Mozaik
MOULIN ROUGE SLAVI 130 GODINA POSTOJANJA

Oko 600 tisuća posjetitelja godišnje posjeti kabaret
Objavljeno 7. listopada, 2019.

Moulin Rouge, francuski kabaret poznat po svojim plesačicama kankana i njihovim oskudnim kostimima od nojeva perja, ovog tjedna slavi 130 godina postojanja.


Moulin Rouge (Crveni mlin) svake večeri nudi dvije izvedbe u kojima pleše i pjeva 60 izvođača iz 14 različitih država. Cijene ulaznica dostižu i do nekoliko stotina eura. Oko 600 tisuća posjetitelja, koliko ih godišnje posjeti kabaret i popije gotovo četvrt milijuna boca šampanjca, ne zna, međutim, da se iza pozornice zbiva drukčija koreografija - sofisticirana mašinerija izmjene kostima i scenografije bez kojih se predstava ne bi mogla održati.


"Cijeli tim plesača, asistenata i tehničara mora biti vrlo organiziran", otkriva Claudine Van Den Bergh, 27-godišnja irska plesačica koja u Moulin Rougeu pleše sedam godina. "Mala pogreška ili kašnjenje i možete promašiti svoj ulaz. Doista morate biti u pravo vrijeme na pravom mjestu."


Svaki nastup uključuje tisuću kostima, izrađenih u obrtima koji desetljećima surađuju s Moulin Rougeom. Svaka plesačica tijekom predstave izmijeni između 10 i 15 kostima, a za to ima prosječno 90 sekundi prije nego što se vrati na pozornicu.


Nakon svake točke scenarij se ponavlja. Plesači žure iza pozornice, gdje ih čekaju šareni kostimi, mnogi optočeni svjetlucavom bižuterijom, koje je poredala vojska asistenata. Ružičaste pernate boe vise na sve strane. Do njih su poredane visoke crne ili ružičaste kožne čizme.


Svaka plesačica žuri do svoga kostima, a dok se one preodijevaju, tehničari mijenjaju scenografiju za iduću točku.


Izvođači potom jure natrag na pozornicu, a asistenti bez stanke miču iskorištene kostime i donose nove kako bi bili spremni za iduću zamjenu. Sve mora biti iznimno precizno i brzo. "Kada trčim iza pozornice, znam točno kamo idem, što radim i gdje je moj kostim za iduću točku", otkriva Van Den Bergh.


Neki kritičari tvrde da su predstava seksističke i u neskladu s modernim vremenima - posebice zbog toga što su plesačice često u toplesu ili u prozirnim kostimima.


Dvije aktivistice feminističke skupine Femen su se 2014., na obilježavanju 125. godišnjice kabareta popele na krov kazališta i uzvikivale da ženska tijela ne smiju biti na prodaju.


Za Olgu Kohlovu, plesačicu iz Kazahstana koja je u Moulin Rougeu 12 godina, duh kabareta je izvanvremenski.


"Obožavam adrenalin na pozornici. Mlin je magično mjesto gdje živim svoju strast", ističe Kazahstanka.


"Kad sam na pozornici, znam da sam nasljednica poznatih plesačica koje su 130 godina činile Moulin Rouge."
Hina
Možda ste propustili...

VELIKI USPJEH PLATFORME CROATIAN.FILM

Više od 15.000 korisnika u osam dana

SVJETSKO KULINARSKO NATJECANJE IKA U STUTTGARTU

Slavonski kulinarski majstori spremni su za Olimpijadu!

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana