Svijet
UČENICI FORMIRALI LJUDSKI LANAC NAKON PROSVJEDA

Uhićeno 157 ljudi u Hong Kongu
Objavljeno 9. rujna, 2019.
Hongkonška je policija rekla u ponedjeljak, na konferenciji za novinare, da je 157 osoba uhićeno preko vikenda, zbog nezakonitog okupljanja, posjedovanja oružja, nanošenja štete, pljačke i napada na policajce. Policija je rekla da se suočava s povećanim teškoćama u obavljanju svojih dužnosti. Zatražila je od novinara i promatrača da budu oprezni te da budu udaljeni od policajaca i prosvjednika. Jedan je dužnosnik odbacio "cirkulirajuće glasine" o seksualnom uznemiravanju i optužbe o nepotrebnom prskanju novinara suzavcem iz blizine. Policija je pozvala javnost da se distancira od "pobunjenika", zbog javnog dobra. "Moramo imati na umu da su s intenzivnim i raširenim nasiljem prosvjednika svi u društvu gubitnici", rekla je hongkonška policija.


U međuvremenu tisuće učenika u školskim odorama, od kojih su mnogi nosili maske, formirale su ljudski lanac u raznim dijelovima Hong Konga u ponedjeljak kako bi dale podršku protuvladinim prosvjedima nakon još jednog vikenda obilježenog sukobima u nekadašnjoj britanskoj koloniji. Postaje podzemne željeznice koje su u nedjelju bile zatvorene zbog sukoba ponovo su otvorene, premda je atmosfera u Hong Kongu u ponedjeljak i dalje napeta.
Tri mjeseca prosvjeda protiv zakona o izručenju, koji je u međuvremenu povučen, evoluirali su u šire demonstracije protiv vlade i zahtjeve za veću demokraciju u kineskom gradu koji je Velika Britanija 1997. vratila Kini prema formuli "jedna zemlja, dva sistema". H
Najčitanije iz rubrike