Osijek
GRAD PRENIO VLASNIČKA PRAVA SVEUČILIŠTU

PTF-u pripao dio nekretnina u Tvrđi
Objavljeno 10. rujna, 2019.
Zamjenica gradonačelnika Žana Gamoš uručila je u utorak rektoru Sveučilišta u Osijeku, prof. dr. sc. Vladi Gubercu, ugovor o prijenosu vlasništva dijela nekretnine na adresi Franje Kuhača 18 u Tvrđi. Riječ je o nekretnini u vlasništvu Grada Osijeka koju je godinama besplatno ustupljivao Prehrambeno-tehnološkom fakultetu. S jučerašnjim danom ta je nekretnina u suvlasništvu Sveučilišta, odnosno ovoga fakulteta i Grada Osijeka. I to u omjerima proporcionalnim vrijednostima dosadašnjih ulaganja u zgradu tijekom 25 godina, a koja prema procjeni ovlaštenog vještaka iznose više od 15 milijuna kuna. Kada je riječ o samoj nekretnini, njezina je vrijednost 36 milijuna kuna.

- Grad Osijek i osječko Sveučilište 1994. godine potpisali su ugovor o korištenju zgrade u vlasništvu Grada na tadašnje dvije katastarske čestice na adresi Kuhačeva 18 i 20. U ovih 25 godina Fakultet je uz Ministarstvo znanosti i obrazovanja te Sveučilište uložio znatna financijska sredstva u tekuće održavanje nekretnina, kao i u obnovu zgrade. Slijedom toga, nakon više sastanaka, Senat Sveučilišta, nakon toga i Gradsko vijeće Grada Osijeka, dali su suglasnost o prijenosu prava vlasništva na dio nekretnine na broju 18 - pojasnila je Gamoš.

Pročelnik Upravnog odjela za gospodarenje imovinom Hrvoje Kučan napomenuo je kako će Sveučilište odnosno Fakultet zgradu moći koristiti sve dok se u njoj obavlja znanstveno-obrazovna djelatnost. U suprotnom, prostor će se bez naknade vratiti Gradu.

- Obostrano smo se osigurali i u zemljišnim knjigama. Kod opterećenja i otuđenja nekretnine traže se suglasnosti obiju strana. A ako Grad Osijek poželi i odluči prodati svoj dio u suvlasništvu, obavezan je Sveučilištu ponuditi pravo prvokupa - kazao je Kučan. Rektor Guberac i dekan Babić izrazili su zadovoljstvo izvrsnom suradnjom s Gradom Osijekom, podrškom u različitim projektima i aktivnostima te ovim ugovorom.

- Sredstva koja smo uložili dobro su uložena i zgradu u povijesnoj jezgri Osijeka znat ćemo iskoristiti na najbolji način - kazao je rektor te dodao kako Sveučilište povlači višemilijunske iznose i za druge zgrade, prije svega Rektorat, gdje se planiraju urediti manje koncertne dvorane, uredi i popratne predavaonice, ponajprije za Akademiju, ali i druge sastavnice. I dekan Babić naglasio je kako nastavljaju s ulaganjima u zgradu Fakulteta - ulaže se u krovište, planira se obnova stubišta u dvorištu pa će godinu završiti s ulaganjem od oko 800 tisuća kuna.

Prorektor za strategiju razvoja i financije, prof. dr. sc. Drago Šubarić, odgovarajući na pitanje o izgradnji nove zgrade PTFOS-a u kampusu, kazao je kako je trenutačno u fazi idejnog projekta. S tim u vezi napomenuo je kako će Sveučilište jučer ustupljena prava na prostor po završetku izgradnje moći dati na korištenje nekoj drugoj sastavnici. J.Pejaković
Sveučilište, PTFOS i Ministarstvo tijekom 25 godina u zgradu su uložili više od 15 milijuna kuna
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike