Crna kronika
POŽAR U BELOM MANASTIRU

Žena ozlijeđena nakon što je drva polila benzinom
Objavljeno 6. studenog, 2019.
Nesretnica je zbog površinskih opeklina završila u KBC-u Osijek, a požar su ugasili vatrogasci
BELI MANASTIR

Nemali broj Slavonaca i Baranjaca već godinama nikako da nauči da benzinom ne polijeva drva za loženje, jer to može biti kobno. Posljednji takav slučaj zbio se u ponedjeljak u Osječkoj ulici u Belom Manastiru, gdje je požar izazvala 80-godišnjakinja, a zbog opeklina je zavrišila u bolnici.

- U nekontroliranom širenju vatre 80-godišnjakinja je zadobila površinske opekline. Prevezena je u KBC Osijek, gdje su joj konstatirane lake ozljede. Požar su ugasili susjedi i vatrogasci JPVP-a Beli Manastir - doznajemo iz PU osječko-baranjske. Šteta nastala u požar procjenjuje se na nekoliko tisuća kuna. Koliko je benzin opasan, ali i druge lako zapaljive tekućine, objašnjavaju iz Hrvatske vatrogasne zajednice.

- Lakozapaljive tekućine kao što su benzin i aceton, imaju plamište ispod 23 °C, a dizel i kerozin (zapaljive tekućine) imaju plamište između 23 °C i 61 °C. Te lako hlapive tekućine brzo isparavaju, a njihove pare mogu se kretati prema izvoru paljenja. Dodir para s izvorom paljenja, plamenom, iskrom ili toplinom, može dovesti do naglog širenja plamena po cijeloj prostoriji te do eksplozivnog zapaljenja smjese para i zraka. Eksplozije mogu nastati zbog pregrijavanja posuda i spremnika sa zapaljivim tekućinama - objašnjavaju vatrogasci. Brojni su primjeri da su ljudi stradali nakon potpale vatre benzinom.

Najgora nesreća zbila se u studenome 2016. u Petrijevcima, gdje je nastradala mlada obitelj. Majka je htjela naložiti vatru da bi zagrijala kuću, no kako joj to nije polazilo za rukom, uzela je kanistar i ulila benzin u čep. Polila je drva benzinom, no zapalile su se benzinske pare, koje su u sekundi zapalile i benzin u kanistru. Vatra je zahvatila 25-godišnjakinju i dvoje djece, sedmogodišnjaka i četverogodišnjaka, te je uništila prizemlje s dnevnom sobom, kuhinjom i blagovaonicom. Nakon pružanja liječničke pomoći u KBC-u Osijek djeca su prevezena u Kliniku za dječje bolesti u Klaićevoj u Zagrebu. Nažalost, šest mjeseci nakon požara sedmogodišnjak je preminuo.
Prošle je godine u ožujku umalo došlo do tragedije u Kopačevskoj ulici u osječkom naselju Retfala. U trenutku izbijanja požara u kući je bilo pet mladih osoba, 20-godišnja djevojka i četvero djece. Jedan od maloljetnika pokušao je upaliti peć polivši drva benzinom. Vatra se nekontrolirano proširila pa je goruće drvo palo na laminatni pod i zapalilo ga. Svih petero ukućana uspjelo je na vrijeme izići iz kuće.

Sandra Lacić
neshvatljivo
MNOGI NISU

SVJESNI

OPASNOSTI
PIJAN ZAPALIO I SEBE I NAMJEŠTAJ
Pod utjecajem 1,26 promila alkohola u krvi prije dvije godine 40-godišnjak je zapalio i sebe i namještaj u kući u Pitomači. Muškarac je, ložeći vatru u peći na drva u dnevnom boravku obiteljske kuće, potpalio peć benzinom iz kanistra. Zbog neopreznosti, ali i njegove pijanosti, zapalio mu se benzin u kanistru, kao i odjeća. Muškarac je bacio kanistar i istrčao na dvorište, gdje je sa sebe djelomično skinuo izgorjelu odjeću. Zbog izlijevanja benzina došlo je do gorenja i dijelova namještaja u kući, a požar su uspješno lokalizirali i potpuno ugasili susjedi. U nastalom požaru 40-godišnjak je zadobio opekline noge i obiju ruku. Na žalost, mnogi i dalje "škrope" drva benzinom, misleći da se to neće dogoditi baš njima.
Možda ste propustili...

POBJEGLI AUTOMOBILOM OD POLICIJE

Kod trojke pronađeni amfetamin, marihuana...

LJUBAVNE PORUKE PO BELOM MANASTIRU

Fasade išarali mladići i djevojka

IZMEĐU DUZLUKA I KUTJEVA

Zapalio se autobus pun djece

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

KRIO SE OD HRVATSKIH VLASTI U SRBIJI

Uhićen u Novom Sadu nakon 5 godina bijega

2

NEPRAVOMOĆNA PRESUDA OPĆINSKOG SUDA U OSIJEKU

Srbin zbog prijevara dobio uvjetnu kaznu i ne smije u kladionice u Hrvatskoj

3

JOŠ JEDAN NALET NA ŽIVOTINJU

Mopedom naletio na psa i stradao