Osijek
OBLJETNICA OSNUTKA LEGENDARNE POSTROJBE

Naši An-2 sijali strah
među neprijateljima
Objavljeno 6. listopada, 2019.
Svečanošću ispred nekadašnjeg hrvatskog vojnog zrakoplova Antonov An-2 iz vremena Domovinskog rata u osječkoj Športskoj zrakoplovnoj luci obilježen je jučer dan osnivanja Samostalnog zrakoplovnog voda Osijek, legendarne vojne postrojbe koja je obavila neke od najdelikatnijih vojnih zadaća na istočnom ratištu 1991. godine.

Osim članova obitelji poginulih hrvatskih zrakoplovaca Marka Živkovića, Mirka Vukušića, Ante Plazibata i Rade Grive, ovome događaju koji je uključivao i polaganje vijenaca nazočili su i izaslanici hrvatske predsjednice, ministra obrane i Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, Osječko-baranjske županije i Grada Osijeka. Ovu svečanost uveličali su i nekadašnji pripadnici ove postrojbe na čelu s umirovljenim pukovnikom Josipom Hrgovićem.

- Ideja da upotrijebimo tada jedini zrakoplov koji smo imali, Antonov An-2 namijenjen radu u poljoprivredi, u vojne svrhe potekla je od pokojnog pilota Marka Živkovića, predratnog člana Aerokluba Borovo. Prva je zamisao bila prijevoz ranjenika i ljudstva do bojišnice te sanitetskog materijala i oružja opkoljenom Vukovaru. Prednost ovog zrakoplova je što može sletjeti na svaku livadu. Ubrzo je došla ideja da bacamo tzv. bojler-bombe. Učinak našeg djelovanja u prvom je redu bio psihološki, našim dečkima smo podizali moral, a među neprijatelje se uvukao strah. Koristili smo tada naprednu tehnologiju navigacije preko GPS-a koju smo nabavili iz Njemačke - rekao nam je umirovljeni pilot Josip Klobučar. D.C.
Možda ste propustili...

DVA KONCERTA MATICE SLOVAČKE OSIJEK

Dar umirovljenicima iz Drinske za Valentinovo

STOŽERNA AKCIJA LIONS CLUBA OSIJEK

"Planule" krofne za pomoć Cenacolu

RADNI SASTANAK GRADA OSIJEKA I NACIONALNIH MANJINA

O publikaciji uoči znanstvenog skupa

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

UDRUGA SVJETLOST FENJERA

Nakon 54 godine kafić
Baroko zatvoren uz tihu
svjetlost fenjera iz 1889.

2

NAJVEĆA MASONSKA ZBIRKA U OVOM DIJELU EUROPE

Masoni u Osijeku od 1773.

3

POŠAST ČIŠĆENJA ZGRADA “NA CRNO”

Novac za čistačicu prikupljaju skrivećki, od stana do stana