Regija
KONJANICI PROŠLI OD VUKOVARA DO NUŠTRA

Konjički maraton kukuruznim putom kojim je do opkoljenog Vukovara stizala pomoć
Objavljeno 9. listopada, 2019.
NUŠTAR - Konjički maraton priređen je i ove godine u listopadu, 12. put zaredom, putem spasa koji je u jesen ratne, 1991., godine, tijekom Bitke za Vukovar, bio jedini put kojim je do opkoljenog Vukovara stizala pomoć. Tim tzv. kukuruznim putom otprije 28 godina prošlo je 40-ak konjanika iz Vukovarsko-srijemske županije, mahom branitelja, a pridružila im se i nekolicina konjanika iz Baranje, kao i mlađih jahača, za koje je to istodobno bio i edukativni događaj o bližoj hrvatskoj povijesti. Prošli su put od Vukovara do Nuštra, 15-ak kilometara, krenuvši od Kapelice spasa na vukovarskoj obilaznici, a potom su se nakratko zaustavili u Bogdanovcima i Marincima, a na kraju i u Nuštru.


- Ideja o konjičkom maratonu tzv. kukuruznim putom potekla je prije 12 godina od skupine branitelja iz Vinkovaca koji se inače bave uzgojem konja, sa željom da se očuva sjećanje na taj put spasa za opkoljeni Vukovar 1991. godine - kazuje Ante Lovrić, s kojim je, među ostalima, u organizaciji tog događaja i Dražen Milinković, a podršku je pružila nuštarska općina. Konjanici su i položili vijence kod Kapelice spasa, a, uz čuvanje sjećanja na događaje otprije 28 godina, maraton je i prilika za druženje branitelja.
Ideja je, dodat će Lovrić, i da se taj tradicionalni konjički maraton u sljedećim godinama proširi u smislu da poveže i druga mjesta stradanja 1991., a u suradnji i s Ministarstvom branitelja. S.B.
Možda ste propustili...

AGLOMERACIJA PLETERNICA

Uskoro radovi za 134 milijuna kuna

PRIZNANJE ZA SUDJELOVANJE NA VINKOVAČKIM JESENIMA

Zahvalnice obrtnicima sa Sokaka

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

SENZACIONALNO ARHEOLOŠKO OTKRIĆE

Kod Starih Jankovaca pronađena rimska kola s dva upregnuta konja

2

OSJEČKO-BARANJSKA ŽUPANIJA

Najskuplja je “na bubnju”
nekretnina za 25,5 milijuna kn

3

NATAŠU I TOMISLAVA PUSTIČKI SRCE JE VRATILO U SLAVONIJU

Lješnjak je isplativ,
ali uz jako puno krvi
znoja, suza i odricanja