Učionica
DIO ODLUKA S 8. SJEDNICE SENATA SVEUČILIŠTA JOSIPA JURJA STROSSMAYERA U OSIJEKU U AKADEMSKOJ GODINI 2018./2019.

Imenovano sveučilišno Povjerenstvo za programe cjeloživotnoga učenja
Objavljeno 14. rujna, 2019.

Na 8. sjednici Senata Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku u akademskoj godini 2018./2019., održanoj 17. srpnja 2019., donesen je niz odluka, od kojih izdvajamo kako slijedi:

U skladu s člankom 16. Pravilnika o cjeloživotnom učenju, koji je Senat donio na sjednici 26. lipnja 2019. i koji je stupio na snagu 5. srpnja 2019., Povjerenstvo za programe cjeloživotnoga učenja ima devet članova, od toga sedam članova iz redova nastavnika u znanstveno-nastavnom/umjetničko-nastavnom zvanju iz područja znanosti i umjetnosti. Predsjednik je Povjerenstva prorektor Sveučilišta u čijem je djelokrugu rada cjeloživotno učenje, a Skupština Studentskoga zbora Sveučilišta predlaže jednoga predstavnika studenata za člana Povjerenstva. Mandat članova Povjerenstva traje četiri godine, a ista osoba može ponovno biti imenovana za člana. Slijedom navedenih odredaba Pravilnika o cjeloživotnom učenju, Senat je imenovao Povjerenstvo za programe cjeloživotnoga učenja u sastavu:

1. prof. dr. sc. Drago Šubarić, prorektor za strategiju razvoja i financije (predsjednik),

2. izv. prof. dr. sc. Domagoj Karačić, izvanredni profesor Ekonomskoga fakulteta u Osijeku (društvene znanosti),

3. prof. dr. sc. Darko Kiš, redoviti profesor u trajnom zvanju Fakulteta agrobiotehničkih znanosti Osijek (biotehničke znanosti),

4. prof. dr. sc. Kruno Miličević, redoviti profesor i prodekan Fakulteta elektrotehnike, računarstva i informacijskih znanosti Osijek

(tehničke znanosti),

5. doc. dr. sc. Ana Jakopec, docentica i prodekanica Filozofskoga fakulteta Osijek (humanističke znanosti),

6. doc. dr. sc. Robert Smolić, docent Medicinskoga fakulteta Osijek (biomedicina i zdravstvo),

7. doc. dr. sc. Valentina Pavić, docentica Odjela za biologiju (prirodne znanosti),

8. izv. prof. art. Jasmina Pacek, izvanredna profesorica i prodekanica Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku.

Nakon provedenih studentskih izbora Skupština Studentskoga zbora Sveučilišta imenovat će studentskoga predstavnika za člana Povjerenstva za programe cjeloživotnoga učenja na vrijeme od dvije godine u skladu sa Zakonom o Studentskom zboru i drugim studentskim organizacijama i u skladu sa Statutom Studentskoga zbora Sveučilišta.

Osim toga, na temelju prijedloga Povjerenstva za cjeloživotno učenje Senat je izdao suglasnost na dva programa cjeloživotnoga učenja na Fakultetu agrobiotehničkih znanosti Osijek: Osnove zaštite bilja i Zaštita bilja. Nadalje, Senat je izdao suglasnost na izmjene i dopune Statuta Gradske i sveučilišne knjižnice Osijek. Izmjene i dopune odnose se na usklađivanje Statuta prema posebnom propisu – Zakonu o knjižnicama i knjižničnoj djelatnosti te usklađivanje s izmjenama i dopunama članka 122. Statuta Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku. U skladu s izmjenama članka 122. Statuta Sveučilišta povećan je broj članova Upravnoga vijeća u Gradskoj i sveučilišnoj knjižnici s pet na sedam članova kako bi se na odgovarajući način primijenile odredbe članka 17. Zakona o knjižnicama i knjižničnoj djelatnosti i omogućilo pravovaljano odlučivanje tijela upravljanja. Isto tako, ustrojeno je stručno vijeće i prema odredbi članka 21. Zakona o knjižnicama i knjižničnoj djelatnosti. Ostale su izmjene Statuta nomotehničke prirode i poboljšanje teksta pojedinih odredaba Statuta. Odbor za statutarna i pravna pitanja 9. srpnja 2019. donio je prethodno pozitivno Mišljenje na Odluku o izmjenama i dopunama Statuta Gradske i sveučilišne knjižnice Osijek koju je donijelo Upravno vijeće 1. srpnja 2019. Slijedom navedenoga Senat je, na temelju prethodnoga pozitivnog mišljenja Odbora za statutarna i pravna pitanja, donio Odluku o davanju suglasnosti na Odluku o izmjenama i dopunama Statuta Gradske i sveučilišne knjižnice Osijek.

(Sveučilište u Osijeku)
Potvrđeno dvoje novih redovitih profesora u trajnom zvanju

Senat je potvrdio dvoje redovitih profesora u trajnom zvanju na Filozofskom fakultetu Osijek: prof. dr. sc. Višnja Pavičić Takač iz znanstvenoga područja humanističkih znanosti, znanstvenoga polja filologija, znanstvene grane anglistika te prof. dr. sc. Vladimir Karabalić iz znanstvenoga područja humanističkih znanosti, znanstvenoga polja filologija, znanstvene grane germanistika.
Linearan model studiranja

Na osnovi inicijative Studentskoga zbora Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku Senat je proveo raspravu o linearnom modelu studiranja u dijelu koji se odnosi na plaćanje participacije za ECTS bodove za diplomski rad. Nakon provedene rasprave Senat je zaključio kako je potrebno usklađivanje na svim znanstveno/umjetničko-nastavnim sastavnicama, i to u vidu primjene istoga modela. Stoga je potrebno da sveučilišna tijela Odbor za nastavu i Kolegij tajnika naprave analizu primjene modela linearnoga studiranja na znanstveno/umjetničko-nastavnim sastavnicama kako bi Senat na sjednici u rujnu donio odgovarajuću odluku o primjeni linearnoga modela studiranja u dijelu koji se odnosi na plaćanje participacije za ECTS bodove za diplomski rad.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike