Mozaik
U VINKOVCIMA DO 11. LISTOPADA

Filmski festival glumca prikazuje osam odličnih filmova
Objavljeno 7. listopada, 2019.
Nagrade će biti uručene na završnom danu festivala u Gradskom kazalištu "Joza Ivakić"

Igranim filmom ‘‘Dnevnik Diane Budisavljević‘‘, autorice Dane Budisavljević u prepunom Gradskom kazalištu ‘‘Joza Ivakić“ u Vinkovcima svečano je otvoren 3. Filmski festival glumca, na kojem će biti prikazano uistinu odličnih osam filmova.


Treći festival suvremene hrvatske filmske produkcije s naglaskom na glumca održava se u Vinkovcima od 4. do 11. listopada, a na programu su cjelokupna hrvatska filmska ostvarenja i filmska ostvarenja manjinskih koprodukcija. Posebno prosudbeno povjerenstvo sastavljeno od filmskih glumaca odlučit će o najboljima, a nagrade i priznanja bit će dodijeljeni na završnom danu festivala.


Na otvorenju posjetitelji su mogli pogledati film ‘‘Dnevnik Diane Budisavljević‘‘ redateljice Dane Budisavljević iz 2019. godine. Premijerno je prikazan 18. srpnja 2019. na Pulskom filmskom festivalu. Film je proglašen najboljim filmom festivala, a dobio je i nagradu publike kao i nagrade za najbolju režiju, montažu i glazbu.


- U ovom filmu radi se o doista velikoj nepoznatoj priči koja je čekala gotovo 70 godina da bude ispričana, o ženi koja je za vrijeme Drugog svjetskog rata u Zagrebu spašavala djecu, prije svega srpsku djecu iz ustaških logora, a spašeno je 10.000 djece. Rad na filmu trajao je deset godina, film se temelji na ‘‘Dnevniku Diane Budisavljević‘‘ koji je pronađen nakon njezine smrti i prvo je trebalo napraviti povijesno istraživanje, zatim pronaći formu kojom se to može ispričati - rekla je Dana Budisavljević, redateljica filma.


Na samoj svečanosti otvorenja Festivala nazočila je autorica filma Dana Budisavljević, glumica Areta Ćurković, te sam sudionik događaja – svjedok priče, Milorad Jandrić.


Za 3. Filmski festival glumca u Vinkovcima Hrvatsko društvo filmskih djelatnika, na čelu s predsjednikom Ivanom Goranom Vitezom, izabralo je tročlano prosudbeno povjerenstvo kojeg čine: glumica Sanja Vejnović, glumica Marica Vidušić Vrdoljak i redatelj Goran Ribarić.


- Ono što gledamo, prvo ovisi o glumčevoj ulozi, o tome kako ju je ostvario i odigrao, te kako je on dodatno pridonio filmu i da je možda zbog njegove uloge taj film na puno višoj razini - rekao je Ribarić.


U ovogodišnjoj službenoj konkurenciji dodijelit će se nagrade: zlatni Orion za najbolju žensku glavnu ulogu, nagrada zlatni Orion za najbolju mušku glavnu ulogu, srebrni Orion za najbolju žensku sporednu ulogu te nagrada srebrni Orion za najbolju mušku sporednu ulogu.


Posebnu nagradu – Nagradu mladih grada Vinkovaca, ‘‘Vinkovački Orion‘‘ dodijelit će skupina učenika vinkovačke Gimnazije ‘‘Matija Antun Reljković“, polaznika nastave „Medijske kulture“ pod stručnim vodstvom profesorice Marije Tikvić. Nagrada je to za najbolji hrvatski igrani film na 3. Filmskom festivalu glumca. Nagrade će biti uručene na završnom danu festivala, u petak, 11. listopada, nakon filma „Šavovi“ u Gradskom kazalištu „Joza Ivakić“.


Grad Vinkovci pokrovitelj je 3. Filmskog festivala glumaca u Vinkovcima, a zamjenik gradonačelnika Gabrijel Šokičić prigodnim govorom otvorio je Festival te istaknuo kako će Grad Vinkovci uvijek stajati uz ovakve lijepe projekte.


- Prije tri godine su nam organizatori iz agencije ‘‘Asser Savus ‘‘ došli s idejom da se pokrene Filmski festival glumca, rado smo prihvatili i vjerujem da će Festival iz godine u godinu rasti, da ćemo imati još više posjetitelja, kao i odličnih filmova - rekao je Šokičić.


Pokrovitelj 3. Filmskog festivala glumca je Grad Vinkovci, stručni suradnik je Hrvatsko društvo filmskih djelatnika, a organizator je kazališna agencija ‘‘Asser Savus‘‘. Festival su pomogli: Vukovarsko-srijemska županija, Hrvatski audiovizualni centar, Auto Stočko, Iločki podrumi i Osječka pivovara. Sve infomacije oko filmova mogu se dobiti na web-stranici www.assersavus.hr ili na društvenoj mreži facebook: fimskifestival glumca. Ulaz na sve projekcije je simboličnih 15 kuna.
Mario Kokaj
Možda ste propustili...

KONCERT ZA NAŠIČKO SKLONIŠTE ŽIVOTINJA

Odlični Damir, Kristijan i Stela pjevali za Farmicu

HRT: KULTNA EMISIJA 27. TRAVNJA

"Dobro jutro, Hrvatska" slavi svoj 32. rođendan

NA STAGE LEGENDARNOG DINGWALLSA POPET ĆE SE 28. TRAVNJA

Bare & Majke spremaju se osvojiti London

Najčitanije iz rubrike