Ekonomija
MANJI DOHODAK ZBOG RASTA TROŠKOVA

Udruga proizvođača duhana "Krupan list" nezadovoljna otkupnim cijenama
Objavljeno 12. rujna, 2019.

Udruga proizvođača duhana "Krupan list" jučer je istaknula nezadovoljstvo otkupnim cijenama duhana, ocjenjujući kako one ne prate rast troškova proizvodnje, a proizvodnju duhana čine dohodovno neatraktivnom.
"Krupni list" u priopćenju, u povodu otkupa koji je počela tvrtka Hrvatski duhani (HD) iz Virovitice, a koja posluje u okviru British American Tobaccoa (BAT), upozorava da jako niske otkupne cijene potiču nisku dohodovnost, pa mnogi proizvođači razmišljaju zamijeniti proizvodnju duhana nekom dohodovnijom kulturom.


Kako se doznaje, prosječna otkupna cijena za kilogram za svih šest klasa duhana koju nude Hrvatski duhani iznosi 13,5 kuna, ili 1,80 eura.
Prosječne otkupne cijene u Europi su stabilne, kreću se 2,5 eura za kilogram, a u Hrvatskoj 1,80 eura, kažu u udruzi proizvođača duhana i podsjećaju da su na temelju proračuna troškova proizvodnje tražili povećanje prosječne otkupne cijene za 2,6 kuna po kilogramu u odnosu na prošlu godinu, a dobili su samo nekoliko lipa za prvu klasu do najviše pedesetak lipa za treću klasu."Ukupno ima šest otkupnih klasa, pa ispada da će svaki proizvođač dobiti 14 lipa, što je svega šest posto od traženog povećanja. Takvo povećanje cijene nije dostatno ni za pokrivanje rasta troškova u ovoj godini koji iznose prosječno 0,93 kune po kilogramu“, piše u priopćenju kojeg je potpisao predsjednik Udruge Željko Aragović.


Otkupna cijena duhana u Hrvatskoj je, prema navodima Udruga proizvođača duhana "Krupan list", najniža u Europskoj uniji. Proizvođači smatraju da ima prostora za povećanje otkupnih cijena, jer hrvatski prerađeni duhan (strips) u izvozu postiže cijenu između 30 i 35 kuna za kilogram, a proizvođačima se plaća 13 do 14 kuna.
“Proizvođači koji ove godine imaju istu kvalitetu i prinos uspoređujući s 2018. godinom, imat će manji dohodak zbog rasta troškova. Ako se tome doda i nedostatak radne snage, klimatske promjene koje bitno utječu na razvoj proizvodnje, izostanak poticanja proizvodnje, sve veći uvoz sirovog duhana, monopol otkupljivača i nedostatak jasnog programa i strategije, jasno je da smo zabrinuti za budućnost i opstanak proizvodnje duhana u Hrvatskoj“, upozorava se u priopćenju iz Udruge proizvođača duhana “Krupan list”. H

Otkupna cijena duhana u Hrvatskoj je, prema navodima proizvođača, najniža u Europskoj uniji
13,5

kn/kg prosječna je otkupna cijena duhana koju nude Hrvatski duhani
Možda ste propustili...

NA KOCKI IM JE KONKURENTNOST I RAST

Europske banke zahtijevaju status strateškog sektora

ZAHVALJUJUĆI ELEKTRIČNIM VOZILIMA

Potražnja za bakrom snažno će porasti

Najčitanije iz rubrike