Crna kronika
POŽAR U BELOM MANASTIRU

Žena ozlijeđena nakon što je drva polila benzinom
Objavljeno 6. studenog, 2019.
Nesretnica je zbog površinskih opeklina završila u KBC-u Osijek, a požar su ugasili vatrogasci
BELI MANASTIR

Nemali broj Slavonaca i Baranjaca već godinama nikako da nauči da benzinom ne polijeva drva za loženje, jer to može biti kobno. Posljednji takav slučaj zbio se u ponedjeljak u Osječkoj ulici u Belom Manastiru, gdje je požar izazvala 80-godišnjakinja, a zbog opeklina je zavrišila u bolnici.

- U nekontroliranom širenju vatre 80-godišnjakinja je zadobila površinske opekline. Prevezena je u KBC Osijek, gdje su joj konstatirane lake ozljede. Požar su ugasili susjedi i vatrogasci JPVP-a Beli Manastir - doznajemo iz PU osječko-baranjske. Šteta nastala u požar procjenjuje se na nekoliko tisuća kuna. Koliko je benzin opasan, ali i druge lako zapaljive tekućine, objašnjavaju iz Hrvatske vatrogasne zajednice.

- Lakozapaljive tekućine kao što su benzin i aceton, imaju plamište ispod 23 °C, a dizel i kerozin (zapaljive tekućine) imaju plamište između 23 °C i 61 °C. Te lako hlapive tekućine brzo isparavaju, a njihove pare mogu se kretati prema izvoru paljenja. Dodir para s izvorom paljenja, plamenom, iskrom ili toplinom, može dovesti do naglog širenja plamena po cijeloj prostoriji te do eksplozivnog zapaljenja smjese para i zraka. Eksplozije mogu nastati zbog pregrijavanja posuda i spremnika sa zapaljivim tekućinama - objašnjavaju vatrogasci. Brojni su primjeri da su ljudi stradali nakon potpale vatre benzinom.

Najgora nesreća zbila se u studenome 2016. u Petrijevcima, gdje je nastradala mlada obitelj. Majka je htjela naložiti vatru da bi zagrijala kuću, no kako joj to nije polazilo za rukom, uzela je kanistar i ulila benzin u čep. Polila je drva benzinom, no zapalile su se benzinske pare, koje su u sekundi zapalile i benzin u kanistru. Vatra je zahvatila 25-godišnjakinju i dvoje djece, sedmogodišnjaka i četverogodišnjaka, te je uništila prizemlje s dnevnom sobom, kuhinjom i blagovaonicom. Nakon pružanja liječničke pomoći u KBC-u Osijek djeca su prevezena u Kliniku za dječje bolesti u Klaićevoj u Zagrebu. Nažalost, šest mjeseci nakon požara sedmogodišnjak je preminuo.
Prošle je godine u ožujku umalo došlo do tragedije u Kopačevskoj ulici u osječkom naselju Retfala. U trenutku izbijanja požara u kući je bilo pet mladih osoba, 20-godišnja djevojka i četvero djece. Jedan od maloljetnika pokušao je upaliti peć polivši drva benzinom. Vatra se nekontrolirano proširila pa je goruće drvo palo na laminatni pod i zapalilo ga. Svih petero ukućana uspjelo je na vrijeme izići iz kuće.

Sandra Lacić
neshvatljivo
MNOGI NISU

SVJESNI

OPASNOSTI
PIJAN ZAPALIO I SEBE I NAMJEŠTAJ
Pod utjecajem 1,26 promila alkohola u krvi prije dvije godine 40-godišnjak je zapalio i sebe i namještaj u kući u Pitomači. Muškarac je, ložeći vatru u peći na drva u dnevnom boravku obiteljske kuće, potpalio peć benzinom iz kanistra. Zbog neopreznosti, ali i njegove pijanosti, zapalio mu se benzin u kanistru, kao i odjeća. Muškarac je bacio kanistar i istrčao na dvorište, gdje je sa sebe djelomično skinuo izgorjelu odjeću. Zbog izlijevanja benzina došlo je do gorenja i dijelova namještaja u kući, a požar su uspješno lokalizirali i potpuno ugasili susjedi. U nastalom požaru 40-godišnjak je zadobio opekline noge i obiju ruku. Na žalost, mnogi i dalje "škrope" drva benzinom, misleći da se to neće dogoditi baš njima.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike