Ekonomija
SVJETSKA TRŽIŠTA

Bankarski sektor potaknuo je rast europskih burzi
Objavljeno 20. rujna, 2019.

Na europskim su burzama jučer ujutro cijene dionica porasle, ponajviše u bankarskom sektoru, nakon što je američki Fed snizio kamatne stope, ali je bio vrlo suzdržan oko daljnjih poteza. STOXX 600, indeks vodećih europskih dionica, bio je oko 9.30 sati u plusu za 0,2 posto. Londonski FTSE indeks oslabio je za 0,05 posto, na 7308 bodova, frankfurtski DAX ojačao za 0,10 posto, na 12.398 bodova, a pariški CAC za 0,25 posto, na 5635 bodova. Najviše su jutros, prosječno za 1,1 posto, skočile cijene dionica banaka, nakon što su jučer čelnici američke središnje banke snizili ključne kamatne stope za 0,25 postotnih bodova, u raspon od 1,75 do 2 posto. To sniženje kamata, drugo od početka godine, očekivalo se na tržištu, no Fedovo priopćenje razočaralo je one ulagače koji su očekivali nedvojbene signale da će središnja banka nastaviti snižavati kamatne stope.Procjene čelnika Feda pokazale su, naime, kako očekuju da će kamate ostati u tom rasponu cijele 2020. godine.


„Snižavanje kamata za 0,25 postotnih bodova očekivalo se, no komentari i procjene čelnika Feda nisu u skladu s očekivanjima ulagača da će poruke središnje banke signalizirati daljnje popuštanje monetarne politike”, kaže Shane Oliver, direktor u tvrtki AMP Capital Investors, koji, ipak, očekuje da će Fed još jednom sniziti kamate. A predsjednik Feda Jerome Powell kazao je jučer na konferenciji za novinare da su izgledi za američko gospodarstvo povoljni, a da je snižavanje kamata osiguranje od rizika koji prijete zbog usporavanja rasta globalnog gospodarstva i zbog trgovinskih tenzija. Kazao je da bi Fed mogao dodatno sniziti kamate, ako gospodarstvo dodatno oslabi, ali kako smatra da je ovo sniženje samo umjerena prilagodba kamata, s obzirom na to da je tržište rada snažno, a da će se inflacija vjerojatno vratiti Fedovoj ciljanoj razini od 2 posto.


Daljnji potezi iz Feda „ovisit će o gospodarskim pokazateljima. Nemamo neki zadani smjer, odluke ćemo donositi iz sjednice u sjednicu”, kazao je Powell, dodavši da će Fed prestati snižavati kamate kada procijeni da je učinio dovoljno. Japanska središnja banka objavila je, pak, jutros da monetarna politika ostaje nepromijenjena, što su ulagači i očekivali, no naznačila je da bi je mogla popustiti na sjednici idućega mjeseca. U fokusu ulagača bit će danas i sjednica čelnika Bank of England, ali se promjene u monetarnoj politici ne očekuju. Kako su u fokusu ulagača poruke središnjih banaka, napetosti na Bliskom istoku, nakon napada dronovima na saudijska naftna postrojenja, jutros su u drugom planu. H

Možda ste propustili...

NA MOSTARSKOM SAJMU 42 TVRTKE IZ RH

Planiraju poboljšati izvoz na tržište BiH

RECIKLIRAJMO ZA ZEMLJU - I MALE PROMJENE IMAJU VELIK UTJECAJ

Tehnologija i odgovorno poslovanje ruku pod ruku

Najčitanije iz rubrike