Ekonomija
KUTAK ZA INVESTITORE

Oštar pad cijena dionica uz povećanje prometa
Objavljeno 6. studenog, 2019.
Na strani tjednih gubitnika dionice su tvrtki Atlanska plovidba, Đuro Đaković grupa, Miastra, Optima Telekom, Atlantic grupa

Prošloga tjedna na domaćem tržištu kapitala oštro su pale cijene dionica uz povećani promet, što bi mogao biti signal negativnog trenda u idućem razdoblju. Ukupan redovni tjedni promet iznosio je 45,8 milijuna kuna.Dionicama se ostvarilo 43,1 i obveznicama 2,6 milijuna kuna. Prosječan dnevni promet dionicama po radnom danu iznosio je 10,7 milijuna kuna. To je u prosjeku za 2,9 milijuna kuna ili 37,2 posto više nego tjedan ranije. Početkom tjedna cijene dionica na Zagrebačkoj burzi porasle su i podigle indeks Crobex u ponedjeljak na 2014 bodova (rast za 0,1 posto). Utorak je donio daljnje povećanje cijena dionica i rast indeksa Crobex za dodatnih 0,1 posto na 2019 bodova uz ostvarenih 11,8 milijuna kuna dnevnog prometa. U srijedu su cijene dionica na Zagrebačkoj burzi oštro pale, jer se povećala politička napetost prije održavanja sjednice Vlade RH na kojoj se usvajao prijedlog državnog proračuna za iduću godinu. Pad cijena dionica spustio je indeks Crobex u srijedu na 2002 boda (pad za 0,7 posto). U četvrtak je bilo jasno kako je politički dramski igrokaz za javnost završio, ali su cijene dionica na domaćem tržištu kapitala nastavile padati pod utjecajem zbivanja na svjetskim burzama. Objavljena vijest kako bi pregovori između SAD-a i Kine o djelomičnom trgovinskom dogovoru mogli potrajati i prenijeti se u studeni, dovelo je do pada cijena dionica na europskim i američkim burzama. To se odmah prenijelo na domaće tržište kapitala pri čemu je indeks Crobex potonuo ispod psihološke granice od 2000 bodova. Zagrebačka burza nije radila u petak zbog blagdana Svih svetih.

Tjedno povećanje
Vrijednost indeksa Crobex na kraju tjedna (u četvrtak) zaustavila se na 1991 bodu. To je za 11 bodova ili 1,0 posto manje nego na početku tjedna. Od šesnaest dionica u sastavu indeksa Crobex pet je zabilježilo rast i jedanaest pad cijene. Tjedno povećanje cijene ostvarile su dionice Dalekovod (rast za 10,3 posto), te Ericsson Nikola Tesla (rast za 2,0 posto), Zagrebačka banka – ZABA (rast za 0,8 posto), Valamar Riviera Poreč (rast za 0,5 posto) i Podravka (rast za 0,2 posto). Na strani tjednih gubitnika najteže su stradale dionice Atlanska plovidba (pad za 10,5 posto), te Đuro Đaković grupa (pad za 5,5 posto), Miastra (pad za 3,7 posto, Optima Telekom (pad za 3,0 posto) i Atlantic grupa (pad za 2,9 posto). Pad cijene dionice Atlanska plovidba veže se uz objavu financijskih izvještaja za prvih devet mjeseci ove godine u kojima je vidljiv pad konsolidiranih poslovnih prihoda za 5,1 posto i gubitak razdoblja u iznosu od 6,3 milijuna kuna. Gubitak je posljedica restrukturiranja poslovanja kojim je Atlanska plovidba uspjela reprogramirati 211 milijuna kuna kratkoročnih obveza prema bankama u dugoročne obveze što pozitivno utječe na poslovanje i likvidnost. Unatoč tome, odnos kratkotrajne imovine i kratkoročnih obveza nije povoljan te su mogući daljnji problemi u podmirenju obveza, što je glavni uzrok pada cijene dionice. Ostavka predsjednika uprave i blokada žiroračuna potpuno su zatukli dionicu Đuro Đaković grupa.

Financijska izvješća
U skraćenom radnom tjednu promet veći od dva milijuna kuna ostvarilo je pet dionica. Dionicama HT pojačano se trgovalo u srijedu i četvrtak kada su ostvareni prometi od dva milijuna kuna. Cijena dionice HT spustila se u četvrtak na 168,00 kn. To je za 1,50 kn ili 0,9 posto manje nego na početku tjedna. Povlaštenim dionicama Adris grupe ostvarilo se 5,6 milijuna kuna prometa, a cijena se na kraju tjedna spustila na 498,00 kn (pad za 0,4 posto). Redovnim dionicama Adris grupe ostvarilo se 0,3 milijuna kuna tjednog prometa uz smanjenje cijene za 0,9 posto na 575,00 kn. Dionicama Valamar Riviera Poreč pojačano se trgovalo u utorak uz ostvarenih 3,6 milijuna kuna dnevnog prometa. Cijena dionice Valamar Riviera Poreč dohvatila je na kraju tjedna 38,00 kn. To je za 0,20 kn ili 0,5 posto više nego na početku tjedna. Dionicama Kraš skromno se trgovalo i ostvarilo 4,4 milijuna kuna prometa pri čemu je vlasnika promijenilo 4.192 vrijednosnice po prosječnoj cijeni 1050,00 kn. Najviše dionica kupila je ciparska tvrtka Kappa Star Limited koja u vlasništvu trenutačno drži 368.444 vrijednosnice Kraš što čini 24,6 posto vlasniček strukture. Pozornost ulagača privukla je dionica Hrvatske poštanske banke kojom se pojačano trgovalo nakon objavljenih financijskih izvještaja za treći kvartal. Budući da je većina financijskih izvještaja objavljena u četvrtak kada je istjecao zakonski rok, fond menadžeri se nisu uključivali na tržište, što se vidi prema izostanku blok transakcija. Vrijednost indeksa Crobis koji prati kretanje državnih obveznica povećala se u petak na 116,60 bodova (tjedni pad za 0,21 posto).
Autor je vlasnik dionica HT i Ericsson Nikola Tesla spomenutih u tekstu. Ovaj tekst nije nagovor na kupnju ili prodaju dionica.
Stanko Dabić
Ulagači, pozorno pratite vijesti s tržišta kapitala, analizirajte poslovne rezultate dioničkih društava za prva tri kvartala
Možda ste propustili...

VEĆINA WEB-STRANICA NAJVEĆIH HRVATSKIH KOMPANIJA ENERGETSKI JE NEODRŽIVA

Internet je četvrti najveći zagađivač okoliša u svijetu

Najčitanije iz rubrike