Osijek
OBILJEŽAVANJE SVJETSKOG DANA SVJESNOSTI O LIMFOMIMA

Na 100.000 osoba 15 limfoma godišnje
Objavljeno 11. rujna, 2019.

U svijetu se svake godine 15. rujna obilježava Dan svjesnosti o limfomima, zloćudnim tumorima koji nastaju iz stanica sustava zaduženog za obranu organizma, a među deset su najčešćih tumora čija učestalost stalno raste. Specijalisti hematologije upozoravaju da se godišnje na 100.000 stanovnika, što je primjerice područje jednog Osijeka, dijagnosticira više od deset novih slučajeva non-Hodgkin limfoma (NHL), oko 2,5 slučajeva Hodgkinova limfoma (HL) te oko četiri nova slučaja kronične limfocitne leukemije (KLL).

Učestalost NHL-a posljednjih je desetljeća rasla i dosegnula vrijednosti slične drugim razvijenim zemljama, a učestalost HL-a i KLL-a u Hrvatskoj razmjerno je stalna. Inače, limfomi i leukemija zauzimaju šest posto svih oboljelih od raka u Hrvatskoj. Posljednjih je godina upotreba novih, skupih lijekova znatno poboljšala prognozu bolesnika s limfomima, tako da ih danas umire i do 40 posto manje nego prije, no i dalje velik broj bolesnika na kraju podlegne opakoj bolesti. Prije nekoliko godina Hrvatska udruga leukemija i limfomi uspješno je provela akciju za stavljanje na listu lijeka za liječenje B-limfoma, čija je cijena oko 110.000 kuna, a povećava izlječenje za oko 15 posto.

Najčešći simptomi limfoma su bezbolna oteklina u području vrata, pazuha ili prepone,noćno znojenje, neobjašnjiva groznica, gubitak težine i umor, kašalj i zadihanost, svrab po cijelom tijelu. Na svjetski dan limfoma liječnici upozoravaju da pratite svaku neobičnu oteklinu i odmah se javite liječniku. Danas se mogu nabaviti novi lijekovi, čija je cijena oko 500.000 kuna, a također znatno povećavaju preživljavanje, ali ih treba dugotrajno uzimati. Većina bolesnika s limfomima liječi se citostaticima - kemoterapijom, znatan broj imunoterapijom, a manji dio treba zračenje. Rezultati liječenja koji se postižu u Hrvatskoj usporedivi su sa svjetskim.
Glavno obilježavanje Dana svjesnosti o limfomima bit će danas u organizaciji Hrvatske udruga leukemija i limfomi (HULL) u Zagrebu. N.Z.E.

Stres jedan od uzročnika oboljevanja
Limfom je vrsta raka, pri čemu se zloćudna preobrazba limfocita događa u limfocitnom sustavu. Nastaju zbog stečenog oštećenja deoksiribonukleinske kiseline (DNI<) u jezgri limfocita. Zbog brzog načina života vjeruje se da je i stres jedan od uzročnika obolijevanja. Kao i kod ostalih vrsta tumora, limfom se liječi s pomoću kemoterapije. Nakon što sazna lošu dijagnozu, velik broj ljudi pomoć potraži u Udruzi leukemija i limfomi (HULL). Upravo im razgovori s izliječenim ljudima daju snagu da izdrže do kraja i pobijede tu podmuklu bolest
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike