepinu ukrali su televizor i mobitel, a iz garaže metalna kliješta i slavinu za kadu. U Strossmayerovoj ulici su u kupaonici demontirali i ukrali tri slavine, a u hodniku odrezali električni kabel grijalice i hladnjaka u kuhinji. Dvije provale "odradili" su i u Bilju. Iz kuće u Vukovarskoj ulici ukrali su četiri slavine za vodu te odrezali i uzeli električne kabele s ventilatora, bušilice, radija i uvijača za kosu.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike