Mozaik
FESTIVAL JAZZ.HR/JESEN OD 17. DO 19. LISTOPADA NA MUZIČKOJ AKADEMIJI

Najveća imena svjetske jazz-scene
Objavljeno 16. listopada, 2019.
Novo izdanje festivala Jazz.hr/jesen održat će se od 17. do 19. listopada na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, a niz najvećih imena svjetske jazz-scene, koja će se ove godine predstaviti zagrebačkoj publici, otvorit će poljski jazz-pijanist, producent i skladatelj filmske glazbe Leszek Moždžer. Smatra se najvećim otkrićem novijeg poljskog jazza, a snimio je više od 100 albuma. Nakon što je 1992. pobijedio na natjecanju Jazz Juniors, čitatelji Jazz Foruma proglasili su ga najperspektivnijim glazbenikom godine 1993. i 1994. te najboljim jazz-pijanistom tijekom niza godina, a bio je proglašavan i najboljim poljskim jazz-glazbenikom.

U Zagreb 18. listopada stiže i virtuozni harfist Edmar Castaneda, "čarobnjak harfe" kolumbijskog podrijetla, koji harfu predstavlja autentičnim jazz-izrazom koji se napaja iz različitih stilova, a mnoštvom impozantnih suradnji inovira i potiče kreativnost. Cijenjen je kao glazbeni majstor dinamična duha koji vješto kolorira te spaja gotovo nevjerojatne ritmičke figure, slojevite, nijansirane akorde, zbog čega ga uspoređuju s najslavnijim flamenco-gitaristima.

Festival će 19. listopada u Dvorani Blagoje Bersa Muzičke akademije zatvoriti ZZ Quartet hrvatskog gitarista Ratka Zjače. Njihova glazba s jedne strane je klasična, a u isto vrijeme pomiče granice moderne improvizacije. Zjača, koji desetljećima živi i djeluje u Nizozemskoj, dobitnik je HDS-ove nagrade ‘’Miroslav Sedak Benčić’’ za 2018. za autorsko stvaralaštvo na području jazz-glazbe. Nagrada će mu biti uručena 19. listopada u sklopu festivala. H
Možda ste propustili...

ODLIČAN NASTAVAK GODINE KOJU JE ZAPOČELA NAGRADAMA

Natalie Dizdar priprema se za Zagrebački festival i veliku turneju

"ZBUDI ME" MARKA ŠANTIĆA STIŽE U KINA

Provokativna drama o ksenofobiji i povijesnom revizionizmu

FILM U HRVATSKA KINA DOLAZI 25. SRPNJA

Kad je Deadpool sreo Wolverinea

Najčitanije iz rubrike