Učionica
AKADEMSKA GODINA 2018./2019.

Održana 9. sjednica Senata Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Objavljeno 14. listopada, 2019.

Na 9. sjednici Senata Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku u akademskoj godini 2018./2019., održanoj 25. rujna 2019., doneseno je niz odluka, od kojih izdvajamo kako slijedi:

Odluka o ustrojbenim jedinicama znanstveno/umjetničko-nastavnih sastavnica Sveučilišta u Osijeku
U proteklom petogodišnjem razdoblju od stupanja na snagu Odluke o ustrojbenim jedinicama znanstveno-nastavnih/umjetničko-nastavnih sastavnica Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 27. ožujka 2014., izvršeno je pet izmjena i dopuna Statuta Sveučilišta u Osijeku (7. ožujka 2017., 11. listopada 2017., 20. prosinca 2017., 25. rujna 2018. i 26. lipnja 2019.). Posebno treba istaknuti izmjene i dopune Statuta Sveučilišta od 7. ožujka 2017. koje se odnose na pobliže definiranje znanstveno/nastavnih ustrojbenih jedinica na znanstveno/umjetničko-nastavnim sastavnicama te izmjene i dopune Statuta Sveučilišta od 20. prosinca 2017. koje se odnose na promjenu ustroja Sveučilišta, posebice brisanje Centra za stručne studije i Centra za cjeloživotno učenje kao podružnica Sveučilišta. Vidljivo je da je u proteklom razdoblju povećan broj nastavnika i suradnika za 260, stoga je glavna izmjena da se u temeljnim ustrojbenim jedinicama broj nastavnika poveća za jedan što znači osam nastavnika i suradnika na zavodu ili odsjeku i pet nastavnika i suradnika na katedri kao temeljnoj ustrojbenoj jedinici, dok se u nižim ustrojbenim jedinicama ne mijenja ukupan broj nastavnika i suradnika. Brisane su ustrojbene jedinice Centra za stručne studije jer Centar nije osnovan i dodane su posebne ustrojbene jedinice koje postoje na fakultetima: centri i knjižnica, a uvrštena je stručno-administrativna ustrojbena jedinica Tajništvo.

Nadalje, na osnovi prijedloga Povjerenstva za cjeloživotno učenje Senat je izdao suglasnost na program cjeloživotnoga učenja pod nazivom „Program razlikovnih obveza za upis na diplomske sveučilišne studije Fakulteta elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija Osijek“.

Pokretanje postupka utvrđivanja opravdanosti osnutka Kineziološkoga fakulteta
Osim toga, članovima Senata dostavljena je Inicijativa rektora Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku za pokretanje postupka utvrđivanja opravdanosti osnutka Kineziološkoga fakulteta u sastavu Sveučilišta u Osijeku. U uvodnom je dijelu istaknuto kako se Inicijativa zasniva na zakonskim i statutarnim pretpostavkama te institucionalnom okviru koji su temelj za pravnu opravdanost ustroja nove znanstveno-nastavne sastavnice Sveučilišta u Osijeku, odnosno statusne promjene postojeće sastavnice Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti izdvajanjem studija Kineziologije. Zatim su posebno navedene ustavne odredbe, odredbe Zakona o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju kao strateški ciljevi iz Strategije Sveučilišta.

Posebno je navedena analiza Instituta za javne financije „Financiranje sporta u Republici Hrvatskoj s usporednim prikazom financiranja u Europskoj uniji“ (2012.) koju je naručilo Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta. Iznose se ukratko sljedeći podatci: Sport se danas prepoznaje kao snažno rastuće ekonomsko područje s velikim potencijalom za kreiranje radnih mjesta u zemljama EU-a. Raspoloživi statistički podatci nekoliko europskih zemalja pokazuju da se broj poslova klasificiranih pod sportskim aktivnostima od 1980. utrostručio i da se taj trend nastavlja. Tjelesno i zdravstveno odgojno-obrazovno područje pripada primijenjenoj kineziologiji koja se proteže kroz čitavu vertikalu odgoja i obrazovanja u RH. S obzirom na ulogu tjelesnog razvoja u cjelokupnom razvoju te kineziološke edukacije u odgojno-obrazovnom sustavu, jasna je i potreba za kvalitetnim kadrovima koji su sposobni ostvarivati sve ciljeve i zadaće tog sustava.

Polazište za osnutak Kineziološkoga fakulteta temelji se na izdvajanju postojećih sveučilišnih studija, preddiplomskoga sveučilišnog studija Kineziologije i diplomskoga sveučilišnog studija Kineziološke edukacije, koji se izvode na Fakultetu odgojnih i obrazovnih znanosti, kao i na programima obrazovanja odraslih (voditelj sportsko-rekreacijskih aktivnosti i voditelj kondicijske pripreme). U akademskoj godini 2018./2019. upisano je 117 studenata. Uz navedene zakonske i statutarne pretpostavke za osnivanje Kineziološkoga fakulteta, a s obzirom na činjenicu da Sveučilište provodi postupak statusnih promjena, ta Inicijativa predstavlja početak provedbe postupka statusne promjene, odnosno polazište za utvrđivanje opravdanosti osnivanja Kineziološkoga fakulteta u sastavu Sveučilišta u Osijeku. Cjelovitu analizu uvjeta, organizacijski ustroj, kadrovske potencijale, prostorne uvjete, opremu i financijske aspekte osnutka Kineziološkoga fakulteta izradit će Povjerenstvo u posebnom Elaboratu.

Senat je prihvatio Inicijativu rektora i imenovao Povjerenstvo za utvrđivanje opravdanosti osnutka Kineziološkoga fakulteta u sastavu Sveučilišta u Osijeku u sastavu:

l prof. dr. sc. Drago Šubarić, prorektor za strategiju razvoja i financije Sveučilišta u Osijeku (predsjednik);

l izv. prof. dr. sc. Tihomir Vidranski, izvanredni profesor Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti u Osijeku;

l doc. dr. sc. Josip Cvenić, docent Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti u Osijeku;

l doc. dr. sc. Zvonimir Tomac, docent Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti u Osijeku;

l prof. dr. sc. Boris Maleš, redoviti profesor u trajnom zvanju Kineziološkoga fakulteta Sveučilišta u Splitu.

Imenovano Povjerenstvo obvezno je u roku najkasnije 90 dana od dana imenovanja izraditi Elaborat koji sadrži cjelovitu analizu, organizacijski ustroj, kadrovske potencijale, prostorne uvjete, opremu i financijske aspekte opravdanosti osnutka Kineziološkoga fakulteta u sastavu Sveučilišta u Osijeku.

Analiza financijskih pokazatelja
U skladu s Prijedlogom Povjerenstva za utvrđivanje opravdanosti statusnih promjena, odnosno izdvajanja Strojarskoga fakulteta, Studentskoga centra u Slavonskom Brodu i dislociranih studija Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti te Zaključkom Senata kojim je utvrđeno kako je potrebno izraditi financijske pokazatelje vezane uz sredstva kroz programske ugovore (studenti, znanstvena djelatnost) te ostale financijske pokazatelje (radna mjesta) koje je Sveučilište u Osijeku uložilo u razvoj ustanova (Strojarski fakultet u Slavonskom Brodu i Studentski centar u Slavonskom Brodu) i dislociranih studija (Učiteljski studij i studij Ranoga i predškolskog odgoja i obrazovanja) te vezano uz radna mjesta i realizaciju Plana upravljanja ljudskim resursima, izrađena je Analiza financijskih pokazatelja u proteklom desetogodišnjem razdoblju za provedbu statusnih promjena na Sveučilištu u Osijeku.

Na prijedlog Odbora za financijsko poslovanje i proračun Senat je prihvatio Analizu financijskih pokazatelja u proteklom desetogodišnjem razdoblju koje je Sveučilište u Osijeku uložilo u razvoj ustanova (Strojarski fakultet u Slavonskom Brodu i Studentski centar u Slavonskom Brodu) i dislocirane studije (Učiteljski studij i studij Ranoga i predškolskog odgoja i obrazovanja). Analiza je dio Izvješća Povjerenstva za utvrđivanje opravdanosti statusnih promjena, odnosno izdvajanja Strojarskoga fakulteta, Studentskoga centra u Slavonskom Brodu i dislociranih studija Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti, te se dostavlja Ministarstvu znanosti i obrazovanja.

Povelja Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
K tome, Fakultetsko vijeće Ekonomskoga fakulteta u Osijeku uputilo je 16. rujna 2019. Odboru za priznanja Sveučilišta u Osijeku prijedlog za dodjelu povelje Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku prof. dr. sc. Bodi Runzheimeru, redovitom profesoru s Pforzheim University. Odbor za priznanja razmatrao je 20. rujna 2019. taj prijedlog i utvrdio da su ispunjeni uvjeti za dodjelu povelje sukladno Pravilniku o priznanjima Sveučilišta u Osijeku. Senat je prihvatio prijedlog Odbora za priznanja i donio Odluku o dodjeli Povelje Sveučilišta u Osijeku prof. dr. sc. Bodi Runzheimeru, redovitom profesoru s Pforzheim University kao znak javnoga priznanja za istaknut rad i izniman doprinos na iniciranju, razvijanju i održavanju 40-godišnje znanstveno-stručne suradnje sa Sveučilištem u Osijeku.

(Sveučilište u Osijeku)
Potvrda izbora šest redovitih profesora

Senat je potvrdio šest redovitih profesora, od toga jednoga u trajnom zvanju i pet u prvom izboru: izv. prof. dr. sc. Aleksandra Vasilj iz znanstvenoga područja društvenih znanosti, znanstvenoga polja pravo na Pravnom fakultetu Osijek (prvi izbor); izv. prof. dr. sc. Gabrijela Buljan iz znanstvenog područja humanističkih znanosti, znanstvenog polja filologija, znanstvene grane anglistika na Filozofskom fakultetu Osijek (prvi izbor); izv. prof. dr. sc. Zoltan Medve iz znanstvenoga područja humanističkih znanosti, znanstvenog polja filologija, znanstvena grana poredbena književnost – mađarska književnost na Filozofskom fakultetu Osijek (prvi izbor); prof. dr. sc. Zlatko Puškadija iz znanstvenoga područja biotehničkih znanosti, znanstvenoga polja poljoprivreda na Fakultetu agrobiotehničkih znanosti Osijek (trajno zvanje); izv. prof. dr. sc. Igor Đerđ iz interdisciplinarnoga područja znanosti (izborna polja 1.04. kemija i 1.02. fizika) na Odjelu za kemiju (prvi izbor) te izv. prof. dr. sc. Leo Rafolt iz znanstvenoga područja humanističkih znanosti, znanstvenoga polja znanost o umjetnosti, znanstvene grane dramatologija i teatrologija na Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijeku (prvi izbor).
Doc. dr. sc. Elvira Kovač-Andrić nova je pročelnica Odjela za kemiju

Vijeće Odjela za kemiju u provedbi postupka izbora pročelnika postupalo je prema Mišljenju Odbora za statutarna i pravna pitanja od 2. svibnja i 27. svibnja 2019. godine. Na izbornoj sjednici Vijeća Odjela za kemiju, održanoj 2. rujna 2019., između dvaju kandidata – doc. dr. sc. Elvire Kovač-Andrić i izv. prof. dr. sc. Berislava Markovića – tajnim glasovanjem, natpolovičnom većinom glasova, izabrana je doc. dr. sc. Elvira Kovač-Andrić za pročelnicu Odjela za kemiju za mandatno razdoblje 2019. – 2023. Slijedom navedenoga Senat je utvrdio da je postupak izbora pročelnika Odjela za kemiju proveden u skladu sa Statutom Sveučilišta u Osijeku i Pravilnikom Odjela za kemiju te je potvrdio taj izbor.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike