Osijek
“KEMIJA U KUHINJI U DOBA STROSSMAYERA”

Povratak u 19. stoljeće na PTF-u
Objavljeno 15. rujna, 2019.
Dvorište osječkog Prehrambeno-tehnološkog fakulteta (PTF-a) proteklog je petka postalo pravi mali vremeplov, pomoću kojega su se svi posjetitelji vratili u 19. stoljeće, kušajući pritom tadašnja jela i pića, ali i upoznajući brojne zanimljivosti o običajima, ljekarništvu i kozmetici toga doba. Sve to omogućila je predaktivnost pod nazivom „Kemija u kuhinji u doba Strossmayera“, kojom se najavljuje nadolazeća Europska noć istraživača, a koju je, na oduševljenje svih profesora i asistenata toga fakulteta, a očito i mnogih sugrađana, osmislila Stela Jokić, prodekanica za znanost na PTF-u.

- Ova aktivnost dio je događaja "Strossmayer Days", s kojim odajemo počast našem Josipu Jurju Strossmayeru, zbog kojega smo naposljetku kolektivno zavirili i u doba u kojemu je živio, najvećim dijelom u 19. stoljeću. Kada govorimo o prehrani, ljudi su se tada različito hranili na selu, gdje se hrana uzgajala u vrtovima i na farmama, dok su oni iz urbanih sredina kupovali na tržnicama, u mesnicama, pekarnama. U svemu tome najviše se koristila svinjetina, često i u prerađenom stanju, zbog čega posjetitelji imaju prilike kušati kulen, dok se sve "zaljevalo" šljivovicom, ukusnim vinom, pa i kojom čašom piva, baš kao i danas u našem šatoru - objasnila je prodekanica Jokić, sretna što su njezinu ideju pomogli realizirati brojni profesori i asistenti PTF-a koji su spremno uskočili u kostime i osmislili zanimljive aktivnosti iz svog područja istraživanja. M.Mandić
KAKO SE NEKADA PROIZVODIO SAPUN
Posjetitelji su tako uz zanimljive metode u farmaciji mogli vidjeti kako se u 19. stoljeću proizvodio domaći sapun, kako su se radili parfemi te koji su se čajevi koristili za liječenje raznih tegoba.

- Ovo je uistinu pravi povratak u 19. stoljeće kada su se ljudi družili i komunicirali uz pripremanje hrane, poput nas uz kuhanje fiša i čobanca, dok se danas, nažalost, većina komunikacije svela na mobitele i računala - zaključuje Stela Jokić, zadovoljna i odazivom brojnih srednjoškolaca koji se upravo uz ovakve aktivnosti mogu zainteresirati za pohađanje Prehrambeno-tehnološkog fakulteta.
Najčitanije iz rubrike